Curses de muntanya

Retorn milionari

L’Andorra Ultra Trail Vallnord 2016 té un impacte econòmic de 3,25 milions, sense comptar l’aportació dels corredors locals

Retorn milionariXavier Pujol

La novena edició de l’Andorra Ultra Trail Vallnord (AUTV) ja està en marxa. Les inscripcions es van obrir ahir a les 8 h del matí, i des de l’inici els primers bojos de les curses de muntanya es van donar pressa per assegurar-se un lloc a la cursa del 2017. La presentació de la prova es va dur a terme ahir al migdia i ja comptaven amb uns 250 participants inscrits provinents de 18 països diferents, cinc dels quals extracomunitaris. A més, uns 50 eren per a la nova cursa reina: Eufòria, de 233 quilòmetres de recorregut i 20.000 metres de desnivell positiu. Per aquest any, l’organització s’ha fixat un màxim de 3.200 corredors entre les sis curses per a les proves que es duran a terme entre el 4 i el 9 de juliol, una xifra lleugerament superior a la d’aquest any, que va comptar amb 3.051 participants. En aquest sentit, el director de l’AUTV, Gerard Martínez, asse-nyalava que “volem créixer més a nivell qualitatiu i no tant quantitatiu, perquè no volem massificar més els recorreguts ni el poble”, ja que, explicava en to de broma, “el comú ens ho ha prohibit”. Martínez hi va afegir que “tenim la voluntat que sigui una festa popular durant els cinc dies i no només una prova esportiva”.

A banda de l’obertura de les inscripcions, el director de l’AUTV va fer ahir el balanç de la cursa del 2016, la més important de les vuit edicions disputades fins al moment a nivell de números. El retorn econòmic que va suposar va ser de 3.250.000 euros invertits al Principat, gairebé un milió d’euros més que l’any passat, sense comptar les aportacions dels corredors locals, que entre metges, fisioterapeutes, preparadors, podòlegs i altres pujava uns 200.000 euros de més, segons estimava Martínez. Altres xifres significatives que van suposar l’AUTV el 2016 van ser els 5.448 visitants i les 19.788 pernoctacions al país els dies de la cursa. Són quantitats que comparades amb la segona edició, de l’any 2010, amb 621.000 euros de retorn, 1.800 visitants i 3.700 pernoctacions, denoten més el creixement que ha experimentat la prova des dels seus inicis.

Per al 2017, el pressupost marcat és de 650.000 euros, 50.000 més que el 2016. L’augment és degut, tal com comentava Martínez, per l’organització de la nova cursa, que tindrà un sistema més complex de funcionament i requerirà més despesa en aparells tecnològics. “Tenim una gestió pressupostària mil·limetrada. Tot i això, no està tancat perquè tenim patrocinadors privats que encara no ens han manifestat el seu suport formalment”, va exposar el director de la prova. D’aquests diners de més en el pressupost, 15.000 euros seran aportats pel comú d’Ordino i 13.000 pel Govern, que segueixen apostant fort per la prova. També ho segueix fent Andorra Turisme, que continuarà vinculat almenys fins al 2019.

Eufòria

Martínez també va donar més detalls ahir sobre la nova joia de la corona de l’AUTV. El més impactant és que Eufòria no comptarà amb avituallaments com la resta, sinó que tindrà quatre bases de vida i hi haurà assistència tolerada, és a dir, que els participants podran demanar en tot moment que els portin aliments o assistència mèdica allà on siguin, gràcies a les balises que portaran i que faran que estiguin controlats constantment.

També es van desvelar els horaris de la cursa de 233 km. Els corredors sortiran de la plaça d’Ordino el dimecres 5 de juliol a les 7 h del matí, i s’espera que els primers puguin arribar a meta el divendres 7 cap a les 14 h del migdia. Els últims podrien acabar el diumenge després de les 21 h. Tot segons càlculs estimats de l’organització. A més, Martínez va assegurar que hi ha preocupació per la meteorologia. “Són cinc dies de cursa i poden haver-hi tempestes elèctriques. Mirarem sempre de trobar un pla B i en casos molt violents, podríem neutralitzar la cursa”, va assenyalar.