Curses de muntanya

Pas enrere

Ferran Teixidó accepta finalment la beca ARA després d’una reunió amb Esports i la Federació

Pas enrereXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ferran Teixidó està acostumat a anar sempre cap amunt, desafiant el desnivell i als millors especialistes del món en curses verticals. Ahir, però, al corredor li va tocar fer un pas enrere, segurament a contracor. I és que Teixidó, en roda de premsa conjunta amb Jaume Esteve, president de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM), va explicar que accepta finalment la beca elit del programa ARA (Alt Rendiment d’Andorra), quantificada en 6.000 euros, després d’una reunió que va mantenir dijous amb representants de la Secretaria d’Estat d’Esports i la federació.

D’entrada, però, el corredor, tercer de la general de la Copa del Món de curses de muntanya en la categoria vertical, va deixar clar, sense ànim de polemitzar, va dir, que “vaig sortir de la reunió pensant el mateix que abans d’entrar-hi. No estic d’acord amb la valoració que s’ha fet de la beca, però pel bé de tots, per mi i per la federació, no volem crear una situació compromesa. Agafaré la beca i continuaré. Tinc ganes de millorar”. Més endavant, Teixidó va afegir que “la decepció la tinc. Amb el tema de la beca no hem arreglat res, però sí que és cert que hi ha més ajudes cap a la federació i indirectament han anat també cap a mi. El conjunt em fa estar satisfet i per això estic aquí”. El fet de no perjudicar la federació ni els joves corredors que es puguin beneficiar de futures ajudes –“el grup està per sobre de la persona”, va apuntar– va acabar de decidir el corredor, que va voler aclarir que mai no va posar en dubte que les curses de munta-nya no estiguin prou reconegudes a nivell d’ajudes.

El president de la FAM, Jaume Esteve, va indicar que la reunió amb la secretaria d’Estat d’Esports l’havia demanat ell “per poder-nos explicar”, i que s’hauria hagut de celebrar abans “per evitar totes les especulacions que s’han fet”. Amb tot, la trobada no es va poder dur a terme fins dijous passat perquè ell estava fora del país en el moment que es va originar la notícia. “L’hem fet quan ha sigut possible”, va asse-nyalar. Esteve va afirmar que, tot i el malestar d’Esports per la situació generada, “la relació no ha quedat esquerdada. Les nostres relacions eren molt bones i continuen sent-ho”.

El president de la FAM va assegurar que entenia la posició del corredor, amb una millora “molt clara en percentatge respecte a la temporada passada” que li portava a pensar en un augment de la beca, i de la Secretaria d’Estat, lligada de peus i mans a uns criteris per a l’atorgament de les ajudes, que Teixidó no arribava a complir per rebre 8.000 euros, la quantitat demanada des de la federació. “Probablement li ha faltat poquíssim per assolir els criteris”, va indicar Esteve. El dirigent va recordar que el suport de Govern havia significat “tenir més ajudes que hem pogut transferir als equips, tant d’estiu com d’esquí de muntanya”.

Una ullada a les subvencions per a l’any 2016 permet comprovar un augment de 64.000 euros respecte del 2015 per completar una partida de 196.000 euros, sent la segona federació que més diners rebia, a anys lluny de la primera, la FAE (un milió d’euros). Amb la subvenció, la federació va poder augmentar el suport als diferents equips, i segons va explicar ahir Esteve, per al de curses de muntanya s’ha destinat enguany 30.000 euros, 14.000 més que el 2015, cosa que ha permès a Teixidó competir en set proves de la Copa del Món, que ha acabat en el podi.

tracking