Editorial

Confiança empresarial

El cop de la crisi del coronavirus sobre la nostra economia ha estat molt important. Tot i que la majoria de les empreses han experimentat una caiguda de facturació es mostren convençudes de disposar de recursos suficients per no haver de tancar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cambra de Comerç i el Centre de Recerca Sociològica van presentar ahir un interessant estudi sobre l’impacte de la crisi de la Covid-19 en el teixit productiu. Les conclusions es veuen condicionades perquè les 406 enquestes, una mostra prou significativa, es van fer la primera quinzena de juliol i, en una crisi d’aquestes característiques, dos mesos són una eternitat, però hi ha elements que evidencien la temperatura de les empreses. En destaca la valoració bona de la gestió del Govern pel que fa a les mesures implementades de suport a l’activitat econòmica (nota de 3,75 sobre 5) i, sobretot, de la gestió de la crisi sanitària (4,23 sobre 5). Les xifres estan d’acord amb els resultats de l’enquesta política del CRES del juliol, que palesava la popularitat i acceptació de les polítiques de l’executiu. Però, sobretot, hi ha un element que convida a l’optimisme. Tot i que majoritàriament els empresaris auguren que la crisi es deixarà sentir més enllà del 2020, un elevat percentatge (68%) està convençut que disposa de recursos suficients per continuar l’activitat, al que cal sumar un 14% extra que declara que amb les ajudes del Govern no haurà de tancar portes. I això tot i que set de cada deu han tingut una caiguda de facturació el primer semestre. Les xifres evidencien que les empreses andorranes afronten aquest segon semestre amb confiança, un element amb molta incidència en qualsevol procés de recuperació. Si bé al juliol les perspectives sanitàries eren millors que ara, també cal tenir present que el comportament del mes d’agost ha estat per sobre les expectatives inicials, com evidencien els resultats d’ocupació hotelera.

El pla d’estímuls del Govern continua en marxa. Les empreses encara tenen la possibilitat d’acollir-se a la suspensió temporal del contracte de treball, més conegudes com a ERTO, o altres mesures de suport. El fet que moltes confiïn de no haver-les d’utilitzar és una excel·lent notícia perquè els recursos de l’Estat són escassos i la crisi encara té recorregut.

tracking