x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

Garanties pel col·lectiu LGTBI

Un 37% de cobertura legal dels drets del col·lectiu LGTBI pot semblar baix, però no ho és tant si es compara amb la resta de països europeus, on Andorra ocupa un lloc intermedi. Els passos fets els darrers anys permeten ser optimistes
Actualitzada 18/05/2023 a les 06:12
Ilga, l’associació internacional de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals, és una organització no governamental internacional que vetlla pels drets i les llibertats del col·lectiu LGTBI. Fundada l’any 1978 té estatus d’entitat consultiva al Consell Ecosoc de les Nacions Unides i publica un informe anual sobre la legislació que criminalitza o protegeix les persones sobre la base de l’orientació sexual o el reconeixement de les seves relacions. També anualment elabora el Rainbow Map and index, un mapa que a través d’una gradació de colors classifica els 49 països europeus en una escala del 0% al 100% de protecció dels drets d’aquest col·lectiu. Andorra en l’estudi corresponen al 2023 obté un 37%, un percentatge baix respecte als estats del nostre entorn, que compten amb una legislació molt garantista en aquesta àrea, però molt per sobre dels petits estats i la major part dels països de l’est. Fins i tot se situa dotze punts per sobre d’un territori amb llarga tradició democràtica com Itàlia (25%). Ilga-Europa subratlla l’augment de cinc punts percentuals en la nota obtinguda per Andorra, una millora que té una directa relació amb l’aprovació de l’anomenat Codi de família, que elimina les distincions entre les parelles heterosexuals i les del mateix sexe, i introdueix per primer cop un mecanisme legal de reconeixement de gènere. Igualment s’assenyala com un pas endavant la cobertura en el sistema de salut públic del canvi de gènere. L’informe també incorpora mancances, la més preocupant de les quals és l’existència de microagressions que no són denunciades a les autoritats, un fenomen que s’atribueixen a la por. Entre els deures pendents hi ha que no s’hagi activat l’Observatori per la igualtat o la falta de seguiment sanitari en els processos de canvi de gènere. No obstant això, el gran desig del col·lectiu és el d’una llei específica LGTBI que abordi de manera transversal les problemàtiques i que representaria un important pas endavant en l’homologació de drets i en la visibilització del col·lectiu.
Etiquetes
  • #7 Define et Impera
    (18/05/23 12:03)

    És perillós denominar drets al compliment d'espectatives ideològiques fundades en sentiments.

    Però com que és més fàcil manipular sentiments que crear sòlides bases des del raonament, els polítics, fidels usuaris de les tècniques publicitàries, compren les nostres voluntats a través del nostre cor, què és més fàcil que fer-ho a través del nostre cervell.

    Respondre
  • #6 Christian
    (18/05/23 10:15)

    Les lleis es van crear per limitar l abús dels més poderosos i la seva arbitrarietat, per protegir la resta de la població i les minories socials són les més exposades. Mentres hi han persones de carn i os que pateixen a diari vexacions, marginalitzacions, insults i agressions. Tot per la intolerància, la por del diferent... la educació no sols es fa als col.legis sinó sobretot a casa, als mitjans de comunicació, els missatges polítics, publicitat...

    Respondre
  • #5 Control antidemogràfic
    (18/05/23 09:45)

    La ideologia de gènere, el feminisme i la disfòria de gènere són l'anticonceptiu més efectiu de la història, en nom de nestres drets i llibertats, és clar.

    Respondre
  • #4 Negre i Blanc
    (18/05/23 09:36)

    Aviat, només estarem rodejats d'Homosexuals ! Segons les notícies !!!! Fàstic !!! Una minoria que vol controlar el món !!! 

    Respondre
  • #3 Cromosomas XX i XY
    (18/05/23 08:54)

    Estem transformant la societat, que era una societat racional, en una societat emotivista, convertint les emocions en drets.

    Respondre
  • #2 Farts de sigles!
    (18/05/23 08:38)

    Estem farts de sigles i d'agenda 2030!
    Aquí majoritàriament , no han tingut problemes.
    Els problem s greus no tenen res a veure amb aquest tema que ens volen fer empassar si o si.

    Respondre
  • #1 Ciutadà X
    (18/05/23 08:20)

    Si els de "Ilga" ens premien, ja ho tenim tot! Amb ironia, és clar.

    Menys Agenda 2030 i més solucions als problemes dels andorrans, que en tenim i molts.

    Respondre
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts