Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Editorial

Els no-andorrans i el PS

L’enquesta política indica que la millor dada per al Partit Socialdemòcrata es troba en els apartats on els que contesten són els no-andorrans. És el col·lectiu on el PS té més afinitat, tant per ideologia com per intenció de vot
Actualitzada 02/06/2017 a les 20:57
Les estadístiques sobre les respostes polítiques s’han de posar sempre en perspectiva perquè hi ha blocs molt importants de gent que no vol contestar. Aquest element encara té més pes quan es parla de les respostes dels no-andorrans perquè els marges se situen cap al 60% que prefereix no opinar. Tot i així és significatiu que els resultats no tinguin res a veure quan es tracta d’andorrans o no-andorrans. Els socialdemòcrates no només són el partit que més simpatia i afinitat ideològica desperta entre els que no poden votar, sinó que supera, per poc, els demòcrates en intenció de vot directe. Aquesta constatació és paral·lela que la gran majoria tant de gent amb passaport com sense, estan a favor de l’eliminació del vet a la doble nacionalitat. El debat sobre la nacionalitat és massa important, transcendent i profund per estar centrat en quin canvi en la dinàmica electoral comportaria, però amb les estadístiques a la mà, el PS semblaria el més beneficiat i els liberals els més perjudicats. I encara que és casualitat, els liberals són els que més contraris s’han mostrat a aquesta opció i els socialdemòcrates els més favorables. Sense oblidar que els demòcrates, que també s’hi oposen, estan en una posició intermèdia però que els provoca tenir d’un dia per l’altre un rival capaç de plantar cara. Perquè la suma del vot actualment resident no només comportaria, segons l’enquesta, un augment dels suports nacionals al PS, sinó que possiblement li donaria el plus de passar a ser favorit en algunes parròquies amb tres llistes. Seria important, però, que aquestes càbales que evidentment han estat fetes, i molt més acurades, pels responsables de les diferents formacions, no interfereixin en el debat sobre si s’ha d’acceptar o no la doble nacionalitat. És un tema on els dos posicionaments tenen arguments de pes i que és clau en la definició del futur model social i polític. Davant d’aquesta transcendència no pot obviar-se que el grau de suport en aquests moments, si es dona per bo el resultat de l’enquesta, es troba en proporció de tres a un. És una xifra massa important com per no tenir-la en compte. És possible que el PS decideixi els propers comicis fer de la doble nacionalitat el cavall de batalla electoral i si això passa les cartes estaran damunt la taula.
Etiquetes
  • #3 Jordi
    (03/06/17 15:29)

    Els polítics ho estan fent malament, però molt pitjor ho fan els adoctrinats que els voten i treuen i fiquen Governs. Si no pertanys a la "Casta" no te sentit votar. Els "panxacontents" són qui dicten la política i el futur d'Andorra.

    Respondre
  • #2 Mérida
    (03/06/17 10:03)

    La resposta social que es deriva d'una enquesta de mases, però, no és una fotofinish de final de meta.

    Respondre
  • #1 Mérida
    (03/06/17 10:01)

    El problema de les enquestes socials no és la no-resposta o silenci, el problema és que la gent que opina també menteix (ara, ves saber, com es calcula el percentatge) i opina més des de l'emoció del moment ( o des de l'afectació de les notícies del dia) que no pas des de reflexió per un llarg termini. Per això s'entén que en les darreres eleccions franceses el rotatiu francès Le Parisien decidís no pagar i estalviar-se un munt de milions d'euros pels resultats de les macroenquestes nacionals que els grans rotatius de França -o de qualsevol altre país- s'enorgulleixen de publicar amb colorits gràfics de tot tipus de mides a doble-pàgina, i decidís tornar al “Periodisme-de-base”. El que xafa el carrer i no espera que arribi l'email del dia que s'envia des de qualsevol partitocràcia. L'enquesta és, no oblidem, una de les eines que utilitzen els estrategues polítics i no-polítics per dibuixar un mapa de temperatura del moment amb l'objectiu de prendre decisions i/ direccions.

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts