josep maria cabanes

“Espot ens va suplicar pactar perquè no guanyés Pere López”

El Liberal reconeix la “decepció” pel final de l’acord amb DA i assegura que si s’haguessin presentat en solitari haurien fet un millor resultat.

Josep Maria Cabanes llegint el pacte preelectoral signat amb DA.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat liberal a les darreres eleccions generals, Josep Maria Cabanes, reconeix els mals resultats i la “decepció” amb DA per no haver complert el pacte previ als comicis. Ara, afirma que pactar va ser una mala decisió i que el partit s’ha de quedar a l’oposició i preparar les comunals amb la nova executiva que es decidirà aquesta tarda.

Com valora els resultats de les eleccions? Esperaven fer entre quatre i cinc consellers a la nacional i no en van fer cap.

Quan no et presentes en una parròquia la gent difícilment et vota. Qui no volia votar DA però tampoc ningú altre finalment va votar DA pel vot útil i la gent que odiava DA i no volia votar-los de cap manera, ja ens va dir que no ens votaria perquè anavem amb ells. Tot això ha sigut un cúmul de restes aritmètiques que han fet que ens hàgim quedat quatre gats.

A l’inici eren contraris a pactar...

Vam fer una executiva al principi i vam dir que anàvem sols. Aleshores el senyor Espot va venir a suplicar que pactéssim perquè no guanyés el Pere López. Tenia lògica, tal com ho justificava ell, per la por que guanyessin els socialistes. Una por que té tothom en aquest país i la prova és que només han governat 18 mesos en tota la història. També estava justificat perquè es va pactar fa quatre anys i hi ha hagut una estabilitat política. Vam fer una segona executiva i vam decidir anar junts i ell i jo vam signar un document.

Menys a Sant Julià, van guanyar totes les parròquies on es van presentar amb DA però això no els ha permès fer grup parlamentari.

Hem ajudat DA a guanyar i a tenir la majoria absoluta perquè si nosaltres haguéssim presentat llista a Ordino, Andorra la Vella, Encamp i Escaldes ves a saber el resultat que hi hauria hagut. Al final en aquestes parròquies es juga per 150 a 300 vots de diferència, que són els que pot tenir un partit com el nostre. Es va pactar per escrit que en cas que es guanyés a aquests parròquies el número 3 pujaria i que, si en alguna no es guanyava, DA ens cediria els consellers necessaris per fer grup parlamentari durant quatre anys.

DA ha argumentat que el pacte estava condicionat al resultat nacional de Liberals. És cert?

No, en absolut. Ara mateix m’ho reviso.

Té aquí el document?

Sí, te’l llegeixo. “En cas de resultar guanyadores les candidatures d’Andorra la Vella i Ordino, els candidats suplents número 3 escollits per Liberals d’Andorra podran ser elegits com a consellers generals una volta format el Govern i nomenats per formar-ne part qualsevol dels titulars escollits per Demòcrates per Andorra.” Aquí no diu res de la llista nacional. “Punt 2. En cas que totes o algunes llistes conjuntes no resultessin guanyadores i Liberals d’Andorra no disposés dels consellers necessaris per formar un grup parlamentari, Demòcrates per Andorra es compromet a cedir-los per aquest afecte sense conseqüències econòmiques negatives per DA.” Queda clar o no?

Entén, tot i així, que DA hagi prioritzat la majoria absoluta?

És un argument fora de lloc perquè fa quatre anys prou que els va interessar pactar.

Però fa quatre anys no tenien majoria absoluta.

Cert, però durant quatre anys no hi ha hagut cap guerra civil per cap llei. Oi que no? No. Hi ha gent que estem acostumats a tocar la mà i això va a missa.

Creu que l’inici de pèrdua de suport del partit va començar amb la divisió a les primàries?

Mai se sabrà. Per mi els motius pels mals resultats són clars. La gent ens deia que ens volia votar però que no ho farien perquè anàvem amb DA. Normalment la gent et diu això a l’orella, aquesta vegada ho feien a pit descobert. Un altre motiu és el fet de no estar a les parròquies.

Aleshores no va ser una bona decisió pactar amb DA?

Estem decebuts i convençuts que sense DA hauríem fet un altre resultats. A misses dites, hauria estat millor anar sense ells.

Es calculava que sense terceravia L’A tindria un espai a la dreta que els seria favorable però no ha estat així...

Crec que el mal resultat ha estat perquè hem anat amb DA. Els propers a terceravia no volien votar DA a cap preu i tampoc ens han votat a nosaltres.

El paper que han tingut Jordi Gallardo i Víctor Filloy al Govern els ha perjudicat pel desgast?

No ho crec. El desgast de DA ha sigut per aquesta sintonia europea de fer lleis i reglaments, lleis i reglaments... Europa té 700 milions d’habitants, aquí som 80.000. No és que DA hagi volgut fer una política contra el país, però hi ha hagut una política amb excés de regulació i de reglamentació i això el poble no ho pot digerir, sobretot si no es concensua amb els sectors implicats.

Però en aquest Govern també hi era L’A.

Hi érem però nosaltres sempre hem estat més en la línia del consens amb el poble. Al final has de donar peixet perquè el poble treballi i creï economia. La cremada de DA ha vingut d’imposar sense buscar consens. A vegades quan governes perds la visió del poble.

Qui ha d’agafar el relleu del partit?

No ho sé. Jo segur que no. Ha de ser gent que tingui ganes i disponibilitat.

Gallardo ha de fer un pas al costat com va dir Maribel Lafoz?

El que va dir la Maribel és veritat. Quan vam fer les primàries, Gallardo no volia continuar. Jo li vaig dir que seguís un temps perquè jo entrava de zero i ell era qui tenia tota la informació. Va acceptar però va deixar clar que seria fins a les eleccions.

Quin rumb ha d’agafar Liberals?

Fer oposició però cada setmana. I després preparar llistes per les comunals

Quin és el futur de Josep Maria Cabanes?

Continuaré ajudant per tenir un país d’excel·lència.

tracking