Futbol

Ampli ressò de la meritòria victòria de la selecció sobre Hongria

Les xarxes socials i els mitjans estrangers lloen i aprecien el valor de la victòria d’Andorra sobre Hongria

Ampli ressò de la meritòria victòria de la selecció sobre HongriaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Periodistes estrangers, especialistes i analistes de futbol amb renom com Julio Maldonado Maldini, esportistes de nivell, mitjans de comunicació d’arreu i portals digitals van trobar un moment per felicitar Andorra pel seu segon triomf de la història en partit oficial després de 13 anys i 2 mesos. El capità i sant i senya del combinat nacional, Ilde Lima, probablement es va fer un tip de plorar, però també va treure temps per retuitejar i donar les gràcies a través de les xarxes socials.

La selecció andorrana de futbol i el país segueixen d’enhorabona després de la inesperada i històrica victòria de divendres per 1 a 0 sobre un combinat de pes com ho és Hongria (186a contra la 33a del rànquing FIFA). A la primera volta va imposar-se còmodament per 4 a 0, i per exemple, a l’Eurocopa de França de l’estiu passat va aconseguir passar als vuitens de final com a primera de grup i va acomiadar-se en aquesta mateixa fase de la competició caient per 4 a 0 davant la totpoderosa Bèlgica.

Durant la lligueta prèvia a les eliminatòries, els homes de Bernd Storck van disputar un dels partits més bojos i emocionants contra la Portugal de Cristiano Ronaldo, que va finalitzar amb empat a tres. Els hongaresos van estar a punt de superar el que seria, per primer cop a la seva història, el campió amb una llista de futbolistes que no va ser gaire diferent a la que va presentar a l’Estadi Nacional el seleccionador nascut a Alemanya. Ádám Lang i el capità Balázs Dzsudzsák van ser els únics que van repetir en l’onze inicial, mentre que Peter Gulacsi, Barnabás Bese, Zoltán Stieber, Ádám Nagy i László Kleinheisler van estar a la banqueta del Parc Olympique Lyonnais, però al Principat van ser titulars. Aquest seguit de dades han de servir per valorar i si més no reflexionar sobre la proesa que va assolir la tricolor.

Els dos conjunts van afrontar la sisena jornada del grup B de classificació per al Mundial de Rússia del 2018, del qual ja no en són els cuers, amb baixes importants. Koldo Álvarez no va poder comptar amb gent clau com ara Cristian Martínez, Marcio Vieira, Marc Garcia o Jordi Rubio, i el rival es va quedar sense idees ni creació en no tenir el veterà mig centre Zoltán Gera i el punta i referent Ádám Szalai. Un jugador que està a les files del Hoffenheim de la Bundesliga, jugarà la prèvia de la Champions i, a més, suma la meitat dels gols que ha anotat Hongria en aquest campionat (4 de 8).

Les darreres actuacions de l’absoluta i la bona feina que s’està fent en les categories inferiors sembla que està començant a donar els seus fruits, arran que degut a les absències Álvarez i el seu cos tècnic van formar un equip amb una mitjana d’edat de 25,8 anys. Txus Rubio (22), Max Llovera (20), Moisés San Nicolás (23), Marc Rebés (22), Àlex Martínez (18) i Jordi Aláez (19) van sortir d’inici estant a l’altura dels que porten més rodatge. De fet, la diana de Rebés va ser made in la nova generació, perquè els participants van ser el golejador, juntament amb Aláez i Rubio.

“La joventut ve apretant fort. Cada dia apostem per la base i anirem a més”, va assegurar el president de la federació, Víctor Santos després del xoc. L’entrenador va anar en una línia semblant explicant que “els joves són un model a seguir, han de ser-ho per a la resta i d’aquesta manera s’han de comportar. Que ho continuïn fent com ho fan, ja que s’hi deixen l’ànima i tenen tota la nostra confiança”. Emili Vicente va estar en els pensaments de tothom per la seva entrega en aquest esport i Koldo Álvarez, amb la veu entretallada, va declarar que “és impossible dir més bons adjectius dels quals s’han dit sobre la seva persona. Estic convençut que estava empe-nyent amb nosaltres dins la gespa”.

VÈNCER FENT 44 PASSADES

a xarxa social Twitter es va omplir divendres a la nit de piulades d’usuaris de tot el món en les quals feien una afirmació semblant que anava acompanyada de les estadístiques del final de l’enfrontament entre andorrans i hongaresos. “Andorra: com guanyar amb 44 passades completades”, va publicar, entre molts, una persona de Romania. Els números van ensenyar com el conjunt dirigit per Koldo Álvarez va realitzar durant els 90 minuts 44 combinacions bones de 98 intents, mentre que els futbolistes de Bernd Storck van arribar a les 339 de 387, dada acompanyada del 30% de possessió local pel 70% visitant. Una altra qüestió que es van plantejar alguns va ser si estaven davant d’un nou rècord mundial, un misteri a l’altura del compte MisterChip.

El que sí que va ser una fita són els 270 minuts que van acumular els tricolors sense veure com foradaven la porteria que defensen (empats a zero contra San Marino i les Fèroe i el triomf davant Hongria). Un assoliment històric que va ser mèrit de tots, encara que els qui tenen un pèl més de culpa són el porter Josep Gomes i el capità i central Ilde Lima, qui amb motiu de la seva internacionalitat número 106 va rebre una pilota customitzada amb el dia i signada per tots els seus companys. Josep Manel Ayala va ser obsequiat amb força records pel seu comiat, entre els quals va destacar un quadre commemoratiu.

tracking