Josep Majoral

“UL no és el mateix que terceravia, UL és el partit més vell del país”

El cònsol destaca que malgrat ser el “mandat de la desgràcia”, ja han complert amb el 80% de les accions que portaven al programa electoral.

El cònsol de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Covid no ha impedit al comú complir amb les promeses electorals, segons afirma el cònsol de Sant Julià. Josep Majoral fa un balanç positiu del mandat tot i les dificultats i assegura que el seu futur polític encara no està decidit.

A gairebé l’equador del mandat, quina valoració en fa?

La valoració és positiva malgrat la situació que hem viscut. Sempre ho dic amb un to irònic però estem fent el mandat de la desgràcia. Des de l’inici hem tingut dues esllavissades, carretera Fontaneda i Aixirivall, dos aiguats importants a Bixessarri, i una Covid pel mig. Crec que no està malament per posar-nos a prova. Tot i això, penso que s’han fet moltes coses a la parròquia per millorar el benestar del ciutadà.

Estan complint amb els objectius que s’havien marcat al programa electoral?

Faig sovint un exercici que és agafar el programa electoral i posar tics al costat del que ja estem fent i m’atreveixo a dir que avui estem ja en un 70-80% de compliment del programa. Per tant, penso que no està malament.

El carril reversible ha solucionat els problemes de trànsit d’entrada i sortida del país o cal el vial?

Si la pregunta és si hi ha hagut molts embussos o cues a Sant Julià des que s’ha posat en funcionament el carril reversible, la resposta és que no. El que em fa dubtar, però, és que estem vivint un període que no és normal. No tenim el volum de turistes que solíem tenir. I aquest mes d’agost, quan hi ha hagut més afluència, sí que hi ha hagut cues. Com a exemple, en un restaurant ens deien fa pocs dies que degut a les cues la gent estava anul·lant les reserves de les taules. Per tant, em costa tenir una radiografia clara i concreta per saber què passarà el dia que hi hagi un volum de turisme com abans.

El desviament segueix sobre la taula?

Per mi, la situació econòmica que està passant el país degut a la pandèmia fa que el vial, com moltes altres obres, no sigui prioritari. Igual que dic això, també dic que el vial és prioritari respecte a altres obres que es volen fer.

A quines obres es refereix?

Per exemple, per mi és més prioritari el vial de Sant Julià, que és l’entrada del 80% del turisme del país, que un multifuncional. Per mi avui no tocaria cap dels dos, però si se n’hagués de prioritzar un seria el vial de Sant Julià, i quan dic això vull dir el vial d’Andorra.

Quina és la situació actual dels comptes del comú?

El de Sant Julià és un dels comuns que estan passant més dificultats. La voluntat és anar sanejant els comptes durant aquests quatre anys. Prova d’això és que l’any passat vam tancar amb un superàvit d’1,6 milions. El context no hi ajuda, però la voluntat és millorar la situació financera i fer-ho a costa d’imaginació i d’estrènyer-se el cinturó. I quan dic imaginació em refereixo, per exemple, a tenir inversió privada i concessió per a la deixalleria. Això faria que puguem continuar tenint el servei, amb un cost similar i que la inversió no l’hagi de fer el comú, sinó un privat. Això et permet tres coses: no generar més dèficit, seguir tenint el servei i donar una oportunitat de negoci a una empresa privada.

S’ha criticat molt els comuns per no ajudar amb la problemàtica de l’habitatge. Què pot fer Sant Julià en aquesta qüestió?

Sant Julià pot fer el mateix que la resta dels comuns. Des del comú, i també com a partit polític, creiem que es poden aprofitar els percentatges de cessió obligatòria que donen els privats perquè passi a ser per a habitatge a lloguer reduït. També fer el que ha fet el comú d’Andorra la Vella amb el Govern de posar un sòl comunal a disposició perquè s’hi construeixi lloguer a preu reduït. Hi ha molt ventall per fer però jo crec que abans de tot això cal una anàlisi molt concreta sobre la situació que s’està vivint. Per exemple, va sortir una notícia sobre el Pas que deia que molt de l’habitatge turístic que hi havia s’havia posat a lloguer a causa de la pandèmia. Això és un exemple clar del que jo crec que falta com a anàlisi global al país. Què passarà l’any que ve? Sobrarà habitatge? Faltaran llocs de treball? Crec que el mercat es regula sol i cal analitzar que passarà després de la Covid.

És una problemàtica que existia abans de la pandèmia.

És un mal al qual hauríem d’haver posat solució abans però la situació evoluciona i avui som on som.

Ha posat d’exemple els projectes d’Andorra la Vella. El comú de Sant Julià té alguna iniciativa en marxa similar?

Primer, Sant Julià no tocarà el percentatge de cessió perquè no ens podem permetre perdre aquesta font d’ingressos. Més enllà d’això, no tenim avui previst cap projecte que vagi en el sentit de pisos de lloguer reduït. Caldria veure, però, si el lloguer avui de Sant Julià no és ja reduït si el comparem amb el del centre perquè el cost de construir és similar però el de lloguer és més baix a Sant Julià.

Més enllà del comú, Unió Laurediana seguirà existint com a tal amb terceravia a nivell nacional?

Amb la situació que s’està vivint, crec que toca centrar-nos en el país. Cal un projecte d’estabilitat política perquè la situació que ens ve a davant no serà gens fàcil. Terceravia és un projecte que està viu i la voluntat és tirar-lo endavant i consolidar-lo amb visió de país. UL no és el mateix que terceravia, UL és el partit polític més vell del país i avui segueix sent UL.

Josep Majoral anirà de cap de llista de terceravia?

Josep Majoral està avui implicat tant com pot en un projecte comunal, que és pel que em van votar. Estarà implicat en un projecte nacional? Sens dubte, perquè el meu país em preocupa, però des del lloc que em toqui.

Repetirà com a candidat a cònsol?

Estem a dos anys vista, ara se’m fa molt difícil dir si sí o si no. No soc algú a qui li agradi fer plans a dos anys vista.

tracking