Ciclisme

La Vuelta torna el 2017 amb un final d'etapa

Francesc Camp confirma que la ronda espanyola visitarà Andorra l’any vinent amb un final d’etapa i la sortida l’endemà

La Vuelta torna el 2017 amb un final d'etapaXavier Pujol

Andorra tornarà a tenir cabuda a la Vuelta a Espanya 2017 després d’un any sense presència de les carreteres del Principat a la ronda espanyola (el Tour de França va ser el gran protagonista del 2016). Per a l’any vinent, l’empresa organitzadora de la prova, Unipublic, ha tornat a pensar en el país posant de manifest una vegada més les excel·lents relacions que manté amb el Govern. Segons va confirmar ahir al Diari el ministre de Turisme, Francesc Camp, la Vuelta tornarà el 2017 amb un final d’etapa i la sortida del gran grup l’endemà. A hores d’ara s’està negociant amb Unipublic quina serà la data de l’arribada de la prova i com serà el recorregut per territori andorrà. La intenció de Turisme és que els ciclistes pugin algun port del país per garantir espectacle i una major cobertura televisiva.

El principal obstacle amb què es troba el Govern és que l’any vinent l’etapa d’Andorra serà una de les primeres de la Vuelta i l’organització no pot programar una gran ració de muntanya tan aviat per no provocar un daltabaix en el gran grup a les primeres de canvi.

La ronda espanyola aixecarà el teló des de Nimes, a França, el 19 d’agost amb una contrarellotge per equips que es desenvoluparà íntegrament per la ciutat francesa, molt coneguda per la seva plaça de toros. A banda del lloc on arrencarà la 72a edició de la prova, Unipublic també ha fet oficial que hi haurà almenys una etapa més que es disputarà en territori francès. Andorra agafarà el relleu com a final d’etapa, tot i que a hores d’ara es desconeix si l’entrada al país es produirà pel Pas de la Casa o bé els ciclistes entraran al Principat per Catalunya. Tenint en compte que la sortida de la Vuelta serà el dissabte 19 d’agost, la cursa podria arribar a Andorra o bé el dilluns 21 o el dimarts 22 en funció de les etapes en territori francès i sortir en direcció Catalunya l’endemà. El lloc triat per ubicar l’arribada s’ha d’acabar de tancar.

Poques coses més es coneixen oficialment del recorregut de la prova, que, això sí, acabarà on ho fa tradicionalment, a Madrid, el 10 de setembre.

A banda de les ciutats que acolliran la sortida i l’arribada de la Vuelta, l’altre gran protagonista que ha sortit a la llum –encara que oficialment Unipublic no ho ha confirmat– és el retorn del mític Angliru, a Astúries. Va ser l’alcaldessa de Riosa, Ana Isabel Díaz, qui va assegurar fa poc més d’una setmana que el colós port (12,6 quilòmetres de llargada i un pendent mitjà del deu per cent, amb pics del 23,5 per cent) formaria part del recorregut de la prova l’any vinent.

La Vuelta farà la presentació oficial el 12 de gener al Palau Municipal de Congressos de Madrid, on Unipublic explicarà el desenvolupament de les 21 etapes que formen la prova. Respecte a la participació a hores d’ara no està confirmada la presència del vigent campió, el colombià Nairo Quintana, que el 2017 tindrà el Tour com a objectiu principal, segons va explicar recentment. Sí que hi serà en principi Chris Froome, que la temporada vinent correrà el Tour –és el campió i buscarà reeditar la victòria del 2016–, i Alejandro Valverde, que segueix donant guerra tot i l’edat. El resident Esteban Chaves, tercer al podi de l’última edició, no s’ha manifestat encara sobre la temporada i només ha revelat que debutarà a Austràlia.

'ETAPASSA' DEL 2015

RECORREGUT ÍNTEGRE AL PAIS

L’última visita de la Vuelta a Andorra va deixar un gran regust de boca. Va ser el 2 de setembre del 2015 i incloïa una etapa íntegrament andorrana, dissenyada pel resident Purito Rodríguez, de 138 quilòmetres i sis ports de muntanya (Beixalís, coll d’Ordino, la Rabassa, coll de la Gallina, alt de la Comella i arribada als Cortals d’Encamp). L’etapassa la va guanyar el corredor Mikel Landa (Astana) i Fabio Aru, del mateix equip, va ser segon i va enfundar-se el mallot de líder provisional. La jornada, excepcionalment valorada pel director general d’Unipublic, Javier Guillén, va ser molt seguida mediàticament, amb més de 4,3 milions d’espectadors que van veure a Espanya en algun moment l’etapa per televisió. El 3 de setembre es va donar la sortida neutralitzada des d’Escaldes per buscar el final a Lleida.