Marta Alberch

“Tenim els tres projectes garantits i es faran enguany”

Unicef mira les futures accions solidàries com un repte a causa de les mesures de seguretat

“Tenim els tres projectes garantits i es faran enguany”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Marta Alberch es va fer sòcia d’Unicef ara fa 25 anys, quan es va fundar el Comitè Andorra, i fa 10 anys que n’és la directora.

Durant el confinament han estat molt actius a les xarxes.

Era l'únic canal que tenies per estar connectat amb la gent. Hem aprofitat per passar missatges que poguessin ajudar les famílies i els nens a passar les 10 setmanes de confinament. Des del primer moment vam publicar recursos educatius perquè tothom tingués coses a fer. Després vam continuar amb entrevistes a experts i això ens va ajudar que la gent tingués resposta als seus neguits perquè eren ells qui ens enviaven les preguntes.

Quines campanyes han desenvolupat últimament?

Gràcies als nostres col·laboradors vam poder fer aportacions al fons solidari de Govern. A més, vam fer alguna donació de mascaretes infantils al ministeri d'Afers Socials perquè les facilitessin als infants que tenen en tutela i en seguiment o per si l'hospital o alguna associació de discapacitats en feien falta. També en van tenir algunes a les escoles per si a algun infant se li trencava i hem enviat fons a la campanya global d'Unicef perquè a Andorra sembla que ja hem passat el pitjor, tot i que podem tenir rebrots. En altres països tot just estan al pic.

Han hagut de renunciar a algun projecte sobre el terreny?

Els projectes, per sort, i es faran aquest any. La majoria de projectes que tenim sobre terreny i dels quals tenim el compromís de finançar-ne una part, els fem a través de convenis d'empreses, i aquests es mantenen. Sí que pot ser que les donacions finals siguin més baixes que altres anys i el que es veurà afectat potser serà l’aportació al fons comú d’Unicef. Allà destinem el que en una empresa serien els beneficis i ells decideixen on cal enviar-ho.

En quin lloc ha deixat la pandèmia les accions d’Unicef?

Se'ns han parat accions en concret perquè tot el que eren actes presencials els hem hagut de deixar de fer, algunes es podran reprendre i fer a la tardor però altres ja no es faran fins a l'any que ve. De moment hem hagut d’anul·lar els Encants Vintage i el Brunch Solidari. Ara hem fet algunes accions a través de les xarxes socials, tenim oberta la campanya de la Covid per si la gent vol fer donacions. Amb tot, preveiem que alguns convenis i algunes accions que aquest any no funcionaran tan bé com altres per la situació.

La Covid els planteja un repte.

Ara a l'estiu, que no fem tants actes, ens estem replantejant com seran els futurs encants o els futurs actes: si hauran de ser híbrids o com els podrem fer. Això és el que ens tocarà fer ara cada vegada que pensem en un acte o una acció perquè fins ara quan tu feies un acte de recaptació el que volies és que vingués el màxim número de gent possible, i això és el que ara hem d'evitar. Ara hem de fer que vingui gent però controlant l'aforament i ens hem de plantejar com compensar la reducció d'assistents o com atraure gent d'alguna altra manera que no sigui presencial. És un repte per a tots però intentarem seguir sent creatius a l'hora de fer accions i que la gent s'animi a col·laborar.

Més enllà del virus, quin és el repte d’Unicef?

Arribar a la gent jove. Les ONG tenen el repte de fer que els joves s'animin a col·laborar. La nostra base de dades té una edat i ens costa arribar a la gent de 25 o 30 tot i que arribem bastant bé als adolescents perquè tenim molta presència a les escoles.

tracking