Reportatge

50 anys de misteri

Fa mig segle que el futbolista uruguaià de l’FC Barcelona Julio Benítez va morir de manera sobtada i enigmàtica dos dies després de visitar Andorra i abans de jugar contra el Reial Madrid.

50 anys de misteri

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot just fa 50 anys, a principis d’abril del 1968, la lliga espanyola de futbol va fer una aturada perquè Espanya i Anglaterra disputessin un partit de classificació per a l’Eurocopa. Aquests dies sense partit els va aprofitar Julio Benítez, futbolista uruguaià de l’FC Barcelona, per visitar el Principat d’Andorra. Fins aquí, tot normal, però menys d’una setmana després de tornar a Barcelona, Benítez va morir de manera sobtada, un divendres. Només dos dies després, el Reial Madrid havia de visitar el Barça al Camp Nou en un partit que es va acabar ajornant fins al dimarts següent. Aquells dies la tensió entre Catalunya i Espanya era manifesta, ja que durant aquelles dates Joan Manuel Serrat es va negar a representar Espanya al Festival d’Eurovisió si no el deixaven cantar en català.

Aquell decés va sorprendre tot­hom, ja que Benítez tenia només 27 anys i estava en bona forma, i els metges tampoc van esclarir gaire les causes de la seva mort. Segons el comunicat mèdic de l’època, va ser per “una fibril·lació ventricular consecutiva a una sèptic-piohemia intensíssima, l’etiologia de la qual, atesa la rapidesa del quadre, no s’ha pogut establir”. La impossibilitat de determinar les causes de la mort del futbolista uruguaià va fer que apareguessin diverses teories. La que més força va agafar és que durant la seva visita a Andorra va menjar uns musclos en mal estat. Però també es va arribar a comentar que havia patit una estranya infecció, o que tenia una vida no gaire saludable que li havia fet patir hepatitis en dues ocasions.

Fa 12 anys, quan en feia 38 de la mort, la seva dona va explicar en una entrevista a La Vanguardia que el seu marit no havia menjat musclos al país, tot i que va assegurar que el seu marit va ser enverinat. 50 anys després, segueix el misteri.

tracking