Bàsquet

L'ACB canviarà de format

Les finestres de competicions FIBA al calendari de la temporada vinent obligaran a fer variacions en
el model de la lliga Endesa per manca de dates

L'ACB canviarà de formatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arriben canvis importants a l’actual format de la lliga Endesa. Durant la temporada 2017-2018 hi haurà finestres FIBA per partits de seleccions, fet que obligarà a aturar les competicions nacionals i europees. Això comportarà que les lligues no puguin seguir amb el format actual de competició, ja que no hi ha suficients dates disponibles per als seus duels. Una de les possibles propostes que va desvelar dimecres el president de l’ICL Manresa, Jaume Arnau, era la de comptar amb una temporada regular amb 18 equips i sense play-off, idea que veia amb bons ulls, ja que d’aquesta manera els enfrontaments del curs tindrien més pes.

Malgrat tot, aquesta no és una proposta ferma, i no és més que una hipòtesi que ha sorgit d’entre les moltes que hi haurà les pròximes setmanes. Qui no veu amb bons ulls que no hi hagi play-off és el MoraBanc Andorra. “D’entrada, a mi aquesta idea no m’agrada. Tenim clar i sabem que l’any que ve el model de competició actual no té cabuda a nivell de calendari. Per tant, és normal que surtin propostes, perquè hi ha un problema i s’han de valorar les diferents opcions”, assegurava el president de l’entitat del Principat, Gorka Aixàs. El màxim dirigent explicava que “és obligatori estudiar alternatives” perquè s’haurà de fer un canvi, i que en aquest procés de pluja d’idees i d’arribar a un acord del nou model de competició, “tots, tant grans com petits, haurem de deixar caure alguna ploma i fer sacrificis, però nosaltres també defensarem els nostres interessos”.

Al final, serà l’assemblea de clubs, la qual encara no té una data fixada, qui decidirà com serà el nou format que en el calendari doni cabuda a les finestres de competició FIBA i les lligues espanyoles i europees. Per fer canvis es necessitarà una majoria reforçada amb 14 clubs que votin a favor de la proposta en qüestió. Abans, se n’han de posar algunes damunt la taula, i per ara no n’hi ha ninguna en ferm, però les possibilitats són múltiples. Des de la lliga sense play-off amb 18 equips, una competició amb menys clubs participants o un sistema de play-off reduït al millor de tres partits, per exemple. “L’ideal seria una lliga amb 18 equips i play-off, però sabem que tot no pot ser”, lamentava Aixàs.

En aquest sentit, una de les variables que entrarà en joc és el cànon d’entrada a l’ACB, ja que si finalment es treu, l’accés a la màxima competició espanyola serà més planer per als molts equips de LEB or que no ascendeixen als despatxos, i per tant la xifra d’equips que conformen la lliga Endesa canviaria. L’últim a pagar-lo va ser el MoraBanc, que com ja han recalcat en diverses ocasions demanaran una compensació en cas que finalment es tregui, un fet que es resoldrà en breu perquè es preveu que la sentència surti abans que acabi el mes d’abril.

Encara queda molt de temps perquè s’iniciï la següent temporada. De fet, primer ha d’acabar aquesta, però l’ACB té per davant temes importants i delicats a tractar en aquest llarg període, els quals de ben segur acabaran afectant el MoraBanc d’una manera o una altra.

DAVID JELINEK VOL TORNAR A L'ALT NIVELL DE FA UNES SETMANES COL·LECTIVAMENT I INDIVUALMENT

L’aler del MoraBanc David Jelinek va explicar ahir en zona mixta que després d’encadenar quatre derrotes consecutives l’equip vol “tornar a jugar al nivell que som capaços, marcar el ritme que més ens beneficia i demostrar que som el MoraBanc de sempre”. Pel que fa al rival de demà, Jelinek va declarar que “per al Manresa cada partit és quasi una final, però espero que amb el suport de l’afició tornem a guanyar”. El jugador va voler deixar clar que “els partits que hem perdut se’ns han escapat en els trams finals i estem treballant per corregir els errors”.

Sobre l’actuació arbitral davant l’Obradoiro en el darrer enfrontament de lliga, va indicar que “potser hi va haver decisions poc favorables per a nosaltres”. Personalment, “és cert que no m’entren els tirs, durant la temporada tots patim alts i baixos, però miro de sumar i ajudar l’equip en altres aspectes del joc”. L’aler va indicar que “ho seguiré provant i espero que entrin”.

XERRADA

El projecte de 'la triple P'

El MoraBanc va organitzar ahir dues xerrades a 30 alumnes d’entre 16 i 18 anys de l’Escola andorrana, en què es va explicar l’evolució del club i es va aprofitar per posar-la d’exemple en les possibilitats que dona la vida. Gorka Aixàs, Francesc Solana i Gabi Fernàndez van impartir la primera, en la qual el president va parlar de la triple p. “Un projecte com el nostre s’aixeca amb pebrots, patrocinadors i públic”, va assenyalar Aixàs. La segona va ser a càrrec de l’entrenador, Joan Peñarroya, i el capità, David Navarro, que van aconsellar els joves dient-los: “Perseguiu els vostres somnis.”

tracking