x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

La batalla contra el plàstic

La llei d’economia circular està en vigor des de dijous passat. El desplegament de la normativa s’haurà de materialitzar els mesos vinents i accions concretes com la prohibició de plàstics d’un sol ús, que haurà de ser una realitat el 2023.
Actualitzada 25/07/2022 a les 06:08
Ja és clarament insuficient reciclar, ara cal apostar per noves formes de consum que minimitzin les deixalles que generem. La Llei d’economia circular, en vigor des d’aquest passat dijous, l’endemà que es publiqués al BOPA, estableix les bases per afavorir la generació de menys residus i incideix en un que clarament té un impacte molt negatiu sobre el medi, el plàstic. Des de fa alguns anys s’ha promogut la desaparició de les bosses de plàstic dels establiments, imposant-hi un preu que desincentivi el consumidor i que l’obligui a canviar d’hàbit i a portar el propi recipient reutilitzable per endur-se la compra de la botiga. Però és clarament insuficient perquè els embolcalls són presents a tot arreu, fins i tot en productes que no els necessiten, com la fruita o la verdura fresca. Que un comprador canviï d’hàbits no depèn només d’ell, cal que la indústria i els qui comercialitzin els productes hi acompanyin i que les polítiques públiques instin a aquests actors a reconvertir-se. La Llei d’economia circular incideix en aquest canvi de paradigma amb mesures concretes que començaran a desplegar-se a partir del 2023. En un període breu (la llei dona un mes) el Govern haurà de publicar el llistat de productes d’un sol ús que resten prohibits i en sis mesos més hauran de desaparèixer dels establiments, donant un marge de temps perquè es desfacin dels estocs. L’arrencada del 2023 també significarà que els establiments de menjar ràpid hagin de facilitar als clients vaixelles, gots i coberts reutilitzables i que als comerços la fruita i verdura fresca no es vengui amb cap embolcall de plàstic o porexpan. Hi ha cada cop més alternatives per poder prescindir del plàstic però si es vol una autèntica transformació dels hàbits de consum cal arribar al gruix de la ciutadania i això implica un esforç global i que els establiments animin els seus clients a comprar d’una altra manera. Per exemple, afavorint que duguin recipients propis per endur-se els productes frescos. La Llei ja fa un pas deixant clar que els hauran d’acceptar.
Etiquetes
  • #6 Jociutadana
    (25/07/22 15:20)

    El problema del plàstic, es sencillament que ja no hi hà cap pais que el volgui, abans Àsia el compraba i tot arreglat, ara el tiren al mar i ens volen fer sentir culpables. Jo em pregunto, perqué vas al súper i p'el mateix preu et venen una bossa de plàstic que una de paper? Si realment miren p'el medí ambient, perque no es fà alguna cosa per les mil.lions de tones de residus que s'envien a l'espai i que ningú recull i que es continua enviant molta més?? Tot plegat es una hipocresia, volen fer pagar al ciutadà i res més, la natura, la contaminació, en veritat, als estats el hi importa molt poc, els diners si...

    Respondre
  • #5 Gemma
    (25/07/22 14:53)

    Vaixelles, gots i coberts reutilitzables en establiments de menjar ràpid és una utopia... No et donaran pas gots de vidre en un lloc així. I sota la "trampa" de reutilitzable, et venen un got de plàstic també, que pots tornar a fer servir però que al final segueix sent de plàstic, potser més rígid, no tant de nyigui-nyogui però que és el mateix. Si no pot ser una vaixella que es renti en el mateix establiment, haurien de ser tots embolcalls compostables i que realment vagin a parar al contenidor d'orgànic. El típic got de festa major de plàstic és un residu igualment que durarà eternament, perquè la realitat és que ningú s'emportarà aquell got a tot arreu per anar-lo reutilitzant. A la propera festa major, te'n donaran un altre i suma i sigue.

    Respondre
  • #4 Ggg
    (25/07/22 13:22)

    Als 80 no havia tanta història i no pagaves per una bossa i no havia zona de altes emissions....q tornin els 80 sisplau

    Respondre
  • #3 Llei inútil
    (25/07/22 12:09)

  • #2 Espe
    (25/07/22 09:41)

    I per a tot això calia fer una nova llei? Una més que consistent Llei de residus era suficient per continuar iniciatives reglamentàries en la línia de promoure la desaparició de les bosses de plàstic als supermercats. Aquestes duplicitats legislatives només fan que posar en dubte el rol exemplar de l'Administració que no sap (re)utilitzar els recursos normatius existents.

    Respondre
  • #1 Plàstic, diners
    (25/07/22 09:41)

    Les bosses de plàstic simplement es converteixen en diners en passar per caixa, si la voluntat fos el medi ambient s'haurien prohibit. D'altra banda TOT el menjar processat del supermercat està embolicat en plàstic i safates, i ara el repte és com cobrar per això, suposo.

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts