Justo Ruiz

“El PS i L'A han inventat el nou espai progressista-conservador”

Celebra que Espot sigui el cap de llista de da perquè mantindrà el pes de les polítiques socials. Entén que es demori l’acord amb la ue i troba a faltar companyonia per part de l’oposició

“El PS i L'A han inventat el nou espai progressista-conservador”Arnald Sanllehy

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Compagina el Consell General amb la banqueta de la selecció sub-21. Ha viscut la seva primera experiència en política, però té clar que prefereix el futbol i defensa que tothom hauria d’asseure’s a un escó.

Xavier Espot és el millor candidat que pot presentar DA per ser el successor de Toni Martí?

Sense dubte. Ha estat una gran notícia que accepti ser el cap de llista, perquè és una figura de consens i ja ha demostrat la seva vàlua com a polític i com a persona. És molt seriós i està molt preparat per assumir un repte com aquest.

Pel fet que hagi estat ministre d’Afers Socials, creu que convertirà aquests temes en el centre del programa electoral?

Fins ara hem tingut l’objectiu d’incentivar les polítiques socials, tant des del seu ministeri com des de la comissió al Consell General, on jo hi soc. Són polítiques que interessen i preocupen la gent, i estic segur que se seguiran treballant igual com s’ha fet fins ara.

Dins de la comissió, quins temes els queden per aprovar abans del final de legislatura?

Ens hem de centrar en les tres lleis laborals. Fa molt temps que estan sobre la taula i estic convençut que s’aprovaran abans que acabi el mandat.

Els sindicats ja s’han mostrat en contra dels textos pre- sentats.

Treballem per trobar un consens que ja sabem que serà complicat, però estem oberts a negociar i des del grup parlamentari estem disposats a escoltar totes les propostes. Però insisteixo, sé que serà complicat arribar-hi.

Creu que s’aprovaran tots els textos pendents que encara hi ha a les comissions?

Em falta experiència en finals de legislatura, però tothom diu que és normal que segueixin entrant lleis. Nosaltres hem de seguir treballant i oblidar-nos del temps que quedi per acabar-la. Tot el que està en comissió se li ha de donar sortida, portar-ho al Consell i aprovar-ho.

Faci un balanç de la legislatura. Creu que s’ha complert amb el programa electoral?

Hi havia quatre punts importants. El de la Funció Pública, en el qual encara estem treballant i li volem donar sortida. La sanitat, a la qual se li ha donat una nova direcció i ja va pel bon camí. El tercer és la negociació amb la Unió Europa, que considero que s’ha fet una feina molt important i l’hem de continuar al marge de pressions. I finalment el referent a les transferències i competències. En general en faig un balanç positiu i crec que s’ha agafat el toro per les banyes i s’han pres decisions importants i amb personalitat.

Precisament l’acord amb la UE es troba paralitzat.

I crec que amb bon criteri. Quan comences una negociació d’aquest tipus, has de defensar la teva posició i és evident que un nou Govern, amb quatre anys per endavant, podrà fer-ho amb més garanties.

Les accions que han desenvolupat mitigaran el problema de l’habitatge?

És un tema que està sobre la taula, que ens preocupa i que no volem evitar. Des del Govern s’estan prenent mesures, però si algú té alguna alternativa que millori el que fem, estem disposats a parlar-ne.

Un altre tema polèmic: l’avortament. Quina posició creu que ha d’adoptar DA?

Jo no soc nascut aquí, però he tingut la sort de viure a molts països, i li asseguro que si alguna cosa tenen tots en comú tots és la defensa de la cultura, dels costums i de la història. Amb aquest tema cal tenir molt respecte, i entenc que la meva opinió personal no és important per a ningú. Sí que ho és, en canvi, el fet que si per aprovar-lo trenquem el coprincipat, aleshores estaríem atemptant contra la història del país.

Vostè creu, igual que altres consellers de DA, que l’oposició ha estat massa dura.

Per la poca experiència que tinc, m’ha semblat molt dura i crítica. He viscut situacions al Consell General en les quals he trobat a faltar companyonia al marge de la ideologia. El respecte és important i crec que s’ha perdut en alguns moments.

Veu DA pactant amb alguna altra formació per concórrer a les eleccions?

Aquests moviments se m’escapen, però entenc que hi han de ser, com n’hi ha altres que fins i tot resulten inversemblants.

Es refereix a l’acord al qual han arribat PS i L’A?

Crec que han inventat un nou espai polític, el progressista-conservador. Veurem si són capaços de posar-se d’acord en punts que poden ser antagònics per la seva respectiva ideologia.

Defensen que la llei electoral els perjudica i per això el fan.

Per l’experiència que tinc en altres àmbits, quan les coses no van bé, s’acostuma a dir que les normes van en contra teva.

Com ha viscut personalment aquesta experiència política?

Ha estat molt enriquidora. No pensava que aquest món em pogués ensenyar tant, i quan ets a dins t’adones de la quantitat de persones que treballen en pro de la societat, que tenen vocació d’ajudar, i considero que tots hauríem de viure una experiència com la que he viscut jo.

Repetirà?

No ho he decidit encara, però si consideren que puc donar un cop de mà, estaré a la seva disposició.

Entre el Consell General i les banquetes, amb què es queda?

No en tinc cap dubte. Amb les banquetes. [Riu]. Són dos mons complicats, però el polític ho és molt més que l’esportiu.

tracking