Ciclisme

El gran grup creix

Tres corredors se sumen a la llista de professionals que trien Andorra per viure-hi, aprofitant les bones condicions per preparar-se

El gran grup creixINSTAGRAM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ciclisme perd per al 2017 un dels seus grans animadors amb la retirada definitiva de Joaquim Purito Rodríguez, l’home que ha servit de reclam perquè molts cor­redors professionals hagin triat Andorra com a lloc de residència. El de Parets no va ser el primer –ell va seguir Xavier Florencio, ara tècnic al Katusha–, però sí un dels que més han fet perquè les carreteres i els ports del Principat s’associïn cada vegada més amb el ciclisme d’alt nivell.

L’última temporada el pilot va comptar amb més d’una vintena de ciclistes que van córrer amb llicència andorrana –l’UCI obliga a fer la fitxa del lloc on el corredor té la residència principal– i per a la propera aquesta xifra podria augmentar. I és que darrerament tres professionals han utilitzat les xarxes socials per fer palès que s’han traslladat a viure a Andorra. Es tracta del portuguès André Cardoso, de l’equip Cannondale, i de l’holandès Koen de Kort, del Giant Alpecin, que l’any que ve coincidiran al Trek-Segafredo, i un nou integrant de l’equip Orica Bike Exchange, que lidera Esteban Chaves, Jack Haig.

Cardoso, de 32 anys i que ha compartit algun entrenament físic amb el també resident Ángel Vicioso (Katusha), va fer el salt al professionalisme fa una dècada i té com a principal resultat una victòria d’etapa a la Volta a Portugal i el catorzè lloc de la general del darrer Giro d’Itàlia. De Kort, un rodador que s’ha establert a Arans, supera també la trentena i va fer-se professional el 2005. L’any vinent canviarà d’equip i deixarà el Giant Alpecin després de fitxar juntament amb John Degenkolb, de qui és llançador als esprints, pel Trek-Segafredo que lidera un dels grans del ciclisme actual, Alberto Contador. L’espanyol comptarà amb Cardoso com a ajudant a les ascensions de les grans voltes, en especial el Tour de França, que el de Pinto vol tornar a guanyar després de marxar de l’equip Tinkoff.

L’australià Jack Haig té només 23 anys i des del 2015 forma part de l’equip Orica, que té un bon grapat de corredors vivint i entrenant al país. El canadenc Svein Tuft va ser pioner i després el van seguir uns quants, com ara Luke Durbridge, Mitch Docker, Simon Gerrans, Damien Howson i finalment el cap de files, el colombià Esteban Chaves.

Després de la retirada del Purito, Chaves, que l’any vinent podria córrer el Tour, Dan Martin (Etixx) i l’ex-campió del món Rui Costa, que correrà el 2017 al nou Lampre, ara denominat UAE Abu Dhabi, queden com a caps de cartell entre els residents. No hi faltaran tampoc el pilot de corredors espanyols, amb José Joaquín Rojas, Dani Moreno, Imanol Erviti, Jonathan Castroviejo, campió d’Europa contrarellotge el 2016, Beñat Intxausti, Carlos Verona o Ángel Vicioso, el veterà del grup, que perd un vell company de curses amb l’adeu del seu amic Purito. D’altres ciclistes trien el país per fer sovint estades –en qualsevol època de l’any–, com és el cas del jove valencià David Civera, sub-23 de l’equip que ha creat l’ex-director de l’ONCE Manolo Saiz, l’Aldro Ciclyng Team o Zak Dempster, del Bora-Argon, de categoria professional continental.

PROJECTES

Fer arrels al Principat

Purito Rodríguez és l’exemple paradigmàtic d’esportista que ha fet arrels al país. El català dona nom i col·labora amb l’Escola de l’Sprint Club d’Andorra i ha ideat la cursa cicloturista La Purito Andorra, que el 19 de gener obre inscripcions per al 2017. Un altre que té projectes al Principat és l’australià Leigh Howard (ex-Orica i IAM Cycling), que l’any vinent debuta amb l’Aqua Blue Sport, primer equip irlandès Pro Continental, i que acaba d’obrir amb la seva parella una cafeteria a Escaldes.

tracking