Internet a peu de carrer

Andorra wifi compleix deu anys com a eina pionera per facilitar la connexió als turistes. La xarxa, desplegada per Andorra Telecom dins el projecte Smart Country, es va habilitar inicialment a l’eix Meritxell-Carlemany.

Autoritats polítiques i representants d'Andorra Telecom durant l'acte d'inauguració de la xarxa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 5 de desembre del 2013, a les portes del pont de la Puríssima, Andorra Telecom inaugurava el servei Andorra Wifi, la primera xarxa pública d’accés a internet des del carrer. La idea, orientada principalment a dinamitzar el comerç i que els turistes poguessin gaudir de connectivitat sense haver de fer front a les elevades despeses de roaming, s’emmarcava dins el projecte Smart Country d’Iniciativa Actua. En aquella primera fase, la xarxa es va desplegar únicament a les avingudes centrals d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, tot i que més tard s’ha fet extensible a altres indrets del país.

“Es volia incorporar una nova eina de promoció econòmica a través d’una sèrie d’apps relacionades amb el turisme i el comerç, i al mateix temps facilitar la connexió a internet”, recorda Carles Casadevall, responsable de màrqueting i portaveu d’Andorra Telecom. En concret, els usuaris podien triar entre una doble modalitat de connexió: una de gratuïta, que limitava la utilització de la xarxa a aplicacions i webs relacionades amb el país, i una altra de pagament, que mitjançant una sèrie de forfets permetia navegar sense límits per internet i utilitzar també missatgeria instantània i xarxes socials. Els forfets es podien adquirir a una cinquantena d’establiments a uns preus que oscil·laven entre els 1,9 i els 9,9 euros, amb temps de connexió que anaven des d’una hora fins a una setmana.

“Aquest sistema de pagament no va funcionar i es va replantejar pocs mesos després”, admet Casadevall, de manera que l’agost de 2014 Andorra Wifi va incorporar una nova modalitat totalment gratuïta que incloïa dues condicions d’utilització: la velocitat era menor i cada quinze minuts apareixia un anunci. En paral·lel, Andorra Telecom va mantenir els abonaments de pagament per a aquelles persones que volguessin navegar sense interrupcions i a una major velocitat.

Malgrat tot, el servei ha crescut i s’ha consolidat amb els anys. Així, el portaveu d’Andorra Telecom posa en relleu com, de mica en mica, la xarxa s’ha anat implementant a altres parròquies. “Avui dia ja es pot utilitzar als centres de Canillo, Encamp, el Pas de la Casa, la Massana, Sant Julià de Lòria... i, al mateix temps, també s’ha anat ampliant a altres punts de la capital més enllà de l’avinguda Meritxell”, assenyala. Pel que fa a les xifres d’utilització, Casadevall subratlla que “la mitjana anual ha estat de 200.000 usuaris únics connectats, el 90% dels quals de nacionalitat no andorrana”. Un fet que demostra, d’una banda, “l’àmplia acceptació que ha tingut el servei entre els turistes” i, de l’altra, que la important inversió realitzada en aquest sistema per la companyia de telecomunicacions, i que ha estat superior a 1,2 milions d’euros, “ha funcionat i ha valgut la pena”.

A dia d’avui, Andorra Telecom prepara una renovació de la xarxa pública de wifi amb nous equipaments, un procés que es durà a terme durant l’any que ve. “Aquestes instal·lacions requereixen un manteniment constant”, ressalta el responsable de màrqueting, qui també vaticina que, a mesura que els operadors internacionals de telefonia vagin oferint millors tarifes de roaming o l’eliminin totalment al Principat, com ja han fet diverses compa­nyies, “és possible que Andorra Wifi es vagi utilitzant menys”. En tot cas, creu que, ara com ara, “cal seguir apostant per oferir aquest suport digital al turista”.

tracking