Un espai dedicat al lleure

Les colònies del comú de la capital compleixen enguany 30 anys i hi han passat més de tres mil infants que han compartit estius des de l’alberg de la Comella fins a poblacions de Catalunya i França.

Jan Cartes, Carles Torralba i Josep Tudó presentant les activitats d'estiu.arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ara fa trenta anys que el comú d’Andorra la Vella organitza ininter­rompudament i durant cada estiu les colònies de la parròquia. Fins a dia d’avui hi han passat més de 3.000 infants i joves d’entre 7 i 14 anys. A l’inici les colònies es van ubicar a l’hostal de la Comella, ja que el comú va decidir comprar l’edifici a la família propietària a principi dels anys vuitanta i després va ubicar les colònies al complex. L’any 1993 es va sumar la casa de colònies a les activitats de lleure proposades pel comú per a l’estiu, entre les quals hi havia una setmana de vela al Masnou i uns campaments d’esport d’aven­tura.

El director del casal infantil El Llamp entre els anys 1992 i 1998, Jan Cartes, explica que “el 1993 es van iniciar les primeres colònies organitzades per El Llamp a la capital, tot i que cinc o sis anys abans el departament d’Esports del comú era qui organitzava les activitats d’estiu, i nosaltres des del casal vam agafar el relleu”. Les colònies d’estiu al començament aplegaven uns cinquanta infants, ja que era el màxim de places de què disposava l’alberg i s’omplien ràpidament perquè donaven resposta a una demanda fervent. De la mateixa manera, les colònies es dividien en dos torns en dos mesos diferents. “Fèiem dos torns a les colònies, la primera quinzena de juliol i el segon torn la primera quinzena d’agost”, recorda Cartes.

Tot i que l’hostal de la Comella durant aquells anys estava destinat durant tot l’estiu a ser la casa de colònies d’Andorra la Vella, durant l’any el comú va decidir reconvertir-lo en un alberg. El conseller de Cultura de la capital durant aquells anys, Carles Torralba, comenta que “la casa de colònies de la Comella era un atractiu gran per a la parròquia, el comú hi va destinar recursos, perquè és una casa antiga i s’havia d’homologar l’edifici per tal que s’hi pogués dormir i ubicar-hi una casa de colònies”.

Les colònies de la capital van haver de canviar d’ubicació ja que el 2018 el comú d’Andorra la Vella va fer la concessió al British College of Andorra. Des d’aleshores les colònies han passat per diverses ubicacions, com ara als cortals de Sispony, a la Massana. I a partir del 2018 s’han organitzat per diferents torns a Brunyola, a Catalunya, i a Sant Sernin Sur Rance, a Thèbe i Saint Laurent de Cerdans, a França.

“L’objectiu de les colònies d’Andorra la Vella que organitzava el casal infantil El Llamp anava més enllà de guardar els nens durant l’estiu. Nosaltres el que fem és educar en el lleure”, incideix Cartes, afegint que “volíem que els nens estiguessin en contacte amb la natura, que les activitats tinguessin components educatius. Al cap i a la fi, volíem contribuir a crear ciutadans crítics i formats”. El comú de la capital per celebrar els trenta anys de la seva formació ha volgut organitzar una exposició fotogràfica al B’art del centre cultural la Llacuna, que es podrà veure fins al 30 de novembre.

Colònies, als cortals de Sispony.

tracking