curses de muntanya

El nou 'Jornet' empeny fort

Jan Margarit, de 19 anys, s’adjudica l’Skyrace Comapedrosa, amb rècord inclòs, i la segona Copa del Món en dues setmanes

El nou 'Jornet' empeny fortSKYRUNNING

Jan Margarit té 19 anys i està considerat el relleu de Kilian Jornet. Va decidir no córrer el Campionat del Món juvenil i fer l’Skyrace Comapedrosa ahir i li va sortir rodona. Es va adjudicar el triomf de la prova demostrant el gran futur que li espera a l’elit de les Skyrunning, tenint en compte també que tot just venia d’assolir una victòria a les Dolomites una setmana abans. El corredor català va brillar atacant des del principi la resta de favorits, coronant primer el sostre d’Andorra i arribant amb un temps de 2 hores 35’36’’ a meta. A més, va rebaixar el rècord de la cursa de Tom Ownes en gairebé cinc minuts, malgrat que cal tenir en compte que el recorregut no era exactament igual al d’edicions passades.

Tot i els petits canvis en el traçat, el temps de Margarit no deixa de ser extraordinari, i encara té més mèrit el resultat sabent que una vintena de corredors top a nivell mundial es van aplegar a la cita, sent l’Skyrace Comapedrosa amb més talents que hi ha hagut fins al moment. “Sortia amb més confiança que la setmana passada i he fet la meva cursa, aprofitant que em trobava molt bé des del principi. Crec que estic passant un bon moment de forma i ho he d’aprofitar”, comentava Margarit a la cerimònia del podi. Era el seu primer cop en competició al Comapedrosa i assegurava que “espero repetir perquè m’ha agradat molt”.

L’italià Marco de Gasperi va creuar segon la línia de meta, a 6’14’’, mentre que el japonès Rui Ueda va ser tercer, a 9’18’’. Pel que fa als andorrans, Marc i Òscar Casal van tornar a ser la gran referència, amb una novena i onzena plaça, respectivament. Ambdós van mostrar-se satisfets amb el resultat, tot i que els va quedar un petit sabor amarg perquè després de coronar el Comapedrosa en 6è i 5è lloc, van ser avançats a la baixada, on no van tenir bones sensacions, especialment l’Òscar. “Estic content de la posició veient el nivell que hi havia. Quant a sensacions, estic mig satisfet. M’he trobat bé pujant, però no sé per què baixant no tenia agilitat a les cames. He baixat com una padrina”, indicava l’Òscar.

Per la seva part, Marc Casal va pujar a la quarta posició de la classificació general amb els 56 punts sumats ahir. “En general estic satisfet per un Top-10 en aquest nivell. No hem d’oblidar que hi havia aquí 20 o 25 corredors molt bons”, exposava el quart del rànquing de les Migu Run Skyrunning World Series.

En categoria femenina, la joventut també es va imposar i Sheila Avilés va atacar a la baixada Laura Orgué per sumar el seu primer triomf en Copa del Món amb un temps de 3 h 17’16’’. “La cursa ha estat molt maca, és una de les que forma part del circuit mundial més dura. Jo m’he trobat genial. Mai havia guanyat i estic contenta que hagi estat aquí la primera”, indicava Avilés. La japonesa Takako Takamura va completar el podi.

Campiona del món a casa

El resultat de la jornada a nivell andorrà el va assolir Andrea Sinfreu, que es va proclamar campiona del món juvenil en la categoria A (16 i 17 anys) amb un temps de 2 h 16’09’’ a la cursa de 15 quilòmetres, deixant l’espa-nyola Jana Aguilar a 5’18’’. Aquest ha estat el seu resultat més brillant fins al moment i l’andorrana no amagava la seva felicitat. “Potser se’m donen millor les verticals però estava motivada perquè era el Campionat del Món i aquí a casa. Estic molt contenta”, comentava Sinfreu, que afegia que el resultat “motiva per continuar competint a nivell internacional, també en esquí de muntanya”. El futur del muntanyisme, andorrà i internacional, va donar una mostra ahir d’ambició.