ALBERT MOLES

“A França hi ha un sistema educatiu exigent i de qualitat”

Albert Moles.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant aquesta setmana, concretament dijous, dia 23, es fa la Fira d’Orientació per estudiar a França. L’entrada és lliure i gratuïta. Albert Moles, actual director general de FEDA, ens explica com va ser la seva experiència d’estudiant al país veí.

Per què va marxar a estudiar a França?

Quan jo estudiava a l’escola francesa, en acabar els estudis de segona ensenyança, l’ESO, havies d’anar a estudiar fora, ja que no es podien cursar els estudis de batxillerat en aquest sistema educatiu. Als 14 anys tocava sortir fora d’Andorra i, anant a l’escola francesa, era molt natural marxar a estudiar a França.

Què hi va estudiar?

Vaig anar a estudiar els tres anys de batxillerat, a Prades, una localitat francesa. Vaig triar la modalitat de batxillerat científic. I després vaig continuar els estudis superiors també a França, vaig cursar una enginyeria a l’institut INSA (Institut Nacional des Sciences Appliquées) situat a Lió. La carrera va ser de cinc anys, dos de tronc comú i tres d’especialització, amb els quals em vaig especialitzar en energia.

En què és un valor afegit haver cursat allà els estudis?

Per mi, d’entrada, sortir d’Andorra ja és un valor afegit, per conèixer cultures i llocs diferents. A més, tens contactes nous i coneixes altra gent. El fet d’anar concretament a França és un valor afegit perquè encara que cursés els estudis a l’escola francesa, no és el mateix parlar la llengua en hores de classe que haver-la de parlar cada dia a tot arreu. Finalment, però no menys important, a França hi ha un sistema educatiu molt exigent i de qualitat, amb moltes empreses a darrere que aporten coneixement i on hi ha molts laboratoris de recerca. És un país molt professionalitzat.

Què li va agradar d’estudiar a França?

Que l’entorn fos diferent. També que les escoles i els centres que hi ha estan oberts a molts països. A les classes que jo anava hi havia gent de l’Àfrica, de l’Índia, i persones que venien d’altres zones d’Europa. Això em va permetre parlar i conèixer gent d’altres cultures. El sistema francès integra totes les cultures, això et permet tenir una formació més àmplia i diversa.

En què l’ajuda en la vida professional haver estudiat a França?

Em permet establir contactes tant amb França com amb Espanya. La gent que no té aquest background d’haver estat a França i no coneix la manera de treballar d’allà; té més dificultats a l’hora d’establir-hi contactes. El fet d’haver estudiat allà també em permet conèixer les grans empreses que hi ha França, i et situa en el món empresarial francès de manera més ràpida i fàcil.

I en la personal?

És una experiència, a 17 anys et trobes a Lió, on no coneixes ningú, i has de tornar a agafar contactes, a fer amics, entendre com va tot en aquell lloc i anar-te adaptant al dia a dia. És una etapa de creixement personal.

Quin consell donaria a joves que hi vulguin estudiar?

Que s’hi atreveixin i no tinguin por. És una oportunitat, sobretot per aprendre una altra llengua. Han d’estudiar el que els agrada.

tracking