Bàsquet

Multa pel cànon

Competència sanciona l’Associació de Clubs amb 400.000 euros per unes condicions d’ascens “discriminatòries”

Multa pel cànon

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cop dur a l’ACB. La Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) va fer ahir pública, per fi, la tan esperada nota sobre la resolució respecte al cànon ACB, que ha deixat molts clubs de la LEB or sense pujar els últims anys, amb la qual s’esperava donar per finalitzada la quota d’entrada per ascendir. L’escrit anunciava una multa a l’Associació de Clubs de 400.000 euros per “imposar condicions econòmiques desproporcionades, inequitatives i discriminatòries per l’ascens d’altres clubs a la lliga”.

En un dels primers punts, el text feia referència implícitament al MoraBanc Andorra, entre altres equips, com una de les entitats que sí que va abonar els diners al seu moment. “La CNMC considera que aquests acords han impedit l’ascens de diversos clubs a l’ACB i han distorsionat la capacitat de competir d’altres ascendits recentment, que han hagut de fer esforços financers importants i han sortit amb desavantatge a l’hora d’afrontar els fitxatges de jugadors i altres despeses”, assenyalava el comunicat de l’ens espanyol. L’entitat andorrana va ser la darrera a fer front al milionari import per pujar i si finalment s’aboleix demanarà una compensació econòmica, tal com ha expressat en múltiples ocasions.

La Comissió també va exposar que “la quota d’entrada és un mecanisme d’expropiació de part dels ingressos futurs dels equips, ja que es reparteix entre els membres de l’ACB, solament els beneficia a ells, i no suposa una millora del funcionament de la competició”. A més, van afegir que l’Associació de Clubs “no ha acreditat cap raó que justifiqui l’existència del cànon, ja que és una mesura innecessària i clarament desproporcionada”. L’organisme recordava que la pujada de 600.000 euros a 2,4 milions d’euros que es va fer la temporada 1993-1994 és “injustificada ni aporta avantatges addicionals per als nous membres de l’ACB”.

Per aquest motiu, van “indicar” a la lliga que “en el futur s’abstingui de realitzar conductes similars”. Així, l’Associació de Clubs hauria d’abolir oficialment el cànon si vol evitar més multes.

L’ACB manté la seva posició

Tot i això, l’ens que regula la Lliga Endesa es va mostrar en desacord en un comunicat que va fer públic al vespre. Malgrat que no poden presentar un recurs administratiu, sí que poden recórrer a l’Audiència Nacional, fet que portaran a terme. “L’ACB recorrerà la resolució de la CNMC al considerar que atempta contra la capacitat auto organitzativa de les lligues professionals, reconeguda en el Tractat del Funcionament de la UE i la jurisprudència europea, i que no té precedents a Europa ni a la resta del món”, començava indicant el comunicat, que afegia que la nota “té diversos aspectes que necessiten clarificació per part de la pròpia CNMC”.

A l’escrit de l’organisme de bàsquet, recordaven com es va crear el cànon, i posaven com a referència la lliga nord-americana: “L’ACB ha operat amb aquest mateix model durant 27 anys i és reconeguda com la segona millor competició nacional del món, només per darrere de l’NBA, una lliga tancada que exigeix una quota d’entrada multimilionària quan accepta la compravenda d’un club o augmenta el nombre de participants.” A més, consideraven que en cas que un club accedís a l’ACB sense haver satisfet la quota d’entrada, “el perjudici respecte als que sí que ho han fet seria gegant”. Així doncs, després de l’esperada resolució, tot segueix sent igual de confús. Per esclarir-ho una mica, el dimarts hi ha convocada una reunió amb els 17 clubs per tractar el tema

EL RETABET BILBAO S'IMPOSA AL VALÈNCIA I SE SITUA A NOMÉS UNA VICTÒRIA DEL MORABANC

El RETAbet Bilbao vol lluitar per ser als play-off fins al final. Així ho va demostrar ahir tombant qui fins ahir era el líder, el València, per un sòlid 88 a 75. Els de Carles Duran van anar per davant des del salt inicial i pràcticament durant tot el partit, i al tercer període, amb un parcial de 24 a 17, van encarrilar el que va ser la seva 13a victòria. Així, els bascs se situaven a només una victòria del MoraBanc i ajustaven la lluita que tenen amb els de Joan Peñarroya per aconseguir una posició de play-off a final de temporada.

Per la seva part, el València, a més de no certificar de manera matemàtica el seu accés a la fase final, va abandonar el lideratge de la Lliga Endesa en favor del Reial Madrid, primer classificat oficial per als play-off aquest curs.

XAVI LUQUE, NOU ENTRENADOR DEL MORABANC B

Després de les dues derrotes en només tres dies del MoraBanc B davant el Sitges, excuer del grup B de la lliga EBA C, el club va prendre ahir la decisió de canviar la direcció tècnica de l’equip i posar a Xavi Luque com a nou entrenador del sènior B en substitució de Milo Nunes, que portava dirigint l’equip des del curs passat, amb l’objectiu d’intentar salvar la categoria. El nou tècnic compaginarà les activitats de la base amb la direcció tècnica del B.

tracking