François Ralle Andreoli

“Tancar el consolat és un gest una mica mediocre”

El candidat ecologista creu que cal preservar la idenitat del país en l'acord amb la UE

“Tancar el consolat és un gest una mica mediocre”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Conseller consular francès a Madrid, François Ralle Andreoli es presenta sota una candidatura popular amb el suport dels Verds i de la França Insubmisa de Jean-Luc Mélechon. Dimarts va ser present a Andorra per explicar el seu programa.

Com un dels firmants de la carta conjunta de consellers consulars d’Andorra, de Barcelona i de Madrid per demanar la reobertura del consolat francès al país, han obtingut una resposta?

No hem rebut cap resposta.

Creu que és suficient la proposta de rondes consulars?

No hi ha un pressupost previst per fer les rondes, ni el material informàtic ni la mà d’obra necessaris per fer-ho. Crec que tancar el consolat és un gest una mica mediocre tenint en compte que el president francès és el Copríncep d’Andorra.

Com valora l’opció de demanar el passaport o el DNI a través d’Internet?

Hi ha coses que no es fan així com així i hi ha certs tràmits que demanen una presència física i una validació per qüestions de seguretat internacional. Encara que es puguin fer per Internet, hi haurà d’haver igualment algú en un altre indret que haurà de verificar tots els documents.

De quina manera ha d’acompanyar França en la negociació de l’acord d’associació amb la UE?

Estic a favor que Andorra entri a la UE per evitar espais que creïn una situació de competència fiscal. Penso que s’ha de fer d’una manera pragmàtica i també reconeixent la identitat i la història andorrana. Crec que la UE ha de respectar la identitat i trobar una solució per als petits estats que volen firmar un acord d’associació i que volen trobar el seu espai.

Fins a quin punt s’han de preservar les singularitats del Principat com ara el tabac?

Fa falta ser pragmàtic i no tallar, d’entrada, els recursos que permeten a un Estat de 80.000 habitants mantenir la seva autonomia. Crec que no s’ha de dissoldre la singularitat, tot i que no soc favorable a la desharmonia i al dúmping fiscal. No tota la UE ve a proveir-se de tabac a Andorra. El que cal és trobar un espai que permeti una millor integració en la mobilitat d’es­tudiants o en qüestions com ara la seguretat social.

Tenint en compte que els últims anys la dreta s’ha imposat al Principat, de quina manera afronta la campanya?

A Andorra no hi ha necessàriament un perfil de votant únic, sinó diferents electors amb diferents perfils. Hem preparat un programa molt concret i precís amb proposicions de la realitat andorrana sobre la qüestió cultural, educativa i ecologista.

En matèria ecològica, quin camí ha de seguir Andorra?

L’ecologia concerneix a tots, també a Andorra, i penso que el país ha d’apostar per un turisme durable i responsable. Cal desenvolupar una diplomàcia i una cooperació ecològica europea i dels països mediterranis pel que fa a la biodiversitat, i aquí hi ha molts residents francesos sensibles a aquest tema.

Com creu que han afectat les últimes informacions sobre presumptes casos de blanqueig a la imatge d’Andorra?

Andorra ha fet molts esforços els últims anys en matèria fiscal i financera. Crec que els andorrans no volen que se’ls relacioni amb aquesta imatge. Crec que els casos que s’han donat a conèixer els últims dies no corresponen a la realitat del país, perquè quan la gent ve a Andorra veu el dinamisme econòmic i turístic que hi ha.

tracking