Recordes quan

Encants escaldencs

Els encants de Sant antoni d’escaldes fa més de cent anys que se celebren al Principat. La subhasta s’ha anat transformant amb el temps i tots els diners que es recullen van destinats per activitats de Càritas.

Antoni vidal, als Encants d'Escaldes-Engordany del 2018.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tradició continua viva, fa més de cent anys que els pagesos d’Escaldes van començar a subhastar productes que cultivaven a casa seva i amb el que recollien ajudaven els més necessitats. Avui dia es continua amb la iniciativa, però amb certs canvis. Escaldes, com altres parròquies del Principat, un cop a l’any se solidaritza i reuneix en una plaça per celebrar amb tots els parroquians els Encants de Sant Antoni. El 2003 la directora de cultura del comú escaldenc, Anna García, explicava que “antigament passava el mossèn de la parròquia a recollir els productes i els repartia entre els menys afavorits”.

L’Antonio Vidal és el subhastador actual i porta més de deu anys amb les regnes de la tradició “a Escaldes fa molts anys que es feia amb la voluntat d’ajudar a persones necessitades, els veïns portaven coses, s’exposaven per la venda pública i els diners que recaptaven servien per ajudar a persones amb necessitat”. Pel que fa al funcionament avui dia continua sent el mateix, “l’únic canvi és que tot el recaptat es dona a Càritas Parroquial i ells ho distribueixen a projectes que l’entitat desenvolupa a la parròquia”, assegura Vidal. Els Encants suposa una jornada de festa a la parròquia on els botiguers i veïns aporten diversos productes que es sortegen. Es tracta dels tradicionals lots que recullen productes artesanals derivats del porc com els peus de marrà, orelles, llonganisses, bulls, patés d’ànec i també productes dolços com coques masegades, de llardons, pots de mel i confitura i fins i tot ampolles de vi.

Tot i que no acaba d’estar-ne segur, l'Antonio creu que “els primers Encants del Principat van ser els de la parròquia d’Escaldes”, tanmateix, el que sí que sap és que la persona que ho feia al principi era “del cal Cosomer i recordo que el primer es deia del cal Margarit, però parlo de fa més de 100 anys”.

Els diners per a la beneficència que s’han anat obtenint durant els anys en l'activitat dels Encants han anat fluctuant amb relació del poder adquisitiu dels ciutadans “me’n recordo que hi va haver anys que vam passar dels 6.000/7.000 euros”, assegura el subhastador. “Abans hi havia moltes famílies d’Escaldes que ajudaven molt, venien a la subhasta, avui en dia aquestes persones malauradament no hi són” al que incideix que “els nets d’aquestes persones ja no hi col·laboren tant”.

Antoni Vidal fa més d'una dècada que està al capdavant de la subhasta d’Escaldes i reconeix que “és un orgull ser el subhastador, col·laborar amb una activitat de la parròquia. És molt reconfortant per a mi que soc escaldenc fins a la medul·la”, i afegeix que “mentre jo pugui aguantar, continuïn els Encants i vulguin comptar amb mi, jo ho continuaré fent”. La gràcia dels Encants és que no hi ha productes estrella per subhastar, els lots no es venen pel que hi roman a dins sinó més aviat és la voluntat de la persona de voler contribuir en la causa, fer l’aportació i no mirar el gènere.

Subhasta a la plaça Santa Anna el 2006.

tracking