Esquí de muntanya

Volen el Mundial del 2021

La federació del país ha presentat una precandidatura de cara a l’esdeveniment pensant en la possible conversió olímpica d’aquest esport

Volen el Mundial del 2021Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’esquí de muntanya està creixent a passos gegantins a nivell mundial i des de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) en són conscients, mentre que alhora acumulen força anys aportant el seu granet de sorra, perquè tingui cada cop més reconeixement i tirada a tot arreu. Si bé fa unes setmanes el president, Jaume Esteve, juntament amb el director tècnic, Carlo Ferrari, van explicar que volien que la cita de la Font Blanca de Copa del Món es convertís en un referent en relació amb el calendari i en diada nacional de l’Skimo (puntua per a la Park Piolets Copa d’Andor­ra), ahir van anar a més. L’organisme té com a objectiu convertir Andorra en la seu organitzativa del Mundial del 2021, sempre que “el creixement que estem assolint continuï pel mateix camí”, va comentar Esteve, al que hi va afegir que “vam traslladar aquesta precandidatura a la Federació internacional [ISMF] i se la van prendre amb molt bons ulls tot agafant nota”.

De moment no hi constància que cap altre país s’interessi per aquest esdeveniment, encara que “és relativament d’hora”. En qualsevol cas el Principat s’ha mostrat previsor i a la vegada ambiciós, ja que darrere d’això hi ha la gràcia de la més que possible i/o viable conversió olímpica d’aquest esport. El 2020 se celebren els Jocs Olímpics d’Hivern de la Joventut a Lausana (Suïssa) i en aquest punt per primera ocasió s’incorporarà l’Skimo i si des del Comitè Olímpic Internacional (COI) es considera que ha funcionat acomplint les expectatives, aleshores passarà també als Jocs Olímpics d’Hivern (absoluts) de Pequín de l’any 2022. Tal com va assegurar el president de la FAM “es tractaria d’un any preolímpic i, per tant, aquesta competició serviria com una plataforma de test pels equips sent fins els Jocs el certamen més important mai celebrat”. Pels volts del 2020 es decidirà l’amfitrió, no obstant, el 2019 ja “es podria materialitzar”.

FONT BLANCA

El cap de setmana dels dies 27 i 28 de gener se celebren les proves individual i vertical, respectivament i tal com va confirmar Ferrari esperen un centenar de corredors de Copa del Món i 150 de cara a la Park Piolets Copa d’Andorra, tots de deu nacionalitats diferents. El director tècnic va presentar pròpiaments els dos recorreguts i per dissabte hi haurà petits canvis, ja que “gràcies a la quantitat de neu que hi ha finalment es podrà realitzar una baixada amb els esquís posats”. Les condicions de les muntanyes són immillorables i les previsions, malgrat quedin uns quants dies per engegar la Font Blanca, també es presenten favorables. El fet que la vertical es retransmeti per Andorra Televisió i en streaming va provocar que a l’hora de dissenyar es fessin retocs per la col·locació de la fibra òptica i de les càmeres de gravació. La solidaritat i la sostenibilitat estaran alhora bastant presents amb donacions voluntàries.

JORNET, QUASI DESCARTAT A LA FONT BLANCA

El corredor de muntanya Kilian Jornet té quasi impossible ser partícip de la Font Blanca d’enguany, tal com va explicar ahir el director tècnic de la Federació Andorrana de Muntanyisme, Carlo Ferrari. “Veig molt difícil que vingui a Andorra, perquè a la cursa que se celebra aquest cap de setmana no està apuntat”, va dir Ferrari, al que amb un punt d’optimisme va afegir que “de totes formes si ve el rebrem amb els braços ben oberts”. Cal recordar que el dia 20 d’octubre del 2017 va passar pel quiròfan per posar fi a unes molèsties amb una reinserció de làbrum glenoidal a cada espatlla. Jornet segueix amb la recuperació i podria saltar la sorpresa a última hora, encara que les esperances s’esvaeixen amb el pas dels dies. Pel que fa al conjunt nacional, es presentarà un “de ben complet amb els dubtes del David Albós, que s’està plantejant fer la Vertical, mentre que el Marc Font retornarà de la lesió amb aquesta mateixa prova”, va finalitzar.

Volen el Mundial del 2021

tracking