x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Josep Mandicó

“Crec que tothom és conscient que l'avortament s'ha de despenalitzar”

Assegura que s’ha de fer un esforç per trobar una solució que no faci trontollar el poder dels coprínceps i veu més espai polític a canillo per a la tercera via que per a Liberals i PS
Josep Mandicó als estudis de la ràdio del Diari.

“Crec que tothom és conscient que l'avortament s'ha de despenalitzar”

Josep Mandicó als estudis de la ràdio del Diari.

Fernando Galindo
Actualitzada 13/11/2018 a les 07:14
Lloa la vàlua de Xavier Espot com a candidat i considera que hi ha feina a fer per explicar la feina feta i superar el desgast de vuit anys de Govern, alhora que remarca que l’aliança de PS i Liberals no porta estabilitat al país, en declaracions a la ràdio del Diari.

La falta d’allotjaments que hi ha al país es copsa a Canillo?
Sí, perquè és on més hem augmentat els apartaments turístics perquè tinc clar que la gran problemàtica de l’allotjament ve dels apartaments turístics i el que hem de fer és buscar la solució i passa per regular els apartaments turístics.


La regulació que hi ha no és suficient?

Potser a nivell turístic està bé però si el que volem és treure pisos turístics per destinar-los als residents i temporers per viure, no.

Què és el que cal que el Govern canviï de la legislació?
La feina més gran la tenim amb els turístics il·legals, és la part més gran i des de Canillo ja fa temps que treballem i necessitem que el Govern ens ajudi a regular això. La maquinària burocràtica comuns més Govern és molt feixuga i des de que trobes algú il·legal fins que pots arribar a fer alguna cosa potser ja no és il·legal perquè no existeix, simplement això, ser més àgils en tot el que és la tramitació.


Canillo continua fent els controls, quins són els fruits?

Cada any trobem 20-20 i escaig empreses o pisos que eren il·legals i alguns s’han fet legals i alguns han sortit del mercat però és molt complicat perquè es fa via internet i no trobes quin pis és realment. Sabràs el bloc que és però difícilment sabràs el pis fins que paguis i vagis allà. La gent s’espavila a fer trampa.

S’estan aplicant sancions?
Les sancions tiren endavant però fins que no s’arribin a cobrar costarà. La gent que té un o dos pisos i de vegades no són ni seus sinó que els han llogat i els relloguen intenten escapolir-se i desaparèixer i ja està. El problema és que la imatge que estem donant a l’exterior és dolenta. No pot ser que t’arribi algú i no trobi el pis o estigui brut. Si hem arribat a la conclusió que gent en tenim prou perquè no hi cap gaire més gent el que hem de fer és donar qualitat i potser apujar una mica els preus i intentar que donem un bon servei. Està molt clar que si fas un preu molt barat i necessites recepcionista, dones de neteja i vols tenir-ho tot en condicions, barat igual a servei i qualitat no ha funcionat mai.


S’ha d’apostar per apujar preus i buscar un altre client?
És que no podem apostar perquè vingui més gent. Aquest pont ho hem vist, hi havia algunes carreteres col·lapsades. Doncs mirem com ho fem. A 20 o 30 euros el dia l’apartament per a quatre persones està sortint a quatre euros, i poc servei i poca qualitat pots donar.

DA ja té candidat, què li sembla l’elecció de Xavier Espot?
Molt bé. En la trajectòria d’aquests anys ha demostrat ser una persona sobretot molt sensata, que escolta molt i que les decisions que pren les pren molt meditades i el que necessitem potser ara és això. Prendre decisions molt meditades i sobretot escoltar molt perquè ningú tenim la raó però tots tenim una petita part de raó i crec que ha demostrat aquest tarannà que diria assossegat però de gran treball perquè és cert que n’ha fet molt. He tingut la sort de conèixer-lo durant aquest temps i ha sigut un plaer poder treballar algunes coses amb ell perquè és molt fàcil i crec que és el millor candidat que podia treure DA.

Quines expectatives veu per a DA, està desgastat el projecte?
Hi ha un candidat nou, ha de ser un projecte novedós, i sobretot transparència. El que s’ha de fer és explicar el que es vol fer i la gent decidirà, el que no serveix de res és la tàctica de la por, que aquest país s’enfonsa. Hem de ser tots una miqueta responsables del que fem i del que diem, sempre dic que fer por és molt fàcil, el que és difícil és sense fer-los por convéncer-los que el que vols fer té futur.

Què sent a Canillo sobre l’acord d’associació amb la UE?
La gent té por dels canvis. Si tota la vida has anat pel mateix camí i et diuen que n’has d’agafar un altre i dius no, no vull anar-hi que no sé què em trobaré, però és que aquí el camí s’ha acabat, hem de canviar. Aquesta por la tenim tots i crec que falta informació i tothom hauria de saber exactament que s’està fent, com i quina és la finalitat, on estarem en 10 o 15 anys i si ho tenim clar, doncs endavant. Dir si fem això estem morts és fer por. Podem dir no fem acord però som conscients del que representem? Veient els diaris t’adones que dels coprínceps un balla i no podem agafar segons quines decisions. És molt important que siguem conscients de com som de petits, tenim dues fronteres i depenem d’elles perquè entri gent, tenen molt fàcil fer-nos mal.

Com veu el debat al voltant de l’avortament?
No ho sé, francament no és fàcil i crec que tothom és conscient que l’avortament s’ha de despenalitzar, jo personalment com a mínim ho considero.

En els tres supòsits?
Quasi diria que aniria més lluny, però com ho fem? Perquè no podem perdre aquests dos pilars que tenim, perquè què som aquest país? No som res. Ara tenim una força que ens ajuda que si la perdem potser se’ns pot complicar molt i el que hem de fer és buscar aquest terme mig.

Com, perquè el Copríncep episcopal no ho acceptarà?
Crec que la solució no és ni si ni no, hem de buscar què podem fer i com arribar-ho a fer, crec que està clar que tenir l’avortament penalitzat no és una solució però la despenalització què ens comporta? I valorar tot això. Busquem solucions, parlem amb qui s’hagi de parlar i fem el que s’hagi de fer i forcem tots una mica perquè això vagi cap a on ha d’anar. Ell creu que ha de continuar penalitzat i s’ha de respectar, jo no ho crec pas així ni de bon tros però em preocupa que això faci trontollar els poders dels coprínceps.

Liberals i PS faran llistes conjuntes, com veu l’aliança?
El que tinc ganes de veure és com ho explicaran.

Diuen que és per tenir representació i que cada candidat anirà al seu grup al Consell.
Cadascú és lliure de fer el que vol però quina estabilitat política dona això al país? Em fico a l’altre costat i que em venen a dir “ells són blanc i nosaltres som negre perquè és així, i farem un gris d’un color que no sabem si serà massa fosc o gris clar però després al Consell cadascú estarem pel nostre costat”... i la meva pregunta és quina estabilitat portarà això? És el que em preocupa. A Canillo potser no serà del tot fàcil explicar aquest pacte i el que hem de fer és com sempre, buscar els millors candidats, explicar al màxim aquest acord amb la UE perquè això serà un cavall de batalla.

Hi ha gent descontenta de DA que torni a Liberals a Canillo?
Amb quins Liberals? Perquè crec que el problema està aquí. A Canillo sí que hi ha una sèrie de gent que són Liberals i que potser eren afins a una part de Liberals que ara no són Liberals.

Veu espai per al partit que podria encapçalar Josep Pintat?
Jo a Canillo veuria més espai per a ell que no pas per als altres.
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts