Valorar la investigació

Els Debats de Recerca els va impulsar el 2006 la Societat Andorrana de Ciències amb l’objectiu d’agrupar els investigadors del país. En quinze edicions han passat 150 ponents i 150 articles, 126 dels quals amb la distinció DOI.

Els participants dels primers debats de recerca a la sortida de la sala de Prada Casadet.SAC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Donar rellevància a la recerca, posar en contacte els investigadors del país i valorar la seva tasca van ser els factors que van impulsar la creació dels Debats de recerca. De la mà de la Societat Andorrana de Ciències (SAC) el 2006 va néixer aquest esdeveniment. “La SAC té diferents àmbits d’acció. Les jornades són un dels esdeveniments que realitzem des del 1986 i el 2004, quan es van celebrar les desenes, L’estat de la recerca a Andorra: organismes públics i privats d’investigació, vam veure que els investigadors estaven dispersos. No hi havia una llista en què es pogués trobar què feia cadascú”, explica la presidenta de la SAC, Àngels Mach.

En aquest sentit, Mach recorda que “n’hi havia del mateix àmbit d’investigació i no ho sabien entre ells, cadascú anava pel seu compte i això ens va fer veure que calia tenir un registre per no repetir temàtiques i posar-los en contacte donat que la majoria ho feien fora, la universitat era molt jove i encara no es feia recerca”. Així, el maig del 2006 es van celebrar els primers debats centrats en la recerca mediambiental coordinats per l’actual ministre Eric Jover, qui va ser el coordinador dels primers sis. “Ell feia recerca fora d’Andorra i la seva ponència, La recerca a l’exili, posava en valor que calien més organismes al país perquè els investigadors fossin reconeguts a Andorra i no els calgués marxar”, explica Mach.

D’aquell primer s’han anat desenvolupant fins al celebrat enguany que ha arribat a la quinzena edició sobre la investigació en l’àmbit educatiu. “Juntament amb el ministeri d’Educació mirem quants investigadors hi ha al país i quins tenim fent recerca sobre un àmbit per valorar si podem tirar-ho endavant”, explica la presidenta. I afegeix: “En general de temàtiques de recerca sobre biologia, salut o medicina n’hi ha moltes i a vegades hem de mirar de tornar a altres temes.” Mach explica que el d’aquesta edició, que es va celebrar el 14 i 15 de novembre, ja el tenien previst fa anys, “però vam veure que hi havia una tesi doctoral en marxa i ens hem esperat”.

A l’inici els debats es realitzaven en una sola jornada que solia ser els dissabtes al matí, però l’organització va decidir estructurar-ho en dos dies per fer la conferència plenària el primer i la resta de ponències curtes i taula rodona el segon. “A partir dels cinquens vam decidir passar-los a fer dues tardes entre setmana. Els dies es fixen en funció de la disponibilitat de la ministra d’Educació, que és qui inagura l’acte”, explica Mach.

L’objectiu és que l’esdeveniment sigui al cent per cent presencial, tot i que s’enregistra per qui ho vulgui visualitzar més tard. No obstant això, la presidenta de la SAC explica que des de la segona edició sobre el canvi climàtic es van començar a fer aportacions escrites: “Dues persones es trobaven fora del país, però com que investigaven sobre l’àmbit van enviar l’article i el vam incorporar al llibre amb les altres ponències.” Així, en quinze edicions s’han recopilat 150 articles de 150 ponents: “Algun és de més d’un investigador o també n’hi ha d’aquells que no han pogut venir presencialment.” A més, Mach recorda que des de la quarta edició s’ha aconseguit que 126 dels articles tinguin l’identificador DOI (Digital Object Identifier) que dona copyright en l’edició digital.

La presidenta recorda que els debats van sorgir arran d’un conveni signat amb l’aleshores ministra de Recerca, Meritxell Mateu, i del Llibre blanc de recerca: “Govern va pensar que la recerca era important i ha anat transcendint. Tots li han donat suport. És important investigar per trobar noves maneres d’innovar.”

tracking