Eduardo Aguirre

“És absurd que Andorra s'aproximi a un dels països més repressius per comprar metges”

L'exdiplomàtic americà durant l'entrevista.F.G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Eduardo Aguirre visita el país per primera vegada des que va ser ambaixador dels EUA a Espanya i Andorra entre el 2005 i el 2009. Afirma que la seva estada es deu a motius personals i aprofita l’ocasió per compartir la seva visió global d’alguns dels temes com l’acord d’associació o el cas BPA.

Com valora el seu període com a ambaixador d’Andorra?

Vaig ser ambaixador tant a Espanya com a Andorra. El meu objectiu era visitar el coprincipat quatre vegades l’any, i ho vaig aconseguir. Per a mi era important per demostrar la bona relació entre els dos països.

Quina ha estat la seva trajectòria després de deixar l’ambaixada?

Quan Bush va deixar la presidència em vaig retirar a la vida privada. He estat conseller del BBVA als Estats Units, conseller d’Iberdrola renovables als EUA, i he fet consultories petites. També destacaria que vaig ser president de la banca privada del Banc d’Amèrica, on em vaig jubilar després de 34 anys, ara en tinc 72.

Com valora l’evolució del país en aquests 14 anys?

En aquell moment Andorra estava en un període “vaques grasses”. No he pogut seguir-ho de prop, però sé que vol apropar-se a la Unió Europea, que el sistema financer ha tingut dificultats...

Què li sembla el fet de buscar un acord d’associació amb la UE?

Crec que seria una cosa positiva. La Unió Europea és una de les grans potències, tot i que no sempre se’n treu el millor profit per pugnes internes, com va passar amb Anglaterra. Una Unió Europea unida és una força mundial important i aplaudeixo els esforços d’Andorra d’apropar-s’hi més. Ho veig com un benefici segur, si ho aconsegueixen.

Quin paper van tenir els EUA en el cas del BPA?

Sé que Banca Privada d’Andorra ha patit molt amb aquest cas i continua patint, i això va fer pedre la confiança dels inversors. El govern americà es va passar de llest. Es va anticipar a problemes que a la llarga no existien i va haver-hi una sobreactuació tant per part del govern espanyol com de l’andorrà. El guisat no estava llest, ho van servir i va provocar una indigestió a tothom.

Què en pensa, de la vinguda de metges cubans durant la COVID?

Si un país necessita ajuda mèdica ha d’acudir a on la pugui trobar. Però hi ha escassetat de metges en països pobres, i Andorra no ho és. Els metges cubans són “esclaus” del sistema del govern cubà. Els “presten o venen” i retenen les seves famílies a Cuba perquè no busquin la llibertat. I em sembla absurd que un país com Andorra s’aproximi a un dels països més repressius i amb una economia tan fallida com Cuba per “comprar” metges.

Considera que Andorra és un bon lloc per a inversors americans??

Sí. És un país que s’adhereix a les seves lleis i amb ganes d’avançar. El sistema educatiu és genial, es parlen quatre llengües amb fluïdesa. Avui dia les inversions tenen a veure amb la tecnologia i la tecnologia requereix un bon nivell de coneixements i d’adaptació, i Andorra té tots aquests elements. Unir-se a la Unió Europea agregaria un element més al seu atractiu.

tracking