Un estiu conjunt

Les Setmanes Joves s’organitzen des de fa més de vint anys i són un projecte conjunt de les set parròquies adreçat als joves de 12 a 17 anys per oferir-los activitats esportives durant les vacances d’estiu.

La setmana de vela va ser la primera proposta d'estiu del comú de la capitalComú Andorra la Vella

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els joves d’Andorra fa anys que tenen l’opció de viure una alternativa esportiva i lúdica durant el període de vacances escolars d’estiu. La iniciativa va començar sent parroquial per part del comú d’Andorra la Vella i amb els anys es va anar estenent i convertint-se en un projecte conjunt entre les set parròquies. “Vam veure que la franja d’edat a la qual ho enfocàvem –de 12 a 17 anys– estan escolaritzats a secundària i per tant no necessàriament van a les escoles de la seva parròquia, sinó que es barregen amb els residents de moltes”, explica el cap d’àrea d’Activitats i Programes Esportius del comú d’Andorra la Vella, Josep Tudó. Per això afirma que era més lògic fer-ho entre tots els comuns i no de manera parroquial. “Era interessant de cara als joves fer una proposta conjunta perquè es trobessin amb els seus grups de relació”, assenyala Tudó.

Al principi, fa més de vint anys, la proposta d’estiu només incloïa la Setmana de vela i estava gestionada pel comú de la capital. “Ho organitzàvem conjuntament amb la Federació de Vela i es feia a Palamós, al Masnou, a Cambrils, a diferents llocs”, explica Tudó. Amb el temps, segons explica el cap d’àrea, es van anar afegint comuns com el de Sant Julià de Lòria i el d’Ordino a la proposta aquàtica, “fins que va arribar un moment que eren tots, l’últim a afegir-s’hi va ser el d’Escaldes-Engordany i a partir d’allà ja vam passar de fer només vela al fet que cada comú proposés una activitat”. Així, amb els anys s’han anat ampliant les propostes esportives i lúdiques, com ara amb el Campus d’esports d’aventura, que inclou vies ferrades, rocòdrom, BTT, trekking, ràfting en aigües braves o piragüisme. Tot i que n’hi ha que s’han convertit en els clàssics del projecte com el Campus de vela, el vòlei platja o la volta a Andorra a peu durant cinc dies. Enguany s’han incorporat dues noves propostes: el Campus d’skate i el Campus d’escalada i muntanya per part del comú d’Escaldes-Engordany, segons informa Tudó. Les activitats, segons explica el cap d’àrea, se solen fer a la parròquia del comú que ho proposa. “Qui fa l’activitat decideix la ubicació. Normalment com a corporació proposes activitats que controles una mica i en les quals pots aportar la instal·lació o l’espai natural”, explica. És el cas del vòlei platja, una proposta del comú de la capital, en col·laboració amb la Federació Andorrana de Voleibol, i que es realitza al Parc Central d’Andorra la Vella. “Si podem intentem fer-ho en col·laboració amb les federacions del país. D’aquesta manera també podem aprofitar les seves estructures, monitors i tècnics”, apunta Tudó.

Enguany les setmanes joves comptaran amb més de 220 places, una xifra que mostra la recuperació després de la pandèmia, quan només es va poder fer una activitat. “Aquest any tornem a arrencar, portàvem tres o quatre edicions fluixes, abans havíem arribat a 300 places, vam baixar fins a 150 i ara tornem a pujar”, indica Tudó. Algunes de les activitats ja tenen les places esgotades, com és el cas de la vela o el vòlei platja.

Els participants en l'edició del 2011.

tracking