Esports de muntanya

L'Andorra Skimo, a l'estiu

L’organització de la prova d’esquí de muntanya crearà una cursa a peu amb el mateix recorregut per al setembre del 2019

L'Andorra Skimo, a l'estiuJORDI PICART / ANDORRA SKIMO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Andorra Skimo, la travessa dels refugis, és un exemple de prova d’èxit. En només tres edicions ha passat a comptar amb prop de 650 inscrits, augmentant 200 participants any rere any. De fet, la xifra podria ser molt superior, però l’organització, amb Gerard Riart al capdavant i Joan Turné com a director de cursa, prefereix posar un límit per qüestions de seguretat i de qualitat. L’èxit ha arribat a tals nivells en tan poc temps que els creadors de la prova ja estan pensant en propers reptes ambiciosos. El més destacat és el de fer l’Andorra Skimo a l’estiu. La idea és crear una cursa de muntanya amb el mateix recor­regut que la prova d’esquí de muntanya, que s’estrenaria el setembre del 2019. “Molta gent ens ho ha demanat, també des dels hotels per les dates”, va dir Riart, que hi va afegir que “ho acabarem de planificar a final d’any”.

Ara, els organitzadors s’estan centrant aquests dies a ultimar els detalls de l’edició de neu d’enguany, que es disputarà el cap de setmana del 24 i 25 de febrer. La gran novetat, que ja van anunciar en la presentació de l’any passat, serà l’Skimo 10, en la qual hi haurà una segona etapa de 40 quilòmetres i 3.000 metres de desnivell que s’afegirà a la de la jornada anterior, l’Skimo 6, de 30 quilòmetres i 2.000 metres de desnivell. El punt de sortida del primer dia serà a la cota 2.000 de Naturlandia i l’arribada, a Grau Roig (passant pels refugis de Roca de Pimes, el de Claror, el de Perafita, el dels Orris, el de l’Illa i el de Montmalús), mentre el segon dia se sortirà de Grau Roig per arribar a Ordino Arcalís (passant pel refugi de Siscaró, el de Coms de Jan, el de Sorteny i el de Rialb).

L’èxit de la idea de fer una espècie de volta a Andorra amb esquís de muntanya va quedar clara el mateix dia de l’obertura d’inscripcions, que es van esgotar en només vuit hores, amb els 133 equips per a la cursa llarga i els 141 per a la curta. D’entre tota aquesta gent, un 48% són andor­rans, mentre que un altre 48% són espanyols i el 4% restant d’Itàlia, França, Suècia, Anglaterra i Suïssa. Entre alguns dels corredors, hi haurà cares conegudes com les dels pilots de MotoGP Maverick Viñales, que farà l’Skimo 6, i Aleix Espargaró, que serà a la cursa de 70 quilòmetres.

Tampoc fallarà a la cita el vencedor de l’edició passada, Pere Rullan, corredor de La Sportiva, que disputarà la cursa al costat de l’italià Filippo Beccari. “Jo faré l’Skimo 10. És un pas més en aquesta prova que s’està consolidant molt en l’àmbit dels Pirineus i que crec que es convertirà en una referència Mundial”, va assenyalar Rullan ahir en la presentació. Per la seva part, Turné va valorar la duresa de l’Skimo 10, sobre la qual va comentar que “serà una cursa que es farà llarga, amb un segon dia molt dur. Segur que hi haurà abandonaments però la gent és lluitadora”.

L’organització té un ull posat també en la previsió meteorològica. De moment, queda massa per saber si el temps acompanyarà o no. En cas que el dissabte les condicions siguin adverses i el diumenge siguin bones, el segon dia es disputaria únicament l’Skimo 6. Des de l’edició de l’any passat, l’Andorra Skimo forma part del calendari de la Copa d’Andor­ra i ara la intenció és que en un futur pugui entrar a formar part del circuit internacional, en el qual hi ha cites com ara la Pierra Menta, la cursa de referència en l’àmbit europeu.

A L'EUROPEU

Els corredors 'top', a Itàlia

L’organització de l’Andorra Skimo volia comptar amb corredors de primer nivell a la cita, especialment amb la referència mundial, Kilian Jornet, però el Campionat d’Europa de la ISFM es disputa a Itàlia en les mateixes dates. “Acabaran venint a conèixer la cursa més endavant i després la faran cada any”, va bromejar Gerard Riart ahir. Tampoc gaires dels referents andorrans en aquest esport hi podran ser, ja que estaran disputant l’Europeu.

tracking