Miquel Nicolau

“La Universitat té un potencial de creixement important”

Nicolau afirma que és primordial cuidar els estudiants que venen de fora, així quan acaben d’estudiar es poden quedar al país

Nicolau en un acte de la Universitat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Miquel Nicolau és rector de la universitat des de l’any 2015, sumant vuit anys al capdavant del càrrec. L’any passat va ser escollit com a membre del consell d’administració de l’Associació Internacional d’Universitats, com un dels representants de la regió europea en aquest organisme.

Quin és l’objectiu de la Universitat per als pròxims anys?

La Universitat d’Andorra té un potencial de creixement important, tenint en compte una mida adequada al país. És bo créixer més per poder donar millor servei amb l’ensenyament superior i amb recerca cap al país, i això es pot fer amb noves titulacions, que siguin estratègiques amb sectors productius d’Andorra d’ara o del futur. Volem consolidar els màsters que hem posat de continuació aquests últims anys. Aquest és l’objectiu més immediat de cara als propers 2 o 3 anys.

És necessària l’ampliació del centre?

És imprescindible, i per sort ja tenim un edifici assignat i estem en el projecte que suposo que es tancarà en els propers mesos. Vam tenir la sort que ens deixessin l’edifici de Tabacs Reig, que és el petit pulmó que volem reconvertir. La idea és que a principis del 2025 es posi en marxa.

Com està el projecte de la residència universitària?

Fa molts anys que estem demanant que es faci però nosaltres no tenim la capacitat per fer-ho i tampoc és el nostre negoci, d’això se n’encarrega el comú de Sant Julià de Lòria. Creiem que és indispensable i el comú s’ho ha agafat amb ganes. Ha de ser una residència adequada a les necessitats de la comunitat educativa. Per al sector privat pot ser atractiu, jo crec que hi ha molta demanda i més amb el problema de l’habitatge que tenim ara al país.

És difícil augmentar la mobilitat d’estudiants tenint en compte que no tenen residència?

És complicat per als estudiants que arriben, a aquests evidentment els hi hem de buscar nosaltres el lloc on anar, i cada vegada és més difícil.

I la captació d’estudiants internacionals?

També afecta però no és tan crític perquè com que és un estudiant que hi serà més temps, aquest sí que acostuma a venir abans per buscar un habitatge fix. Però sí que és veritat que alguns d’aquests estudiants han hagut d’anar a fora d’Andorra, a llocs pròxims com pot ser la Seu d’Urgell o ciutats properes al voltant de la Seu perquè aquí al país no han trobat un espai.

Hi ha hagut canvis a l’hora de fer les tramitacions d’immigració per als estudiants estrangers de mobilitat?

Nosaltres en això hem insistit des de fa molts anys, creiem que a l’estudiant internacional se l’ha de tractar amb un estatut especial. Creiem que s’ha de facilitar encara molt més, és fonamental i clau. Cuidem els estudiants perquè al finalitzar es puguin quedar, ja que si hem invertit amb ells i s’han format, que es pugui revertir la formació i inversió que hem fet amb aquestes persones al país. Seria una bona oportunitat d’aprofitar els recursos.

Quin nou màster hi haurà per al curs 2024-2025?

Hi haurà un nou màster en salut, orientat fonamentalment a especialitzar les infermeres amb professions liberals per tal que puguin tenir noves competències que ara no tenen, però també orientat al públic en general del món de la salut. També s’estrenarà el segon curs del màster amb analítica de dades que s’ha començat aquest any.

Teniu pensat passar el bàtxelor en comunicació, dret, humanitats i llengua catalana al format presencial?

Comunicació, humanitats i llengua catalana és complex perquè la demanda és molt petita perquè es puguin cursar de manera presencial. El bàtxelor amb dret que dona l’accés al màster amb dret és per llei el màster que dona accés a la professió d’advocat, i a més hi ha mencions per poder accedir a altres professions com són la de batlle o la de procurador. La demanda és molt gran, pràcticament entre el bàtxelor i el màster estem gairebé als 90 estudiants. Podria ser una opció que s’oferís també amb format presencial sense deixar el virtual.

El grup de recerca en tecnologia es va crear el 2021. Cap a on van les investigacions?

Un dels temes és la seguretat a través de la biometria, és a dir, com garantir que la persona que està dient que és ella, saber que ho és però no per un password sinó perquè hi ha una certa manera de treballar amb l’ordinador que l’identifica.

És el seu últim any com a rector, quin consell li dona al pròxim que arribi?

L’important és el treball en equip i que realment es confiï en tota la gent que tenim a la universitat, i sobretot ens centrem en allò que és el més important, que són els estudiants. Estic convençut que el proper rector o rectora que hi hagi tindrà molt clars els seus objectius.

tracking