Jane Goodall

“Hem de viure pensant en la petjada que deixarem”

Jane Goodall durant l'entrevista.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jane Goodall, etòloga i pionera en els estudis sobre ximpanzés, a més d’activista ambiental i missatgera per la pau de l’Organització de Nacions Unides va venir a Andorra per presentar el programa Arrels i Brots (Roots & Shoots ). Més de 500 estudiants van assistir a la seva conferència sobre aquesta iniciativa que es portarà a terme dins de l’Agora International School, i que, segons va afirmar la celebritat, té com un dels objectius principals portar esperança als joves.

Com valora la trobada amb els estudiants d’Andorra?

Estic molt impressionada de com de bé han rebut el missatge, van ser molt entusiastes i crec que l’escola internacional està fent una tasca meravellosa amb la gent jove.

Per què ha portat el projecte Roots & Shoots a Andorra?

És un programa que ja està a 70 països i és important per donar esperança als joves, perquè sense esperança tots podem sentir-nos apàtics. Perquè, quin sentit té intentar salvar el planeta si no creus que pots marcar una diferència real? Cada cop més i més joves de tot el món han començat a perdre la saviesa, els suïcidis mai havien estat tan elevats. És realment important donar-los esperança.

Quin és el principal missatge que donaria a aquests estudiants?

Que entenguin que la seva vida és valuosa, que cada dia de la seva vida té un impacte en el planeta i és bo que escullin viure la seva vida pensant que deixaran petja, aquesta és l’essència de Roots & Shoots i ells poden escollir projectes per ajudar les persones, ajudar els animals o ajudar el medi ambient.

De tota la seva carrera, a què dona més importància?

Per a mi iniciar el projecte de Roots & Shoots és una de les coses més significatives, el darrer dels programes s’ha fet al cor de l’Amazònia del Brasil, on un grup d’indígenes lluiten contra la mineria de l’or, que és il·legal a l’Amazònia.

Creu que hi ha una manca de sensibilització en la cura del planeta?

Som l’espècie més intel·lectual que ha caminat sobre el planeta, però, tot i així, destruïm el planeta. Podem tenir intel·lecte, però no tenim un bon cor i necessitem que el cap i el cor caminin junts. Hem perdut l’esperança.

Quins reptes han d’afrontar les noves generacions?

El canvi climàtic, la pèrdua de la biodiversitat i destruir el terra amb tots els bioquímics que es fan servir, per exemple, en els fertilitzants. És molt important adquirir consciència i actuar.

Ser vegà o vegetarià pot ajudar en la millora del medi ambient?

Si mengem menys carn, o preferiblement deixem de menjar carn, seria realment bo per al medi ambient. No explicaré totes les raons per fer-ho, però marcaria una diferència important que cada cop hi hagués més gent que es convertís al vegetarianisme o veganisme.

Creu realment que es pot aturar el dany infligit al planeta?

Tothom pot fer-hi alguna cosa. Només cal pensar en aquelles accions que fem cada dia, com comprar coses que no necessitem, malbaratar o fer un ús excessiu del plàstic. Pensa en el que compres, el dany que provoca en el medi ambient, molts cops és barat perquè s’ha fet de manera injusta. Necessitem eliminar la pobresa perquè la gent que viu en el llindar de la pobresa pot destruir el medi ambient perquè es veu obligada a sobreviure com pot.

Viatja per tot el món. Si es quedés en un lloc, quin seria?

A la meva edat, em quedaria a casa meva, a Anglaterra, on vaig créixer i on tinc tots els records de la meva infància.

tracking