curses de muntanya

Un cartell de luxe

L’SkyRace Comapedrosa reunirà avui els millors ‘runners’ del món, amb la presència de Kilian Jornet com a un dels al·licients

Un cartell de luxeFernando Galindo

Els primeres espases del món de les curses de muntanya havien marcat aquesta data i aquesta prova en vermell. Entre ells, Kilian Jornet. El corredor català, una de les superstars de l’especialitat, tornarà a prendre el pols a l’SkyRace Comapedrosa després de nou anys d’absència. D’aquesta manera farà la seva primera cursa de l’any en la Copa del Món un cop oblidat el trencament de peroné. Jornet és, sens dubte, el gran favorit per aconseguir avui el triomf a Arinsal en una prova inclosa en el circuit Skyrunner World Series. 21 quilòmetres i gairebé 2.300 metres de desnivell positiu posaran a prova els 700 participants de 30 països diferents.

L’SkyRace és una de les tres curses que disposen de bonus race i que atorga un 50% de puntuació extra de cara a la general. Una classificació que encapçala de manera provisional, Finlay Wild, amb 229 punts. Juntament amb l’anglès, altres figures del running, com el suís Pascal Egli o el suec Petter Engdhal han confirmat la seva presència. Entre la nòmina de participants a la prova brillen els germans Casal. Òscar, sisè a la general, ha exposat aquesta setmana la seva intenció de lluitar entre els millors. Per part seva, Marc, que és segon, a només 17 punts de Wild, ha transformat en il·lusió per cór­rer a casa els seus problemes físics. Unes molèsties que encara arrossega i amb les quals també haurà de lluitar avui. Una de les absències destacades serà la del jove Jan Margarit, una de les revelacions d’aquest esport, gua-nyador l’any passat de l’SkyRace i que no hi podrà participar pels maldecaps que li han estat donant tota la temporada els peus.

En categoria femenina, l’SkyRace reuneix les cinc millors del món i es preveuen emocions fortes. Holly Page, que és líder, amb 361 punts, tindrà l’entrenadora de l’equip andorrà d’esquí de muntanya, Laura Orgué, com una de les rivals principals. D’altra banda, la sueca Lina Elkott o la vigent campiona del món, l’espanyola Sheila Avilés, són altres corredores que centraran tota l’atenció.

Les alernatives a l’Skyrace

A banda de la prova reina, que començarà a les 8.30 h del matí, l’Skyrace Comapedrosa ofereix també dos recorreguts paral·lels i més assequibles per tal de facilitar la inclusió de tot tipus de públic a les curses de muntanya. Per una banda, l’Skyrace Arinsal, de quinze quilòmetres i amb un desnivell positiu de 1.415 metres. Es tracta d’una prova puntuable per a les categories cadet i júnior de la Copa d’Andorra de curses de muntanya. Com a novetat, enguany arriba la Catalonia Kids Cup, per tal que els més petits també puguin emular Jornet, els Casal, Laura Orgué o Page i tenir-los ben a prop. La prova es desenvoluparà en tres circuits diferents, pels voltants d’Arinsal, i estan elaborats depenent de la categoria, que va des del minibenjamina fins a la cadet.

FERRAN TEIXIDÓ FREGA EL PODI A LA RED BULL K3 D'ITÀLIA

A tocar. A només un minut. El runner de la FAM, Ferran Teixidó, va estar molt a prop de pujar al podi de l’exigent Red Bull K3 que es va disputar ahir a Susa, Itàlia. L’andorrà va aconseguir una notable quarta plaça en aquesta prova puntuable per al Vertical Kilometer World Circuit. Una cursa que consta d’un triple quilòmetre vertical, amb 3.036 metres de desnivell positiu en 9,7 km de recorregut. Teixidó i la resta de corredors van haver de lluitar contra la forta calor que va fer durant la cursa. Malgrat tot, l’andorrà va poder marcar un crono de 2 h 12’45” que el va deixar amb un bon pòsit. Teixidó es va mostrar “content per les sensacions d’avui, [per ahir], res a veure amb les de Canazei. Hi ha hagut trams en què he anat tercer i trams cinquè. Ara toca ja pensar en Tromso”. El guanyador va ser Martin Anthamatten, amb 2 h 06’13”; Luka Kovacic, amb 2 h 12’01”, va ser segon; i el tercer va ser Xavier Gachet, 2 h 12’09”. En categoria femenina, una habitual al podi, la suïssa Victoria Kreuzer, va tornar a endur-se el triomf amb un temps de 2 h 23’.