x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

Compte amb l'estadística

Un estudi de la CEA, elaborat amb dades oficials, conclou que els treballadors han guanyat globalment poder adquisitiu el darrer any. Les taules d’Excel, però, no sempre reflecteixen amb claredat què li passa al gruix de la població
Actualitzada 15/10/2022 a les 06:22
La Confederació Empresarial (CEA) va presentar ahir als sindicats un informe d’elaboració pròpia basat en les dades oficials del departament d’Estadística sobre l’evolució salarial comparant-la amb els increments de l’IPC. La conclusió de la patronal –que adopta les variacions del salari mínim i del mitjà com a models– és que els treballadors no tan sols no han perdut, sinó que han guanyat poder adquisitiu al llarg de les dues darreres dècades, i en l’últim any en particular, perquè els sous han crescut per sobre de la inflació. La Confederació conclou, per tant, que el mercat s’autoregula de manera molt més eficient que quan és el Govern qui fixa per llei els increments com en el cas del salari mínim, que ha crescut més moderadament. De ben segur que la mateixa font documental que ha usat la CEA per a la seva anàlisi –les dades oficials del Govern– les podria emprar l’USdA per contrarestar-les i presentar, per exemple, un comparatiu que demostrés que el salari mitjà encara no ha recuperat el poder adquisitiu precovid. La utilització del salari mitjà en genèric també dificulta qualsevol tipus de comparació perquè correspon a la remuneració que rep un assalariat treballi les hores que treballi i independentment de quantes feines tingui. Qualsevol anàlisi hauria pogut tenir en compte altres referències com el salari medià o el modal, segurament més representatives per al gruix de la població. Perquè de ser absolutes les conclusions de la patronal serien innecessàries les mesures aprovades per reforçar el poder adquisitiu de les famílies aprovades pel Govern i el Consell, perquè, tot i el creixement desmesurat dels preus, els treballadors disposarien de més renda disponible. Darrere el raonament de la CEA no es pot amagar la necessitat d’ajustar els salaris a la inflació, ja sigui a través d’un gran pacte social dels agents econòmics o per la via imperativa de la llei perquè, malgrat el que diguin les estadístiques, cada cop hi ha més gent que pateix per viure dignament i necessita del suport dels ajuts públics.
Etiquetes
  • #3 Adoctrinant
    (15/10/22 17:43)

    Interessant el fons de l'article:
    compte amb les estadístiques que pots fer que diguin allò que t'interessa.

    Per tenir en compte, quan cada tres mesos ens expliquen l'estadística de la bretxa salarial entre allò que abans eren sexes, ahir gèneres i avui qui sap quina nova insensatesa.

    Respondre
  • #2 Doncs cal demostrar-ho
    (15/10/22 12:13)

    Doncs si surten uns altres resultats, cal presentar-los, senyors del Diari. Insinuar-ho sense demostrar-ho és com allò de tirar la pedra i amagar la mà. Diguin la veritat i no siguin insidiosos.

    Respondre
  • #1 Román
    (15/10/22 07:01)

    “L'estadística és una ciència que demostra que, si el meu veí té dos cotxes i jo cap, tots dos en tenim un”.
    George Bernard.

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts