Recordes quan

Aprenents de director

El festival de curtmetratges recrea va iniciar-se el 2015 per donar als joves de tercer i quart de segona ensenyança l’oportunitat de tenir una primera experiència amb la creació de contingut audiovisual.

Segona edició del concurs RECrea, el 2016.Govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El festival de curtmetratges RECrea el va crear l’any 2015 el departament de Política Lingüística de Govern. La cap del servei de Política Lingüística, Marta Pujol, recorda que “el festival va començar com a concurs de guions en català l’any 2013”. El festival anava dirigit als alumnes de segona ense­nyança i gràcies a la col·laboració de les escoles va ser possible que els estudiants poguessin iniciar-se en la creació de contingut audiovisual. “El començament del RECrea va sorgir anys abans com un concurs de guions, perquè els alumnes de tercer i quart de segona ensenyança escrivissin en català”, declara Pujol. Per escriure aquests guions es col·laborava amb Andorra Televisió. “Hi havia un moment que es parlava amb algun programa i s’anaven a representar una mica allà”, assegura la cap del departament. Els alumnes eren qui representaven els seus propis guions. La idea inicial del format es va reformular i “hi va haver un any que es va decidir que altres alumnes representessin els guions d’una manera més teatral quan es feia el lliurament de premis”, explica Pujol. L’entrega dels guardons durant aquells anys es feia a diversos llocs d’Andorra la Vella, com ara el Teatre Comunal o la Llacuna. Pujol destaca que “es tractava d’un format més artesanal”.

A partir del 2015 el format va passar a ser concurs de curtmetratges. En aquest format es demanava des del RECrea que presentessin curtmetratges ja elaborats, comptant que havien de fer tot el procés, com ara l’enregistrament, buscar els actors o ser-ho ells mateixos. “Des de Política Lingüística els oferíem formació i des del 2015 vam començar a col·laborar amb l’associació Ull Nu”, explica Pujol. El president de l’Ull Nu, Hèctor Mas, i el seu equip oferien formacions sobre redacció de guions i també es comptava amb sessions de formació a les escoles sobre direcció d’actors, d’enregistrament i de realització cinematogràfica.

El lliurament dels projectes audiovisuals també ha variat amb els anys, ja que es va passar d’un format més físic, com ara un pendrive, a l’actualitat, en què es fan arribar per WeTransfer. “Els projectes es presenten pels volts de Sant Jordi, normalment deixem fins a final aquella setmana com a termini”, manifesta Pujol. L’associació Ull Nu és qui s’encarrega, juntament amb l’Hèctor Mas com a president del jurat, de triar els finalistes, que poden ser entre set i deu, i d’aquests se’n trien tres com a guanyadors.

Marta Pujol indica que “a partir que va començar a ser el RECrea, des del 2015, tenim el patrocini de Pyrénées Andorra, que és qui dona els premis”, concretament són unes targetes per gastar a l’establiment. Els primer premi rep una targeta per valor de 700 euros, el segon són 500 euros i el tercer, 300. Política Lingüística té en compte que els premis són per a un equip, d’aquesta manera divideix els guardons en diverses targetes, segons la quantitat de membres que hagin dirigit el curtmetratge

Els guanyadors de l'últim concurs.

tracking