ACB Lliga Endesa

El MoraBanc desaprofita 11 punts i cau derrotat a València (91-72)

El MoraBanc cau a València després de jugar un partit amb dues cares i haver tingut als de Ponsarnau conta les cordes

El MoraBanc desaprofita 11 punts i cau derrotat a València (91-72)ACB PHOTO / I. FERRERA

El MoraBanc Andorra va iniciar l’esprint final cap a la Copa del Rei, amb una derrota que fa mal. La primera de les set finls que resten per ser a Madrid era, segurament, la més complicada, tant per l’entitat del rival, com per arribar després d’una aturada FIBA que amenaçava de trencar la bona línia de l’equip abans de la finestra. Tot i que això últim no es va acabar de complir, els d’Ibon Navarro saben que van tenir al València Basket contra les cordes i no el van acabar de rematar.

Quan s’enfronten dos rivals directes que han calcat la trajectòria abans de trobar-se cara a cara, l’inici del partit no pot ser un altre que l’intercanvi de cistelles. Tots dos van demostrar que el bàsquet alegre i decidit és el seu tret característic. Als cinc minuts de joc va debutar David Walker, el marcador era de 7 a 15 i va ser precisament l’americà qui el va fer arribar a un màxim de 9 punts amb un triple des de la cantonada. 9-18. La reacció valenciana havia d’arribar i el primer periode va acabar amb un ajustat 18 a 22.

El matx va mantenir la mateixa dinàmica i cada cistella andorrana trobava resposta al cèrcol local fins al punt que les forces van quedar totalment igualades amb l’empat a 25. Per als d’Ibon Navarro, el líder momentani a la pista era Reggie Upshaw, que amb dos taps i 7 punts gairebé consecutius feia front a l’anotació coral del València: Tobey, Doornekamp, Abalde i Labeyrie, aquest últim penjant-se del cèrcol per completar un alley oop, van donar el primer avantatge als seus. 33-32 a gairebé quatre minuts pel descans. El MoraBanc no es va desenganxar en cap moment i trobava la seguretat en una defensa que frenava un dels conjunts amb més talent de la lliga. Només faltava regularitat en atac, al descans, 37 a 39 i tot completament obert.

Dit i fet. La represa començava amb la confiança a dalt de tot: Walker arrencava amb una cistella i un tap a San Emeterio, Albicy responia amb dos triples al que havia anotat Dubljevic i Will Thomas cometia una innocent antiesportiva sobre Shurna que sumava quatre punts seguits. Però un equip campió de lliga no mor mai i t’ensorra quan menys t’ho esperes. Els de Ponsarnau van aguantar el cop i del 40 a 51, es va passar al 51 a 53 de la mà de Van Rossom i un omnipresent Will Thomas. Tot això en només cinc minuts, l’espectacle seguia i San Emeterio i Matt Thomas feien embogir La Fonteta amb un dos més un i dos triples seguits que deixaven grogui el MoraBanc i situaven un màxim avantatge de set punts per als seus. Ennis i Whittington seguien desapareguts i els d’Ibon Navarro necessitaven respostes urgents perquè a falta de deu minuts, perdien de nou i la xifra creixeria.

L’atac tricolor es va col·lapsar i els locals ho van aprofitar per més gran la ferida: restaven sis minuts i al marcador hi havia un 72 a 59 que només es podia eixugar amb un miracle, no només per la diferència, sinó per les sensacions i en aquest escenari, els grans equips demostren que, quan han estat a punt del KO i troben la manera de sortir-se’n, no perdonen. Louis Labeyrie va fer seves les pintures fins al final del joc, Matt Thomas va treure el canell voraç que el fa ser un dels grans tiradors de l’ACB i la resta de l’expedició taronja en gaudia sobre el parquet: Abalde trobava el seu lloc des dels 6,75; Van Rossom i Vives assecaven Albicy i Luz; i San Emeterio esmaixava a noranta segons per al final.

Per culpa de setze minuts fatídics, el MoraBanc va caure a la Font de Sant Lluís i el resultat va ser, segurament, més gruixut que el que la justícia hauria deixat: 91 a 72 i la sensació que l’equip s’havia desinflat sense un motiu gaire aparent. Els va mancar defensa, cor i un xic de sort en moments clau.