Jordi Galobardas

“Hi ha creixement de la demanda per a tot tipus d'immobles”

Galobardas afirma que l’augment és “moderat” i, davant l’interès a l’alça per sumar-se a la professió, reflexiona que el nombre d’immobiliaris ja és “prou important”

“Hi ha creixement de la demanda per a tot tipus d'immobles”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malgrat que no s’aventura a donar xifres perquè el col·lectiu no disposa d’estadístiques –aviat recuperaran els estudis de mercat que ja havien elaborat en el passat–, el president de l’AGIA sí que assenyala que el constatable és que durant aquest any “ja estem en una fase de creixement dins del cicle immobiliari” i que s’incrementa la demanda, les operacions, i també i pel que fa essencialment a lloguer, els preus.

Quina és la situació del mercat per parròquies?

A les parròquies centrals respecte al mercat de lloguer s’ha arribat a una fase molt madura, no hi ha que ens consti cartera de lloguer per col·locar, sinó que s’està treballant en el pis que entra i surt, llogater que marxa i que es torna a llogar. I cada cop passa més a la resta del país. Primer passa a la zona central i després a la resta del país.

I pel que fa a la compra?

Durant aquest any han començat a augmentar les operacions i pensem que hi ha un creixement moderat de la demanda, però és clar i de tot tipus de béns immobles. Els de baix preu tenen més peticions però en aquest moment n’hi ha per a tot tipus d’immobles, inclús també de ter­renys, que fins fa poc temps no se’n parlava i ara comença a parlar-se’n i a haver-hi certa demanda, també molt reduïda.

Quin paper han tingut els residents passius en aquesta revifada?

Els residents passius tenen el seu paper important, potser no tant com es pot pensar, però han crescut, i també les noves empreses que han vingut.

Insisteixen que se’ls hauria de fer invertir en el sector immobiliari?

Som d’aquest parer. El sector immobiliari té més repercussió en l’economia en general. Quan s’hi inverteix hi ha molts subsectors que es veuen afectats, inclosa l’administració pública. Genera més riquesa invertir en el sector immobiliari que no pas dipositar uns diners en una entitat financera, que poca cosa més faran que donar una petita comissió a aquella entitat que és l’única cosa que podrà revertir al país.

La recuperació té un impacte sobre la professió. Al seu dia es van tancar oficines immobiliàries, ara creixen els establiments?

Hi ha un creixement de gent que es presenta als exàmens per a agent immobiliari i després tenim un increment, amb una ràtio més moderada, del nombre de col·legiats. Aquest any han augmentat un 5%.

Hi ha interès a dedicar-s’hi.

Suposo que la gent deu pensar que és interessant però la sensació que tenim nosaltres és que ja som un nombre important d’agents immobiliaris i no ens sembla que necessitem gaire més reforç en quantitat.

Hi ha por a la saturació?

A vegades es produeixen unes quantes operacions que donen rendibilitat, són l’anècdota, però això crida l’atenció i pot donar la falsa sensació que els gossos es lliguen amb llonganisses i això no és així. Al producte del dia a dia d’una agència immobiliària hi ha costos, hi ha treball, esforç i un rendiment que durant molts anys no ha estat l’adequat. Ara el sector s’està recuperant amb certa moderació.

Estan pendents de dotar el col·lectiu de nous estatuts. Quan preveuen enllestir-los?

Estem en això. Potser ens hem retardat uns mesos perquè hem tingut feina amb el congrés [de la Fiabci] i diferents coses, però en aquest moment estem treballant-hi i confiem de portar a la propera assemblea, al febrer o al març, la redacció d’uns nous estatuts que esperem que siguin aprovats per la majoria que es necessita dels col·legiats.

L’anterior junta assenyalava que eren necessaris per enfortir el col·legi contra la mala praxi. Quina és la situació?

El col·legi es va fer per diversos motius però un de molt clar era sotmetre els professionals del sector immobiliari a un codi deontològic on asseguréssim les bones pràctiques. Els estatuts i la reglamentació que es va fer ara ja té uns anys i seria el moment d’actualitzar-la i completar-la.

Es parlava de la necessitat de reforçar l’AGIA per poder sancionar, per exemple.

Amb el temps hem vist que s’han quedat curts tant els estatuts com el codi deontològic i que hi ha moltes coses que no estan regulades i hem d’entrar en això, però no per voler sancionar, sinó amb la voluntat que les bones pràctiques prevalguin, com és el cas de la gran majoria dels agents del sector immobiliari. Del que es tracta és que la ultraminoaria que hi pugui haver que en algun moment pugui abusar que no ho pugui fer.

Amb l’obertura s’han instal·lat professionals de fora?

S’han instal·lat, ja ha passat. Han de passar l’examen i s’han de col·legiar. No ens fa por això. Estem immersos en una economia internacional, hem fet un procés d’obertura del país i el sector immobiliari sempre ha estat obert.

Quin impacte ha tingut l’organització del congrés de la Fiabci?

Estem molts contents, hem tingut feed-backs molt positius per part de tota la gent que va venir, per moltíssima gent va ser el primer contacte. No vol dir que d’una primera visita es pugui acabar establint una relació de negocis però és el primer pas i ja està fet. A partir d’aquí creiem que s’han de continuar dedicant més esforços, ens hem d’obrir internacionalment, no podem estar darrere el taulell i esperar que la gent arribi, sinó que hem de fer esforços per mirar de captar gent de fora i de tots els països, no només dels que tenim a prop.

tracking