raids

España fa història al Dakar amb un vuitè lloc

El pilot del Principat sorprèn en la cinquena jornada amb una gran vuitena posició i assoleix el millor resultat mai obtingut per un andorrà al Dakar

España fa història al Dakar amb un vuitè llocDakar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cristian España va completar una cinquena etapa per a la història del motociclisme andorrà al Dakar ahir. La jornada va estar marcada per la suspensió de la segona especial a causa de les males condicions meteorològiques per les fortes pluges a la zona de l’arribada. Els participants havien de fer un total de 447 quilòmetres d’especial entre les ciutats bolivianes de Tupiza i Oruro, però només van poder disputar 219 quilòmetres.

Tot això, però, no va impedir que el pilot andorrà triomfés en el seu Dakar particular i es posicionés com a gran revelació del dia després d’assolir una molt destacable vuitena posició. Aquest resultat no només li permetia pujar alguns llocs a la general, passant de la 26a a la 22a plaça, sinó que suposava la millor posició mai obtinguda per un andorrà al Dakar, amb un Top-10 tricolor inèdit abans. El ritme que va marcar va ser especialment fort a partir del tercer punt de control, en el qual va passar amb el setè millor temps. Finalment va baixar una posició i va acabar vuitè, a 21’32’’ del nou líder en motos, Sam Sunderland, i just per darrere del que liderava la taula fins ahir, el xilè Pablo Quintanilla. L’andorrà es trobava a 1 h 55’08’’ de Sunderland a la general després de l’etapa d’ahir.

La cara positiva va ser per a España, però la cara negativa la va protagonitzar el resident Joan Bar­reda, màxim perjudicat de la jornada d’ahir. El de Castelló va dir adéu a les seves aspiracions a la victòria. Primer perquè va acabar la jornada anterior amb una penalització d’una hora per posar combustible en un lloc no permès que ja el deixava molt tocat. Però ahir encara es veia més perjudicat després de perdre’s enmig de la mala meteorologia i va arribar a meta 37 minuts més tard que Sunderland, que ja compta amb una diferència de més d’una hora respecte del resident a la general. “Ha estat un dia dolent. M’he perdut i això m’ha fet perdre temps, ja que al quilòmetre cinc se m’ha espatllat el navegador”, explicava Barreda sobre la negra jornada que va tenir ahir.

Despres baixa

En cotxes, Cyril Despres va perdre el lideratge ahir en favor del seu company d’equip, Stephan Peterhansel, tot i que va ser l’altre pilot de Peugeot en actiu, Sebastian Loeb, qui es va embutxacar la cinquena etapa. (Carlos Sainz va haver d’abandonar a la quarta etapa per un espectacular accident a 5 km de la meta). El resident francès va ser quart de l’etapa, però va ser 10’33’’ més lent que el seu company d’equip en el pas per l’últim punt de control abans de la neutralització de l’etapa. Les males condicions del ter­reny i de la meteorologia van afectar clarament Despres, que venia de signar la millor actuació en cotxes amb la victòria de la quarta etapa.

El resident va baixar fins a la tercera posició a la general a 4’54’’ de Peterhansel, amb Loeb segon, a només 1’31’’ del líder, però malgrat tot mantenia les seves aspiracions a assolir el podi final, el qual estava format íntegrament pels pilots de Peugeot, clar dominador fins al moment de la categoria de cotxes. Només el pilot català de Toyota, Nani Roma, va colar-se entre els pilots de l’equip francès. Ahir va acabar segon, a només 44 segons de Loeb. Aquest resultat el va fer entrar en la lluita per la victòria als cotxes, ja que es trobava en la quarta posició a la general, a només 5’35’’ de Peterhansel.

Pel que fa a la categoria de camions, ni Albert Llovera ni Jordi Ginesta havien arribat a meta ahir al tancament de l’edició. El pilot del Bonver era 34è en el pas pel quart punt de control, mentre que Ginesta ocupava la 39a plaça al pas pel segon punt. “El cansament es va acumulant i ara el primordial després de cada etapa, a part de preparar l’indispensable per a la següent, és descansar i recuperar les forces perdudes”, assenyalava Llovera abans de prendre la sortida ahir. L’andorrà va veure com a la quarta etapa va rebre una nova penalització, aquesta vegada d’una hora, que el va fer baixar posicions novament a la classificació fins a ocupar la 27a plaça.

La sisena

ETAPA PRÈVIA AL DESCANS

Després de la jornada d’ahir, marcada pel mal temps que va obligar a anul·lar mitja etapa, el Dakar seguirà avui per la duresa de Bolívia en una sisena etapa entre Oruro i la Paz, just abans del descans de diumenge. Totes les categories, menys els camions, tindran un recorregut de 786 quilòmetres, dels quals 527 seran d’especial, mentre que per als camions seran 513 km en un recorregut amb un total de 772 km.

España fa història al Dakar amb un vuitè lloc

tracking