Laura Mas

“Encamp ha canviat i és una parròquia viva i atractiva”

La cònsol major d'Encamp fa balanç d'un mandat marcat, en l'últim tram, per l'adjudicació de la nova concessió de les pistes a Saetde

La cònsol major, Laura Mas, al parc de l'Ossa, encara en construcció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Laura Mas encara l’últim mes com a cònsol major havent resolt un dels dossiers més importants del mandat: l’adjudicació a Saetde de la nova concessió de les pistes d’esquí de la parròquia. Mas aspirarà a la reelecció en els propers comicis, previstos per al 17 de desembre.

Quin balanç fa d’aquest mandat?

En faig un bon balanç. És veritat que ha estat un mandat atípic. Els dos primers anys vam haver de gestionar la pandèmia, però després hem pogut dedicar-nos a tirar endavant el programa amb un objectiu clar: transformar la parròquia per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Això ho hem aconseguit invertint en la remodelació de carrers i equipaments i dinamitzant aquests espais perquè siguin vius amb la programació al llarg de l’any d’esdeveniments culturals i esportius. Encamp ha canviat i és una parròquia viva i atractiva. No només per viure-hi, sinó també per fer-hi negocis.

El comú ha aconseguit revertir la decadència del comerç a la parròquia? Hi ha gaires locals buits, a l’avinguda Joan Martí?

Només cal passejar-s’hi per veure que gairebé tots els locals de primera planta tornen a estar ocupats. Durant tot el mandat hem treballat per la diversificació de l’economia de la parròquia i la feina feta ha tingut resultats positius, ja que a Encamp han arribat empreses de sectors que fins ara no hi tenien presència, com per exemple el d’instal·lació de plaques solars.

Quin és l’estat de l’endeutament comunal?

Tenim uns 19 milions de deute. Quan vam arribar al comú fa quatre anys, l’endeutament era d’uns 14 milions. La xifra actual equival al 70%, aproximadament, de la mitjana d’ingressos dels últims tres anys. La llei fixa un màxim permès del 200% i diu que a partir del 180% cal prendre mesures. Fa vuit anys el nivell d’endeutament del comú era molt alt, i des d’aleshores les diferents majories han fet un esforç important per reduir-lo. Això ens va permetre destinar l’any passat 25 milions d’euros del pressupost a inversions.

El nou endeutament comprometrà la capacitat de la propera majoria comunal per fer inversions?

No, en absolut. La propera majoria continuarà tenint una capacitat d’inversió semblant a la nostra, sempre que aprovi uns pressupostos prudents, com hem fet nosaltres.

Quins són els projectes que destacaria d’aquest mandat?

La creació del parc de l’Ossa, la construcció del nou gimnàs del complex esportiu i sociocultural i la reparació i embelliment de voravies, tant a Encamp com al Pas de la Casa. Les inversions en els centres esportius de la parròquia són estratègiques perquè consoliden la parròquia com la referència en entrenaments i estades d’alçada al Pirineu. És una estratègia guanyadora perquè genera activitat econòmica. Encamp i el Pas de la Casa ja són una destinació que els clubs de primer nivell tenen en compte.

El conflicte obert amb Canillo per discrepàncies territorials pot posar en perill la nova concessió de les pistes d’esquí a Saetde?

No. La concessió tirarà endavant i no perilla en absolut perquè estem convençuts que el contracte és bo per a Encamp i garanteix el respecte als drets de la parròquia de Canillo.

Heu parlat amb Canillo per mirar de resoldre el conflicte fora dels jutjats?

El comú de Canillo haurà de decidir si vol portar la concessió a la Batllia o no un cop hàgim respost el recurs administratiu que va cursar fa uns dies. Nosaltres, en qualsevol cas, no tenim la intenció d’apropiar-nos de cap terreny que no sigui d’Encamp.

Imaginem-nos que d’aquí a un mes guanya les eleccions. Quins són els primers projectes que tirarà endavant?

Si n’explico gaires detalls, em copiaran el programa electoral (riu). El que cal abordar amb més urgència és la construcció del nou casal de la gent gran. Les instal·lacions actuals tenen molts anys i cal renovar-les. Hem d’adaptar l’espai a les necessitats dels usuaris. És un projecte que ens vam comprometre a impulsar i que no hem pogut executar en aquest mandat.

Quines mesures heu aplicat per facilitar l’accés a l’habitatge?

Vam reduir la cessió econòmica al 0% per a la nova construcció d’habitatge de lloguer. Som pràcticament l’únic comú que ho ha fet. Gràcies a aquest incentiu han entrat més pisos de lloguer al mercat. Pel que fa als pisos socials per a treballadors temporers que tenim al Pas de la Casa, hem premiat, en el plec de bases d’adjudicació de la gestió dels pisos, les ofertes que fan repercutir menys el preu en els treballadors.

Són justes les crítiques que se li han fet per poca implicació en el Pas de la Casa?

És injust que es promogui aquesta imatge perquè no s’ajusta a la realitat. En aquest mandat hem fet molta feina al Pas de la Casa, i em consta que els veïns l’agraeixen. En posaré alguns exemples. Hem inaugurat una nova escola bressol, hem construït un nou parc infantil, hem remodelat el carrer Sant Jordi, amb voreres més amples, bancs i jardineres, hem embellit l’entorn de l’església de Sant Pere i hem constituït el consell econòmic i social del Pas de la Casa, on hi ha representats els veïns i el teixit comercial del poble. D’altra banda, la nova concessió també preveu inversions molt importants al Pas de la Casa.

Finalment, permeti’m que li pregunti per l’abocador del Maià. Quants anys més podrà continuar funcionant?

L’abocament de terres hi està garantit per 10 anys més com a mínim. Tot i això, cal tenir en compte que el sector de la construcció és cíclic, i molt probablement en els propers anys l’activitat es reduirà una mica. El que és segur és que les instal·lacions podran continuar oferint el servei durant molt de temps.

tracking