Reportatge

Impacte Piqué

L’arribada del central de l’FC Barcelona a l’FC Andorra ha facilitat l’interès de molts mitjans estrangers de prestigi pel club tricolor. És el cas de la BBC o el diari francès ‘L’Equipe’, que han dedicat un reportatge a la remuntada i a l’ascens de l’equip a tercera divisió.

Impacte PiquéL'EQUIPE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa gairebé sis mesos de l’aterratge del grup Kosmos i de Gerard Piqué a la cúpula de l’FC Andorra. Mig any de l’inici de la reconversió i metamorfosi de l’entitat tricolor. En aquest temps, l’equip va canviar la seva fisonomia a la gespa, va remuntar setze punts respecte al primer classificat i va aconseguir un ascens a tercera divisió difícil d’oblidar. I és que, com el mateix Piqué va confessar en públic a la gespa del Camp Nou durant una celebració, amb ell “va començar tot”.

La presència del central del Barça, una figura mediàtica i icònica mundial, a l’FC Andorra ha fet que diversos mitjans estrangers, molts d’aquests d’un prestigi inqüestionable, s’hagin volgut fer ressò de l’aventura andorrana de Piqué. Els dos darrers casos, a banda de diaris espanyols, han estat el de L’Equipe i el de la BBC anglesa.

Els dos reportatges tenen molts trets en comú. Els de situar geogràficament el Principat, exposar les seves característiques orogràfiques i el perquè Gerard Piqué ha volgut comprar “un equip de la cinquena divisió espanyola”. És el cas de l’informe de la BBC. El periodista Matt Davis, en un extens informe, explica que “envoltat de muntanyes i 4.000 peus sobre el nivell del mar, es troba l’estadi Prada de Moles, de 530 places. És aquí, al petit poblet andorrà d’Encamp, on el defensa barceloní Gerard Pique somia escoltar l’himne de la Champions”. El lateral Fede Bessone, que ha passat per diversos equips del campionat anglès com el Leeds United o el Swansea, fa de vehicle conductor del reportatge i explica que “no va ser fàcil moure’m. Vaig decidir venir a Andorra perquè em va agradar tot el que em van explicar i, sorprenentment, tot s’ha fet realitat”. Bessone subratlla sobre Piqué que “se’n recordava de mi, de quan vam coincidir al futbol base del Barça i això diu molt sobre el tipus d’home humil i amable que és”.

El reportatge també destaca que es tractava d’“una aventura arriscada” i que per al central del Barça “era una gran oportunitat”. La BBC fa una analogia, salvant les distàncies, amb el cas del Salford City, un equip de Manchester que ara milita a la EFl League Two, l’equivalent a la quarta divisió anglesa. Un club propietat d’antics mites del Manchester United com els germans Gary i Phil Neville, Nicky Butt, Paul Scholes, Ryan Giggs i David Beckham. Finalment destaquen diferents declaracions de jugadors i del tècnic, Gabri García, el dia de l’ascens davant el Viladecans, dels objectius d’arribar al futbol professional i la hipotètica possibilitat que l’FC Andorra s’enfronti al Barça en una propera eliminatòria de la Copa del Rei.

Benvingut a l’FC, Piqué

Amb aquest titular, el prestigiós rotatiu esportiu L’Equipe obre un reportatge de dues pàgines dedicat a l’FC Andorra i a les intencions de Piqué. En un article signat pel periodista Antoine Maumon, que va estar present a Prada de Moles el dia de l’ascens per recollir informació, s’explica que “en cinc mesos l’equip ha estat capaç de remuntar 16 punts i pujar de categoria”. A més, accentua Maumon, “això és només el principi” i destaca “la barbaritat” que suposa la fita protagonitzada pel club. A banda de la lògica descripció del país i de la posada en escena per contextualitzar els fets, el reportatge recull declaracions del tècnic el dia del Viladecans “sense Piqué, sense Kosmos, nosaltres no hi seríem aquí i tot això podria ser possible”. Igual que la BBC, el diari francès també lamenta que la derrota del Barça a la Copa del Rei davant el València fes que Gerard Piqué no visqués en directe l’ascens. El segell Barça, amb el cos tècnic i la presència d’Adrià Vilanova i Martí Riverola, desperta també la curiositat del reportatge, així com el fet que Messi i Cesc estiguin relacionats en aquest projecte. I és que l’“ara riureu, però el meu somni és sentir l’himne de la Champions a Andorra” també ha cridat l’atenció fora del Principat.

tracking