Esquí de muntanya

La volta a Andorra per neu

La Grandvalira Skimo6 pretén ampliar-se en un futur i passar a ser una cursa per etapes que cobreixi el país

La volta a Andorra per neuSKIMO6

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“És millor créixer a poc a poc i bé abans que massa ràpid i malament”, assegurava ahir el director de la Grandvalira Skimo6, Gerard Riart, en la roda de premsa de presentació de la prova per equips, que es disputa diumenge vinent des de Naturlandia fins a Grau Roig. Després de dos anys organitzant la cursa, la intenció per a un futur és poder fer un pas endavant i convertir-la en una competició de tres o quatre etapes que cobreixi el territori del país en un recorregut d’esquí de muntanya forapista que faria la volta a Andorra. L’objectiu és consolidar la cita i acabar esdevenint una competició de referència als Pirineus, els quals actualment no compten amb cap prova d’aquest estil. L’únic lloc on se’n poden trobar de similars és als Alps. “Volem que amb el pas dels anys aquesta sigui una travessa típica d’Andorra”, indicava el director de la Skimo6.

De moment, l’any vinent, en la que serà la tercera edició, passarà a tenir una segona etapa i es dirà Skimo10. La Skimo6 es disputarà dissabte, mentre que els més valents podran fer l’endemà l’altra prova, que anirà des de Grau Roig fins a Arcalís i passarà per quatre refugis més, sumats als sis de l’original. Tot i això, el recorregut encara s’ha de concretar, així com la xifra límit de participants. “Donem prioritat a la seguretat, és bàsic per a un organitzador de cursa”, comentava Riart, que recordava que en aquesta, en tenir un itinerari forapista, si hi ha accidents només es pot fer l’evacuació en helicòpter.

L’aspecte de la seguretat també el tindran molt present de cara a diumenge vinent. Sent la segona edició, les inscripcions es van esgotar en només un dia i mig i van arribar al límit marcat de les 450, unes 200 més que l’any passat. El recorregut, que destaca per ser poc tècnic però llarg i per tant és factible tant per a aficionats com per a professionals, tindrà 31 quilòmetres, 2.100 metres de desnivell positiu i es comptaran 13 manipulacions entre els sis refugis d’Andorra pels quals es passarà (Roca de Pimes, Claror, Perafita, dels Orris, l’Illa i Montmalús). “Normalment les proves són d’autosuficiència i aquesta és diferent perquè cada cinc quilòmetres et vas trobant un avituallament”, explicava el director de cursa, Joan Turné.

La sortida tindrà lloc a les vuit del matí i es preveu que els primers arribin superant el temps de l’any passat, fet per Xavi Areny i Joan Albós (3 h 24’). En aquest sentit, la meteorologia serà un factor decisiu, ja que en la primera edició la neu va fer acte de presència. Les previsions per diumenge, de moment, no són gaire millors que l’any passat.

ELS ANDORRANS COMPLEIXEN ELS OBJECTIUS A L'ESPRINT DEL MUNDIAL

Els esquiadors de muntanya andorrans van completar bones actuacions en l’esprint del Campionat del Món que es va disputar ahir a Piancavallo (Itàlia). Malgrat les dures condicions de la cursa, que es va dur a terme sota una pluja intensa i enmig de la boira durant les eliminatòries, els membres de l’equip nacional van complir els objectius que s’havien marcat, per la qual cosa la federació va fer una valoració “molt positiva”.

Els sèniors masculins van entrar al Top-30 desitjat i Xavi Areny va ser novament el millor amb una 21a plaça. Joan Albós va ser 25è, mentre que el seu germà David es va quedar fora de la classificació després de cometre una errada de manipulació. L’espoir Marc Font va ser 27è, però va assolir una bona 10a plaça en la seva categoria.

Per la seva part, Maria Fargues no va poder assolir l’objectiu marcat d’entrar entre els 12 millors i va ser 17a d’entre 42 participants. Tot i això, el seleccionador, Ferran Vila, comentava que “ha corregut amb una actitud molt valenta a les semifinals”. En júnior, Sergi Casabella va ser novament el més ràpid dels andor­rans, assolint una destacable 9a posició. Carles Serra va ser 19è, mentre que Arnau Soldevila i David Pérez van acabar al mateix temps amb una 23a plaça.

La gran novetat de la jornada d’ahir va ser el debut dels cadets, Andrea Sinfreu i Marcel Prat, que van assolir unes meritòries 5a i 19a posicions en les seves respectives categories.

tracking