Bàsquet

Solució posposada

El nombre d’equips de la pròxima lliga passa per prendre una decisió sobre els ascensos i descensos, finalment el 27 de juny

Solució posposadaACB / PHOTO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El format definitiu que presentarà la lliga Endesa de cara a la temporada vinent es continua fent de pregar. Després d’uns quants mesos de reunions de feina i alguna assemblea, en les quals el més destacat eren les desavinences entre els clubs grans i els pencaires de segon rang, sembla que la comissió de treball que es va crear divendres passat entre l’ACB i la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB), amb la mediació del Consell Superior d’Esports (CSD), aporta una mica de claredat i solucions a aquest assumpte de màxima magnitud. En la dar­rera trobada entre totes les institucions es va decidir que l’assemblea general d’ahir s’ajornaria amb motiu de la primera trobada de la comissió, però finalment no va ser així. El departament de comunicació de l’ACB va anunciar mitjançant un comunicat que es van produir a un hotel de Madrid ambdues cites.

El president del MoraBanc Andorra, Gorka Aixàs, en representació del club del Principat, va informar que “en termes generals puc dir que seguim treballant. Principalment el que ens preocupa és la resolució del cànon”. El màxim dirigent de l’entitat andor­rana va voler deixar clar que “són decisions realment feixugues, però hem fet un pas endavant respecte dels anys anteriors, ja que tots estem asseguts a la mateixa taula i amb bona predisposició”. Pel que fa a la xifra que els conjunts de LEB or que obtenen l’ascens a la categoria reina han de pagar, va explicar que no s’abolirà, perquè “segurament es produirà un acord en el qual s’estipuli una quantitat inferior a la que hi ha actualment [negociació amb el CSD, la FEB i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència]. Conceptualment es descriurà de forma diferent i s’haurà de parlar com i quan es reclama”. També va comentar que es tractarà la compensació que hauran de rebre els que en cursos anteriors van abonar els milions que els va reclamar l’ACB per ser a la segona millor lliga del món. “El MoraBanc i set més es troben en aquesta mateixa situació, hi ha força rerefons en aquest aspecte.” Aixàs va insistir en el fet que la prioritat de tots els organismes passa per determinar quelcom quant al cànon i seguidament es tocarà el nombre d’equips que conformin la lliga de la campa-nya 2017-2018. “Existeix un únic debat, de si serem 14, 16, 17 o 18. Quan dic únic em refereixo que en l’ordre del dia no hi ha res referit als possibles plantejaments de play-off”, va assegurar, i va continuar reconeixent que “tot plegat va enfocat cap als 17 o 18 participants i acabant amb 16, però el problema rau en de quina manera arribes a aquests 16 i com es gestiona el període de transició amb els ascensos i descensos”. Pel que fa a aquesta última qüestió, va exposar que els d’Eurolliga no prenen la paraula, perquè no els incumbeix, encara que entre la resta i la Federació els costarà arribar a un punt comú. “Tot anirà lligat al nombre de competidors, però si proposem que només baixi un, la federació en suggerirà dos o potser per ser 16 presentarà que descendeixin tres i ascendeixin dos [en una competició de 17]”, va cloure el president.

La propera cita clau havia de ser el 14 de juny, però serà el dia 27 quan Guipúscoa i Burgos hauran de complimentar els requisits per afiliar-se a l’ACB i se sabrà què passa amb el Betis i el Manresa.

JOAN PEÑARROYA, ESCOLLIT MILLOR ENTRENADOR CATALÀ DE L'ANY

Joan Peñarroya va guanyar el premi a millor entrenador català de la lliga ACB 2016-2017 que entrega el comitè tècnic de la Federació Catalana de Basquetbol. El tècnic del MoraBanc Andorra va superar en la votació companys com Pedro Martínez, Joan Plaza, Andreu Casadevall o Carles Durán. El president del club, Gorka Aixàs, va mostrar la seva felicitat per aquest premi, “que demostra que la nostra temporada ha estat un èxit”.

El club espera tancar a final d’aquesta setmana o a principi de la vinent, la participació a Europa o la seva renúncia. Tot seguit es posarà sobre la taula la carpeta per renovar el contracte del tècnic egarenc.

tracking