RÚSSIA 2018

França, semifinalista

Varane i Griezmann signen la victòria davant l’Uruguai que atorga als ‘bleus’ unes semifinals 12 anys després

França, semifinalistaFIFA.COM

Feia 12 anys que França no assaboria la glòria semifinalista d’un mundial. Ahir, a l’Estadi de Nizhni Nóvgorod, la selecció de Didier Deschamps va demostrar per què és una de les candidates a aconseguir el títol. Liderada per un Griezmann pràctic i efectiu, França va aconseguir perfilar un partit sòlid, seriós, sense ostentacions i que va saber aprofitar les mancances d’una Uruguai –sense Cavani– a qui les errades van penalitzar massa. Els sud-americans van exhibir les seves senyes d’identitat des del principi amb agressivitat, col·locació i atorgant pocs espais. A pocs minuts del descans, però, Varane, de cap, va obrir el marcador traient petroli d’una concessió defensiva del combinat xarrua. El gol va enfonsar l’Uruguai i una errada majúscula de Muslera en un xut de Griezmann va posar el cadenat al partit amb el 0 a 2 definitiu. França va tornar a exhibir un màster en eficàcia i consistència i l’Uruguai, impotent, semblava haver oblidat la reacció al vestidor.

El rival de França a les semifinals serà la Bèlgica del català Roberto Martínez. En un notable exercici de supervivència i explotant el contraatac de manera letal, els diables vermells van protagonitzar al Kazan Arena un altre capítol en aquest ja conegut com el Mundial de les sorpreses i van superar el Brasil (1-2). Hazard, vestit amb el seu frac, De Bruyne, Lukaku i companyia van desconnectar la pentacampiona arran d’una acció que va acabar amb Fernandinho introduint la pilota a la seva pròpia porteria. La selecció canarinha ho va intentar però la seva falta de convicció no va permetre evitar un intercanvi de cops que li va resultar fatal. Un contraatac magistral encetat per Lukaku i culminat per De Bruyne encenia les alarmes en el bàndol brasiler. El segon gol belga no va canviar el guió i només el desgast físic de l’equip de Bob Martínez i la seva insistència, desesperat buscant un miracle, va permetre descomptar al Brasil, amb un gol de cap de Renato Augusto a falta de 15 minuts del final. Neymar, Coutinho i Firmino van protagonitzar accions importants per haver forçat la pròrroga però la sort i l’encert de Courtois, que va facturar una actuació gairebé perfecta, va deixar el Brasil amb un pam de nas. Bèlgica torna a unes semifinals d’un Mundial 32 anys després. En aquella ocasió, a Mèxic 86, un bar­rilete cósmico anomenat Diego Armando Maradona va evitar que els Pfaff, Van der Elst, Vercauteren i Ceulemans arribessin a la primera final de la seva història.