Conxita Marsol

“Liberals no està preparat per tenir possibilitats de governar”

Remarca que Ld'A comet un error i una irresponsabilitat per haver anunciat l amoció de censura perquè genera inestabilitat i perjudica el funcionament del govern i del consell

“Liberals no està preparat per tenir possibilitats de governar”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gestió comunal s’ha pacificat i Marsol està preocupada per la situació nacional i demana unitat per fer que el país funcioni, en una conversa a COPE Andorra-AD Ràdio.

Queda alguna sorpresa encara del mandat anterior?

De moment no n’hi ha cap que en tingui consciència però és veritat que en poden aparèixer perquè no tens temps de buscar-ho tot i pot sortir-ne alguna.

Com evoluciona el conflicte pel pagament del GAdA?

El sindicat ha anat a la Batllia, ha demanat l’execució de la sentència, el batlle ens ha notificat que hi havia aquest punt i que ens manifestéssim al respecte. Les instruccions que jo vaig donar a l’advocat és que tal com m’havia compromès amb el sindicat nos­altres ens limitaríem a explicar què ha passat. El comú en el seu dia va enviar una carta a tots els funcionaris dient-los que s’havia executat i el sindicat va enviar una carta al comú que d’alguna manera accepten que se’ls ha notificat. Li direm a la Batllia que la junta de govern va prendre aquest acord i que el batlle es manifesti si està executada o no la sentència. El que no podem fer és executar una sentència que està executada. El primer és aclarir si està executada o no i des del meu punt de vista està executada, però que ens ho digui el batlle.

I si no està executada?

No farem res, cap oposició frontal, i si el batlle ens diu que no està executada procedirem a l’execució i si està executada el comú està estudiant algunes compensacions al personal, que volem presentar ara a final de novembre quan suposo que el batlle ja s’haurà manifestat sobre això, per veure com podem compensar aquesta falta de cobrament del GAdA.

L’execució hauria consistit a enviar una carta individualitzada de la rebaixa però sense pagar el que el sindicat considera que s’havia de cobrar?

Sí, i per tant s’haurà de cobrar si el batlle diu que no està executada. Si s’ha de pagar s’haurà de pagar però això representa pagar el que està endarrerit i com que el GAdA és consolidat ja queda per sempre a la nòmina. La sentència no diu que s’ha de pagar, diu que no es podia fer la reducció del 10% de manera global, i el comú va dir, doncs la fem individualitzada i des del moment que el comú la fa individual i ho va notificar la sentència pot estar executada, però esperarem.

Quines compensacions es plantegen fer?

Estem estudiant compensacions en matrícules als conservatoris, abonaments als Serradells, donar unes prioritats econòmiques al personal del comú, coses d’aquest estil, perquè hem estat mirant pel que fa a complements i la Llei de la funció pública una vegada suspès el GAdA no permet buscar un altre tipus complement. Per tant, hem d’esperar la modificació de la Llei de la funció pública que segurament preveurà algun tipus de complement per premiar les persones que fan un esforç o tenen un rendiment superior. L’important és que no es consolidi perquè el que no pot ser és que perquè una persona hagi fet un treball excel·lent un any i hagi tingut una prima ja se la quedi tota la vida. Aquest era el gran problema del GAdA, perquè la despesa en personal era inassumible.

Com està la relació amb el personal?

Bé, correcta, intentem parlar amb ells. Sempre hi ha departaments que la seva especificitat fa que siguin més conflictius o més difícils d’afrontar. A Circulació hi ha molt personal però sempre tenim algun problema, sembla que la relació ha millorat però encara no estem en una relació òptima i volem millorar-la, i fa pocs dies ens hem tornat a reunir. Els hem comprat vestimenta perquè estaven com aquell que diu sense anoracs, ara n’arriben seixanta. Pantalons fins i tot només se’ls en donava un. Creiem que els agents de circulació com els departaments que estan al carrer han de tenir l’equipament que els pertoca i hem començat a treballar, també se’ls ha dotat de nous vehicles perquè el parc era molt vell i no donava ni seguretat per als mateixos agents. Tot això farà que a poc a poc anem millorant la relació.

Com es veu la política nacional des del comú de la capital?

Es veu i es pateix perquè la majoria del comú és de DA més independents i ens sentim també una mica preocupats i voldríem que això una vegada per totes s’acabés i tiréssim endavant projectes que el país es mereix. És una etapa d’Andorra que ha passat, la justícia dirà el que hagi de dir en els anys que toqui però comencem a mirar endavant perquè és bo per a tots. No sols per als polítics, sinó per al país, per als empresaris, i anem tots junts i fem que el país funcioni i surtin molts projectes.

Com ha vist la dimissió del ministre Alcobé?

Primer va ser la dimissió de Meritxell Mateu i després la de Jordi Alcobé, respecto les seves opinions i decisions, només faltaria. Crec que s’ha de ser conscient del lloc que s’ocupa, de la responsabilitat i del que pot afectar un partit, un grup o un Govern, i en aquest sentit han pres les decisions correctes pensant en el bé general del grup parlamentari i del Govern.

El paper de l’oposició com el valora, procedeix presentar una moció de censura?

Crec que no procedeix, des del meu punt de vista és un error en tots els àmbits. Generes una inestabilitat que és el que no necessita el país i no aportes res, perquè estic segura que no prosperaria, i fent aquest tipus d’accions crec que s’han equivocat completament. No té sentit i han demostrat que potser no estan preparats per ser una oposició que tingui possibilitats de governar el país els pròxims anys, en un termini curt, perquè realment això no és seriós en el moment que viu Andorra. No tens garantia que prosperarà i l’únic que crea és inestabilitat, perjudiques el funcionament del Consell i del Govern perquè, vulguis o no, es tergiversa, les relacions es fan més difícils, es crispa més i el temps que tens, les esmenes i les lleis, tot es complica, i crec que ha estat irresponsable haver fet l’anunci. Crec que en serà responsable una part del grup parlamentari liberal pel que hi estic veient. No hi estan d’acord i no la presentaran, crec que una part del grup ha estat més responsable que l’altra.

Pot generar més divisió de la que es diu que hi ha a Liberals?

Crec que sí, perquè l’executiva com queda si finalment no es presenta la moció de censura. I si es presenta i no prospera com queda el grup parlamentari liberal. Ha estat un error i no sé en quin sentit l’han presentat, si han volgut aprofitar una mica aquests problemes que hi ha hagut al Govern per dir: ara és el moment d’enderrocar-lo. Ells tampoc no tenen un projecte des del meu punt de vista per poder-se presentar a unes eleccions i guanyar-les i menys amb el que ens estan demostrant. DA té quinze consellers generals, majoria, i per tant no hem de tenir problemes, i el Consell i el Govern han de continuar. Després de vuit mesos del cas BPA hi va haver eleccions comunals i cinc comuns de DA van guanyar, per tant crec que hem de continuar treballant en la línia que estem portant.

tracking