Peces d'art ambulants

El Weekend dels 60 de l’Associació de Vehicles Antics celebra enguany la primera dècada de vida. L’esdeveniment està pensat com una trobada on donar a conèixer als amants dels clàssics les carreteres, la gastronomia i la cultura del país.

Una edició anterior del Weekend Internacional dels 60.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Any rere any, i des de ja fa una dècada, l’Associació Andorrana de Vehicles Antics (AAVA) cita tots els enamorats dels clàssics, siguin del país o de fora, a passar un cap de setmana de turisme, gastronomia i exhibició d’aquestes “peces d’art ambulants” al Principat, en el marc de la celebració del Weekend dels 60. La proposta va ser recuperada per l’entitat el 2012, amb l’ambició de recuperar unes primeres concentracions que una anterior junta de l’associació van iniciar als anys noranta. La nova junta va agafar el concepte i el va portar a l’actualitat, tot canviant-ne una mica l’estil i la filosofia. La d’enguany hauria de ser l’onzena edició de l’esdeveniment, però la pandèmia de la covid va provocar que durant un any la concentració no es pogués celebrar.

Lluís Dejuan, president de l’AAVA, recorda que la primera edició del Weekend dels 60 va tenir una acollida “espectacular”. “Vam quedar molt sorpresos, no ens ho esperàvem”, explica, concretant que en aquella ocasió van assistir més socis del país que gent de fora, a diferència d’ara, que la distribució de participants és d’un 50-50. Entre els de fora abunden sobretot els visitants provinents de Catalunya, a causa de la proximitat amb el Principat i pel fet de tractar-se d’una sortida d’un cap de setmana.

El president, també entusiasta dels cotxes antics, assegura que al llarg d’aquesta dècada els objectius de la trobada han estat sempre els mateixos: “Portar gent de fora de les nostres fronteres que siguin aficionats als cotxes clàssics antics a Andorra perquè puguin gaudir del país.” Així, indica que a més de ser una concentració de vehicles, on una de les activitats principals és estacionar el clàssic per tal de ser exhibit, la trobada va més enllà i pren una connotació turística perquè “tenim un país guapo, amb una cuina extraordinària i carreteres molt xules que enamoren”, recalca Dejuan. D’aquesta manera, s’anima els participants a la descoberta del Principat a través d’excursions, degustacions gastronòmiques, visites culturals i activitats folklòriques.

El president s’alegra que ara mateix la fórmula del Weekend dels 60 funciona molt bé, però reconeix que “tot ha d’evolucionar” i avança que “segurament en algun moment en necessitarem una altra”. Tot i això, fins ara es manté l’èxit que encara acaricia la concentració. “Sempre fem el ple, fins i tot a vegades hem de frenar la participació”, explica Dejuan, concretant que “dues-centes és una quantitat molt assolible de persones que podem tenir al país molt ben cuidades i ateses”. Amb tot, el president recorda que s’ha de pensar que són un centenar de cotxes que, a part d’exposar-se de forma estàtica en alguns moments del cap de setmana, també es mouen i cal ser conscient que “no podem col·lapsar el país per una exhibició, hem de vigilar molt i ser respectuosos amb els traçats de les carreteres i el nombre de cotxes que mobilitzem”.

Respecte a aquest últim punt, el president de l’AAVA celebra el “bon estat” de les carreteres de muntanya del país i recalca que han canviat molt en els últims anys: “Ara podem arribar a qualsevol racó del país”, assegura, tot incidint en les especificitats de conduir un vehicle clàssic, considerat per tots els aficionats com peces de museu amb rodes. Per això, des de l’organització s’intenta arribar a totes les parròquies, fent exhibicions estàtiques i rues per diversos punts del mapa andorrà. “Sempre hi ha un nivell de vehicles, tant en qualitat com en quantitat, molt interessant”, assegura, augurant que el del cap de setmana que ve serà un nou gran Weekend dels 60.

tracking