OLGA MOLNÉ

“Les arques comunals estan del tot sanejades”

La cònsol major de La Massana fa balanç del mandat quan falta just un mes per a les eleccions comunals, en què no es presentarà

La cònsol major de la Massana, Olga Molné.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major de la Massana, Olga Molné, encara la recta final del mandat havent resolt la integració d’EMAP, la societat que gestiona els sectors de Pal i Arinsal, a Setap365. L’operació ha alleugerit les finances comunals, fet que, afegit al bon moment econòmic que viuen la parròquia i el conjunt del país, ha permès a Molné impulsar la majoria de projectes previstos en el programa amb què va presentar-se a les eleccions el 2019.

Quin balanç fa del mandat?

Molt positiu, tot i que també ha estat complicat, en alguns moments. Ha estat el mandat, sobretot, de la reactivació de la inversió pública. En aquests quatre anys hem pogut invertir moltíssims diners en la parròquia.

Quins projectes destacaria d’aquesta legislatura?

El més important és el canvi de model d’estació, que ara serà molt més competitiva. La integració a Setap365 ens ha donat molt múscul financer. Tenim unes arques comunals completament sanejades. Tenim molta més capacitat per invertir i, alhora, hem reduït l’endeutament. A més, hem remodelat els espais públics per fer-los més atractius i amables. Hem refet totes les voreres, que ara integren molta vegetació i disposen de zones de descans i espais de convivència. Hem construït nous equipaments, com el parc juvenil de Santa Caterina, amb una zona de cal·listènia que agrada molt als joves, i el parc caní. També hem ampliat les places d’aparcament.

Posi-me’n alguns exemples.

Hem creat els aparcaments dels Brecals, a l’encreuament d’Anyós, i del Tresquer, a Sispony. Vam comprar un terreny al Mas de Ribafeta i l’estem adaptant. Una part serà zona de rotació i, l’altra, es reservarà per als residents. I hem condicionat places d’aparcament a l’edifici Mikado. D’altra banda, tanquem aquest mandat havent posat en marxa diversos serveis, com ara el menjador de la Casa Pairal, que ha tingut molt bona acollida, la seu electrònica del comú, per fer tràmits en línia, i l’externalització de la deixalleria, que ha permès fer-hi millores.

Amb quines xifres tancareu el mandat?

Quan vaig entrar com de cònsol, una de les línies que vaig marcar-me era, justament, l’eficiència pressupostària. Crec que he assolit aquest objectiu. Hem aplicat la màxima de molta contenció sense deixar d’invertir en la parròquia. El pressupost del 2023 preveu 11 milions d’euros d’inversions, mentre que en el mandat anterior el total d’inversió va sumar 10 milions. És a dir, que en un sol any haurem invertit un milió més que el que vam invertir en quatre anys. Una cosa que voldria destacar és que hem pogut afrontar totes aquestes inversions amb recursos propis perquè tenim molta tresoreria.

A quin nivell se situa l’endeutament?

A uns 6,7 milions d’euros. És dels més baixos que hi ha hagut mai al comú de la Massana.

Com s’expliquen aquestes xifres?

Hi han intervingut diversos factors. El canvi de model d’estació ha permès que el comú no hagi de fer aportacions econòmiques periòdiques a EMAP. Abans de l’acord per crear Setap365, havíem de fer una aportació cada any a l’estació d’un milió i mig d’euros, aproximadament, que ja fa dos anys que ens estalviem. També hi ha ajudat el bon moment econòmic que viu el país en general i més concretament la Massana. Una part dels nostres ingressos venen dels impostos a la construcció, i hi ha hagut uns anys de boom.

Quin impacte ha tingut la integració a Setap365 en l’estació?

Pal-Arinsal ha guanyat competitivitat perquè ara podrà fer les inversions necessàries per millorar l’oferta de neu. Ensisa és un soci molt potent i ens en beneficiem, és clar, però ells també se’n beneficien. Tothom hi ha guanyat, gràcies a aquest procés d’integració.

Està satisfeta que tiri endavant la construcció de l’heliport de la Caubella?

Sí, i tant, hem rebut felicitacions de tota la gent que viu al voltant de l’heliport actual. Ens han agraït que per fi hàgim fet el primer pas per treure’l d’allà. Crec que a llarg termini la majoria de vols es desviaran a la Caubella i aquest heliport acabarà tancant.

Quines obres ha fet el comú en la xarxa d’aigua?

Hi hem invertit 3,2 milions d’euros en aquest mandat. Primer vam fer un estudi de la xarxa, que ens va indicar quines mesures hi havíem de fer i quines eren més urgents. Una de les primeres que vam encarar va ser la detecció i reparació de fuites per tota la parròquia, que ens permet estalviar 40.000 litres diaris. Després vam instal·lar un sistema de telegestió al dipòsit de Grau Roig, que és el que dona aigua a quasi tota la Massana. Aquest aparell ens permet saber en cada moment quanta aigua hi ha al dipòsit. També hem construït dos nous dipòsits, a Sispony i a la Caubella, i hem reformat la resta.

Quines obres caldrà fer, ara?

Instal·lar reductors de pressió, que permeten que hi hagi menys pèrdues quan hi ha fuites, ampliar la xarxa de telegestió, i el desdoblament de la xarxa. Ara només hi ha un tub que baixa des d’Arinsal i caldrà afegir-n’hi un altre. Això suposarà una inversió important, perquè caldrà obrir una rasa fins a la Massana.

Es podria repetir una situació d’escassedat com la de fa unes setmanes?

Van ser vuit dies difícils. Hem d’estar alerta. A part d’impulsar totes aquestes mesures, buscarem captacions en altres llocs per no ser-ne tan dependents.

tracking