Reportatge

Connexió Andorra-Qingdao

L’exinternacional Jordi Escura treballa des de l’any passat al Qingdao Huanghai FC, de la segona divisió xinesa de futbol. Com a fisioterapeuta i recuperador els jugadors estan a les seves mans. L’andorrà està vivint des de dins el ‘boom’ del futbol xinès. El ien mana al món.

Connexió Andorra-Qingdao

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jordi Escura ha renovat amb el Qingdao Huanghai després d’un primer any de conèixer-se mútuament. Nou país, nova cultura, nou club i noves vivències, que comparteix amb la seva dona, Erica Hernández, també fisio. “L’experiència a la Xina fins ara és molt bona. No només per la feina, sinó també pel que suposa de canvi personal, cultural i de mentalitat. Treballar amb la meva dona ha ajudat en l’adaptació, és un extra per a nosaltres i per al club”, comenta Escura, que properament s’estarà amb l’equip un mes de pretemporada a Sant Cugat. La China League One no comença fins a l’11 de març i a hores d’ara “a Qingdao no es pot entrenar. La temperatura no puja dels 0 graus”.

L’exinternacional està encantat amb el tracte del club, tot i que els inicis van ser complicats. “Aquí tenen en gran consideració els estrangers. Per als professionals de fora, la mentalitat del país és endarrerida. Tenen metodologies i punts de vista que mai aplicaríem a casa i aquí moltes vegades els sobta la nostra manera de funcionar. A més creuen molt en la medicina tradicional i això ho complica una mica més. Per sort hem aconseguit introduir la seva medicina amb la nostra perquè el jugador tingui la màxima confiança i tranquil·litat a l’hora de tractar-se”. Escura recorda com quan va arribar “no tenien ni una farmaciola decent, ni gases ni alcohol ni materials bàsics”. Ara, en canvi, el Huanghai s’ha adaptat a les necessitats d’un equip professional.

No van pujar per molt poc

Un gol en l’últim minut de l’últim partit va impedir la temporada passada que el Qingdao Huanghai aconseguís l’ascens a la Superlliga. A partir del març vinent el vestidor dirigit pel català Jordi Vinyals (ex-Barça B) ho tornarà a intentar, amb el fitxatge de l’exespanyolista Joan Verdú com a jugador referent. L’ascens torna a ser l’objectiu, encara que Escura apel·la a la seva àmplia experiència com a futbolista i apunta que “a la lliga hi ha vuit o nou equips que volen optar a les dues places d’ascens i aquesta temporada hi haurà castanyes! A més hi ha hagut una gran inversió a la lliga, no només en jugadors, sinó també en entrenadors. Han vingut Ciro Ferrara, Sven Goran Eriksson, López Caro, JIM...”

Escura pot respondre amb coneixement de causa a la pregunta que es fa a hores d’ara mig món futbolístic. Per què aquest boom del futbol xinès? “Primer de tot perquè el president del país [Xi Jinping] està impulsant el futbol dins l’educació obligatòria a les escoles. Vol portar el Mundial i que la Xina sigui una potència en no massa anys. Per altra banda els milionaris xinesos veuen en el futbol un aparador on mostrar la seva capacitat econòmica. Fins no fa massa només podien fitxar jugadors els últims anys de carrera, però ara han vist que poden optar al 100% dels futbolistes del món”, raona. Carlos Tévez (ex-Boca) i Óscar (ex-Chelsea) serien els casos més sonats darrerament. La segona, assegura Escura, també es mou. “En una altra escala, però s’han pagat 6-7 o 10 milions de traspàs, amb sous grans. L’any passat hi havia Luis Fabiano jugant. Nosaltres hem pogut incorporar Joan Verdú i segur que fins al febrer veurem uns quants fitxatges sonats”.

Per a molts aquesta bombolla no pot durar massa. Sobre això, l’exinternacional opina que “no sé si acabarà petant o no. Crec que dependrà més que els que tenen diners segueixin invertint o se’n cansin”.

´8 MILIONS'

Un bon lloc per viure-hi

Qingdao és una ciutat portuària d’uns 8 milions d’habitants, situada a la província de Shandong. Jordi Escura explica que “hem tingut sort amb la ciutat, que no està contaminada i té un ritme força europeu. Vivim en uns blocs al costat de l’estadi. Ho tenim tot al voltant i ens desplacem normalment amb patinet elèctric o bicicleta”. L’andorrà té el mar a poc més de deu minuts caminant i veu Qingdao com “una ciutat amb poca pol·lució i bastant ordenada. Si mires per la finestra de casa podries dir que estàs a alguna ciutat de Nord-amèrica, amb els seus gratacels”. La parella es troba molt còmoda a la Xina, però Escura recorda que “mantinc el cuquet de poder col·laborar amb l’esport del meu país. Penso que podria aportar coses”.

tracking