TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

reportatge

Record “irrepetible”

L’exatleta Magui Moreno defineix d’aquesta manera el fet de ser la primera dona abanderada d’Andorra en els Jocs Olímpics d’Estiu de Barcelona 1992. La del Principat s’emociona recordant com amb 23 anys va complir un somni pel qual va lluitar però que mai hauria imaginat.

Record “irrepetible”COA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 25 de juliol del 1992 va tenir lloc la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics d’Estiu de Barcelona amb la famosa encesa del peveter de la mà i precisió de l’arquer paralímpic espanyol Antonio Rebollo, i avui se’n celebra el 25è aniversari. Aquest esdeveniment esportiu actualment encara es recorda a nivell mundial per l’èxit organitzatiu i esportiu de la delegació espa-nyola, i entre l’andorrana de l’època destaca Magui Moreno, en convertir-se en la primera dona abanderada en la història del país, amb només 23 anys. La jove saltadora d’alçada també va ser la primera a participar en els seus primers i últims Jocs amb una Wild Card. Relata el moment de la desfilada amb la bandera del Principat amb una emoció de tal magnitud que la porta a la llagrimeta. “Recordo que tenia la pell de gallina. Em vaig adonar on estava quan l’Epi li va passar la flama a Rebollo i aquest va disparar la fletxa. En aquell instant vaig pensar, ostres estic aquí, no m’ho crec, i vaig començar a plorar.” Moreno no va poder evitar trencar-se durant uns segons i va continuar –afegint amb una rialla– que “després de 25 anys em segueixo emocionant. El meu entrenador em va abraçar i em va dir que què em pensava tenint en compte tot el que havia treballat”.

L’esportista, ja retirada, assegura que els van reunir a tots al Palau Sant Jordi per dur a terme una espècie d’entrenament abans de saltar a la pista i els van explicar, per exemple, el ritme al qual havien d’anar i sembla que ho van fer realment bé, ja que “l’Estadi Olímpic Lluís Companys es va aixecar per nosaltres, eren unes 75.000 o 80.000 persones. A més, La Vanguardia va publicar que seguit d’Espanya, Andorra va ser la més aplaudida i ovacionada, i Croàcia la tercera”. L’exatleta detalla que tenia 16 anys i únicament en duia un i mig al món de l’atletisme quan va sortir Barcelona com a seu guanyadora, doncs “estar en uns Jocs no era ben bé una meta, però vaig pensar per dins, allà hi seré, sobretot perquè la família em podia anar a veure. Volia formar-ne part, aleshores no em vaig obsessionar ni res, però sí que vaig anar fent. Vaig tenir la gran sort que va venir tot rodat i em van triar a mi, suposo que pel bon currículum [campionats d’Espanya absoluts guanyats, torneigs, rècords d’Andorra o millor marca espanyola] i perquè era l’única noia”. L’episodi en el qual es va assabentar que havia estat l’escollida l’explica com si fos ahir, en ser preguntada per la notificació del Comitè Olímpic Andorrà comenta amb un somriure que “ho vaig saber per la ràdio. Estava treballant a la conselleria de turisme i esports i sobre les dotze del migdia van comunicar que farien públics els noms i cognoms de la llista completa de participants i quan van donar el meu es va liar una de grossa. Al despatx no hi havia ningú assegut, tothom saltàvem d’alegria i vam fer una petita celebració, llavors a partir d’aquí vaig demanar uns dies per lliurar els matins i les tardes per preparar-me a consciència i fer-ho bé, però no va anar tal com hauria volgut”. L’actual monitora d’atletes des de la categoria cadet fins a juvenil del CE Sant Julià, exposa que no va afrontar el repte ben preparada psicològicament parlant, ja que el dia que li va tocar saltar no va veure a la grada la seva mare, fet que la va preocupar. Una malaltia crònica no li va permetre viatjar fins a Barcelona i “vaig imaginar-me que havia passat alguna cosa dolenta i això em va afectar considerablement. No em vaig apropar ni a la meva marca”. En qualsevol cas Magui Moreno en guarda un record “irrepetible”.

Emili Pérez, Xavier Pérez, Joan Josep González, Toni Molné, Joan Besolí, David Ramon i Òscar Ramón també van representar el país a la Ciutat Comtal en uns Jocs Olímpics en els quals quant a curiositats Andorra va desfilar la setena i com a sorpresa amb barretines, TVE hi va dedicar uns 18 segons, va ser la delegació més nombrosa de la història amb 8 esportistes, i ho continua sent amb Atlanta 96.

ESTRENA AL FESTIVAL OLÍMPIC DE LA JOVENTUT

La delegació andorrana es va estrenar ahir al Festival Olímpic de la Joventut Europea de Györ, Hongria. Tomàs Lomero va batre el rècord d’Andorra de 16 anys als 100 metres papallona amb una marca de 1’00”92, i Patrick Pelegrina va ocupar el 34è lloc final als 100 braça. En atletisme, Arnau Roig i Carlota Màlaga van finalitzar 22è i 27a respectivament als 100 metres llisos.

El judo entra avui en escena amb la participació de Pere Armenta a la categoria de -55 quilos. S’enfrontarà al guanyador del combat entre Goran Kozarev i Deniss Ivanovs.

tracking