Andorra, sense MundialFernando Galindo

El promotor del Mundial de trial, l’empresa britànica Sport7, va anunciar ahir el calendari provisional del Campionat del 2018 on no apareixia el Trial d’Andorra, que el passat mes de juny va celebrar la seva 20a edició i els 25 anys des que es va fer la primera prova mundial al país. Des d’aquesta temporada ja no és la Federació Internacional de Motociclisme qui organitza el campionat, sinó que és Sport7 qui ha agafat les regnes i ha imposat algunes normes que no han agradat als pilots, com ara la disputa d’una qualificació els dissabtes, tal com van reconèixer el resident Toni Bou i altres corredors a Sant Julià de Lòria.

La presència d’un promotor ha estat clau perquè el Principat perdés una cita esportiva tan clàssica com ho és aquesta al país. El president de la Federació Motociclista d’Andorra, Josep Puntí, va admetre que “aquesta situació no depèn de nosaltres. Amb l’arribada d’un promotor han canviat les coses i ja no ho parlem directament amb la FIM”. També va afegir que “nosaltres estem predisposats a acollir el Mundial, però ens han dit que hi ha 10 o 12 països disposats a ser seu d’una cursa i hi ha un límit de 8 proves”.

Si no hi ha alguna novetat d’última hora, Sant Julià de Lòria no acollirà el Campionat del Món de trial per 21a vegada el proper any, però sí que serà una de les proves assegurades el 2019, segons va assegurar el promotor als responsables de la FMA.

Segons la llista prèvia que va fer-se pública ahir, seguiran havent-hi 8 curses (a més del Trial de les Nacions). A banda d’Andor­ra, la República Txeca també ha perdut la cita per a l’any vinent, però serà seu l’any 2018 del Trial de les Nacions. A l’extrem contrari hi ha Guatemala, que serà la 4a prova del Mundial, i també hi haurà una cursa de nova creació, el Trial d’Europa, que encara no té una seu definida. En la data que acostumava a ser la prova de Sant Julià, cap a mitjans de juny, hi haurà el GP de Gran Bretanya, que avança tres setmanes la seva data. Completen el calendari del 2018 Espanya, Japó, França, Bèlgica i Itàlia.

Per la seva part, l’FMA, mentre esgota les poques opcions d’entrar al calendari final, buscarà acollir un esdeveniment de trial d’una magnitud similar per cobrir la important baixa. “Ja ens va passar el 2010, que no vam tenir Mundial. És normal que no tots els anys siguem seu perquè hi ha altres llocs que ho volen ser”, hi afegia Puntí.