x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

Confiança

El Govern va apuntar ahir cap a un nou confinament si no es redueix l’afectació de la Covid-19, un posicionament que va haver de rectificar a mitja tarda. Contradiccions d’aquesta mena erosionen la confiança que es va guanyar en la primera fase de la crisi
Actualitzada 10/10/2020 a les 06:28
L’historiador nord-americà John Barry, especialista en la pandèmia de la grip del 2017, assenyalava que en la lluita contra una malaltia d’aquestes característiques la primera arma és la vacuna i la segona, la comunicació. L’articulació d’un relat, la planificació i l’oportunitat dels missatges que transmeten els gestors de la crisi, en aquest cas els governs, és essencial per generar confiança, entesa com el convenciment que ens trobem en bones mans per administrar la problemàtica més greu que ha hagut d’afrontar el món durant aquest segle. La primera fase de la crisi es va gestionar en aquest àmbit molt bé i no era fàcil. Els representants del Govern, en les intervencions diàries televisades, van aconseguir transmetre la gravetat de la situació, que justificava un confinament total, sense alarmismes, amb el discurs pedagògic, clar i directe d’un pneumòleg exercint de ministre de Salut, el complement més polític i econòmic del ministre de Finances i reservant el cap de Govern per a l’anunci de les grans decisions. Les enquestes van permetre avaluar els resultats d’aquest esforç comunicatiu. El Govern que ha adoptat les decisions més complicades –com tancar els ciutadans a casa– obtenia les millors valoracions sense haver d’optar a la declaració de l’estat d’alarma. El civisme de la població andor­rana va ser fonamental, però va anar acompanyat d’un relat consistent i la confiança en les autoritats polítiques i sanitàries. La segona onada de la crisi ens ha arribat amb tota la cruesa. El context, però, és diferent. La ciutadania, després d’una primavera duríssima, ha viscut immersa en una falsa sensació de seguretat aquest estiu, i es troba amb el retorn a una realitat plena de restriccions i de sacrificis econòmics. Ara més que mai el Govern, que es troba sota màxima pressió, ha de tornar a bastir un discurs que sigui clar i coherent per explicar actuacions que pugui entendre el gros de la ciutadania tot evitant contradiccions com les d’ahir, que només serveixen per confondre l’opinió pública.
Etiquetes
  • #6 Oscar
    (10/10/20 21:25)

    Això de que erosiona és el que creu vostè, aquí hi ha hagut una valoració personal del que s'hauria de fer per frenar l'avenç  de les infeccions i el col·lapse hospitalari, que no és altra cosa que un confinament general de 15 dies. Si a la majoria li interessa mes el costat econòmic pagant el preu de perdre gent pel camí, també gent jove, pues que hi farem; jo a casa meva en dic egoïsme i mirar per si mateix, no oblideu que també us pot tocar a casa vostra, com també al qui ha escrit aquest article tant partidista com estúpid.

    Respondre
  • #5 Historiador
    (10/10/20 20:20)

    No tenia ni idea que l'any 2017 hi hagués hagut una pandèmia de grip. En fi, si l'historiador nord-americà John Barry ho diu i el Diari d'Andorra ho confirma, deu ser així ...

    Respondre
  • #4 Pol Casamanya
    (10/10/20 09:54)

    El problema ara , en aquesta segona onada ,a les portes d'una temporada turística de l'esquí econòmicament importantísima i més després d'una primavera econòmicament desastrosa, no es pot tornar a confinar totalment el país , doncs el desastre econòmic seria de molt difícil recuperació , hipotecant greument,  si més no , els propers cinc exercicis pressupostaris, amb increments molt notables de la fiscalitat que ens restarien competitivitat , després d'haver hagut de veure el tancament de molta petita i mitjana empresa i un empobriment general de la població .
    Hi han altres fórmules alternatives i racionals de combatre aquesta pandèmia orientades al confinament selectiu i no generalitzat .
    Fins que el 80% de la població no adquireixi immunitat per contacte social , no superarem aquesta pandèmia. 

    Respondre
  • #3 Pere
    (10/10/20 09:43)

    VISCA el govern! Lo fa molt bé! Aturem lo virus i la economia si es necessari! No volem més UCIS a tope

    Respondre
  • #2 Laura
    (10/10/20 09:43)

    Totalment d'acord.
    El Martínez Benazet hauria de reprimir la seva incontinència verbal. Que gestioni i calli.

    Respondre
  • #1 Ferran
    (10/10/20 08:59)

    Desgovern total
    Manca d'anticipació, decisions incongruent, canvis i rectificacions,.. anem molt malament!

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts