Rosa Gili

“Per fer la reforma laboral, el primer era enfortir els sindicats”

La consellera del PS creu que el Govern no és prou diligent en les qüestions destacades de la legislatura i diu que DA no ha sabut afrontar problemàtiques com la dels eventuals

“Per fer la reforma laboral, el primer era enfortir els sindicats”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rosa Gili, mestra de professió, és consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS). A punt de començar l’activitat del curs polític, veu “força pobre” la gestió de Demòcrates per Andorra (DA).

Quina valoració té de l’activitat parlamentària aquest mandat?

No massa satisfactòria. Per exemple, DA diu que s’està avançant en la Llei de Funció Pública, però no en sabem res. El mateix amb la reforma sanitària. És a dir, s’ha marejat molt la perdiu, se n’ha parlat molt, però a dia d’avui encara no visualitzem la reforma. Referent a la llei de competències i transferències, s’ha entrat a tràmit, i és insatisfactòria. És cert que la legislatura va començar de forma difícil amb la crisi de BPA. Però DA disposa de recursos, té majoria absoluta i venia d’una majoria absolutíssima. No està a l’altura de les expectatives.

Hi ha quatre reformes destacades per tancar. Es va tard?

Tard no, tardíssim. Et remeto al que va passar fa un any. En el sentit que Toni Martí havia consensuat amb tots els comuns la reducció de les transferències, però aquest acord no estava emparat per la llei i després s’ha hagut de fer aquest treball amb els comuns que pensem que ha tingut un resultat decebedor.

Vista la reforma, es penedeixen d’haver votat que no al febrer a la congelació de les transferències?

No. Sempre demanem que les coses es facin seguint la legalitat. Enteníem que feia falta una reducció de les transferències, però no podíem acceptar un acord institucional sense empara de la llei. DA evitava afrontar segons quins conflictes, amb els cònsols i territoris, i la reforma almenys els ha obligat a fer aquest treball amb els comuns.

El vot del PS serà negatiu en competències i transferències?

Hi ha moltes possibilitats que sigui així. Farem esmenes, però sabem que hi ha poques probabilitats que canviï res, atès que el grup liberal ja ha anunciat que hi donarà suport.

Una reforma pendent de tràmit és la laboral, us crea neguit?

Si no en canvia el plantejament, sí. Molts dels articles, el codi de relacions laborals, anaven a fomentar la precarietat, cap a contractes més provisionals, amb menys garanties i tota una sèrie d’enduriments. Tenim entès que sindicats i patronal han fet propostes, caldrà veure com es recull en el text final, i a partir d’aquí ens hi posarem. Si entren la llei a tràmit com s’havia parlat, hi haurà feina a fer esmenes.

Quins aspectes els preocupen?

És extens. Però vam entrar una proposició de llei de llibertat sindical que DA va tombar que anava encarada a fer forts els sindicats, a garantir que disposessin de recursos, i pel que ens arriba de la proposició de llei de DA al respecte, té moltíssimes mancances. Els sindicats han de tenir eines per defensar els seus drets, no pot ser que els treballadors hagin d’esmenar una llei al migdia entre la pausa de les postres i el cafè. El procés de diàleg per a la reforma laboral hauria estat més rica si tinguéssim una llei de llibertat sindical que els garantís mitjans per debatre-la. Per fer la reforma, primer calia enfortir i donar recursos als sindicats. La reforma tal com estava plantejada també acota massa el dret a vaga, que està reconegut als països veïns i és l’últim recurs d’un treballador per defensar drets.

Demanaran finalment que comparegui Descarrega per la reforma de Funció Pública?

Sí. Aquesta reforma ja va ser un dels anuncis estrella no d’aquesta legislatura, sinó de l’anterior, i només es va fer la reforma de les pensions. S’han tocat sous, pensions de jubilació, i no s’ha valoritzat ni motivat els funcionaris. El Govern del PS va fer taules de treball sobre la Funció Pública, però ells no, i no sabem que hi tenen sobre la taula. És una llei feixuga, no veuria impossible que els faltés temps aquest mandat.

Un dels seus cavalls de batalla ha estat la precarietat dels treballadors eventuals.

Sí. Hem fet moltes demandes d’informació, i entenem que la figura sigui necessària en certs llocs, però DA no ha sabut afrontar el problema i l’ha fet gran. Hi ha persones treballant de manera eventual des de fa 10 i 15 anys. Cal treballar per una administració forta, i falta reflexió i seriositat. A més, l’administració també està contractant per la via d’ETT, un plantejament que afecta els joves, a qui l’administració està posant el futur en dubte.

Com valora l’activitat de control que ha fet el PS fins ara?

Fem tot el que podem, som tres i és molt dur intentar canviar les coses des de la minoria, però hem aconseguit introduir alguns debats. Hem picat molta pedra. DA en general porta molt malament el tema de l’oposició, no el porta bé, i la feina de control és molt important perquè saneja.

Vostè es veu repetint una nova legislatura?

Ara mateix, si hi hagués persones amb ganes i energia, em semblaria perfecte que entrés gent nova, ser-hi ajuda molt a jutjar les coses. M’agradaria que pugui haver-hi gent nova implicada, i podria ser-hi per compartir la meva experiència.

tracking