Ciclisme

Stephen Cummins triomfa abans del caos

L’arc que senyalitza el darrer quilòmetre cedeix, frena el gran grup i obliga a neutralitzar els temps

El primer contacte amb els Pirineus del Tour del 2016 va permetre al líder de la ronda francesa, Greg van Avermaet, ampliar el seu avantatge al capdavant de la cursa i a l’equip Dimention Data sumar la quarta victòria en set etapes gràcies al triomf del britànic Stephen Cummings, que se sumen als tres aconseguits pel seu compatriota Mark Cavendish. Joquim Purito Rodríguez continua quart a la classificació general.

No s’esperaven grans moviments dels favorits a la victòria a París en els 162,5 quilòmetres que separaven la sortida a l’Isla de Baish i Lac de Payolle amb un primer contacte pirinenc en el coll d’Aspin, a set quilòmetres de la meta. Sobre el paper, Cummins era el millor escalador del grup de 29 corredors que es va escapar del gran grup a la recerca del triomf d’etapa i no va deixar passar l’oportunitat de sumar la seva segona victòria a la ronda francesa després de l’aconseguida l’any passat a Mende. Van Avermaet no va poder seguir el ritme i va cedir a uns 14 quilòmetres de l’arribada, com més tard va fer Vincenzo Nibali en el seu intent fallit de recuperar temps respecte als favorits. Un grup que va creuar la línia de meta a 4”29 de Cummins i a 2’15” de l’italià, que segueix despenjat a més de tretze minuts del mallot groc. La jornada també va ser nefasta per a Thibaut Pinot, que va perdre 2’46” respecte als favorits. L’arribada va estar marcada per un rocambolesc final en el qual l’arc inflable que senyalitza l’últim quilòmetre va cedir i va impedir el pas del grup del qual formaven part Chris Froome, Nairo Quintana, Albert Contador i Purito Rodríguez. L’incident va enviar a l’asfalt el britànic Adam Yates i a banda de l’esperpèntica imatge els responsables de la cursa es van veure obligats a neutralitzar l’arribada, agafant com a referència els temps marcats a tres quilòmetres de l’arribada.

La cursa arribarà demà a Andorra. Abans els corredors afrontaran avui 184 quilòmetres entre Pau i Bagneres de Luchon amb quatre ports, el Tourmalet, l’Hourquette d’Ancizan, Val Louron i Peyresourde.

ARCALÍS

L'ACCÉS A LA ZONA DE META, RESTRINGIT

L’accés a la zona de meta de l’etapa que demà arribarà a la Coma d’Arcalís està restringit des d’ahir a les vuit del matí. Per als aficionats que vulguin gaudir de l’arribada s’habilitarà, en funció de la disponibilitat, un aparcament a la zona d’Arans, des d’on hi haurà un servei d’autobusos que connectaran Arans amb l’edifici de l’Hortell de les 10 a les 13 hores. El tram entre aquesta zona i la meta s’haurà de realitzar a peu. Demà, les carreteres afectades pel pas de la cursa quedaran tancades en els dos sentits a les 13.15 hores. L’arribada de la caravana publicitària a la frontera hispanoandorrana es preveu a les 14 hores.